Фермери прибират милиони от ЕС за животни само на хартия

В схемата са замесени ветеринари и инспектори от БАБХ
38
Фермери прибират милиони от ЕС за животни само на хартия
Снимка: Pixabay

Фермери източват милиони левове на година от бюджета и ЕС чрез субсидии за животни, които ги има само на хартия, но реално не съществуват във фермата. Това заяви пред “Труд” Симеон Караколев, председател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Фермерите фантоми веднъж прибират субсидия за животните, а след това и за пасища, от където идва по-голямата далавера, обясни той.

Според Закона за собствеността и ползването на земеделски земи животновъдите получават пасища от държавния и общинския поземлен фонд на база брой и вид регистрирани животни.

Така, колкото повече виртуални животни притежава даден стопанин, толкова повече пасища получава. Всяка община дава различна площ на животно - например за овца е по 2-3 декара, а от ЕС фермерът получава субсидия, която варира около 28-30 лева на декар, обясни Караколев. Според него се получава, че субсидии за 300 - 400 000 дка пасища са прибрани неправомерно.

Поне 120 000 са само виртуалните кози и овце, от които са прибрани около 20 милиона лева субсидии, показват сметки на Караколев, на база данни на членове на неговата асоциация.

Схемата започва с регистрацията на животното - с поставяне на ушна марка с уникален номер и включването му в регистър. На тази база за всяко отглеждано животно се получават по 40 лв. субсидия от хазната на година.

“Масова практика е ветеринарите да не се викат, а стопаните да прибират ушните марки. Така те започват да получават субсидии за несъществуващи животни, които вече са отишли за месо”, посочи Караколев. При проверки на място във фермите се практикува и друга схема - едни и същи овце да се местят, като предишната вечер им се поставят различни ушни марки, които са останали от предишни животни.

Според него схемата не може да се случи без да са замесени ветеринарни лекари, както и инспектори от Българската агенция по безопасност на храните, които контролират обектите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България куцо сакато краде .Това е България ушушкана от всякъде
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Годеч бивш шеф на ДАНС има краварник с регистрирани над 200 крави, но на практика ги няма , а взима субсидии, но се сещате че няма кой да го проверява. При 200 крави *** и урина ще замърсят реката и подпочвените води и ще смърди на километри, а тази сграда е в града. Общество взето при взимане на такива пари и пълнене на шкафчета ,, чакайте сами да си тръгнат с мирни протест, а такива като Дилов да дрънкат че нямало алтернатива. Ще ви дам алтернатива , изберете ме , но ще секне далав
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фермерите искат да покажат,че освен от "строителството" на магистрали,от "саниране",дело на герберите,може да се краде от "отглеждане" на дoбитък.Брутални кражби може да има,когато има условия за тях.По- вече от десет години у нас се краде,защото това е политиката на УП и нейният господар.Кучета не наяли се,вие смучете от парите на възрастните хора,дали младините си за да се доберат до някаква пенсия.Днес те мизерстват,защото вие ги крадете.
33
1
 
15
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Вчера слушам радио и казват, че в Каварна ще дават по 100лв/годишно, ако осиновиш улично куче. Пускат кметицата:-"Ще дадем парите, но ще правим внезапни проверки, защото знаете какви са хората!! Ще почнат да носят бележки за умряло куче, избягало кучето, откраднали го...и няма да искат да ги върнат, а да ги похарчат..." Изводите си правете Вие, виновни до доказване на обратното, какви чиновници, какви хора!! Беше по държавното- радио Варна, следобяда.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десислва Танева:шшшшт,да си мълчим за далаверите,за да не ни спрат парите от Брюксел.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е защото в правителството няма корупция и прокуратурата си върши отлично работата.
30
0
 
7
 
! Отговори
кауня от аскиу преди 3 години
Като ти дават взимай, като те гонят бягай. Не са виновни селските тарикати че мамят а ЕС че им дава. Субсидиите нали са непазарни методи от една обречена система. Те изкривяват целия сектор. Също така са виновни за поне 60% от курупцията.
29
4
 
25
 
! Отговори
😀&#1 преди 3 години
Където да погледнеш схеми и далавери, където и да бутнеш излиза гной. ОСТАВКА МУТРИ.
28
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заради магариите на дпс покривани от гроп, познайте кой ще връща парите.. отговора е лесен - данъкоплатеца.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куче влачи рейс!
26
0
 
28
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Българинът не би могъл да бъде тарикат, ако закони и наредби нямат вратички за злоупотреби, ако санкциите са солени и за даващия и за вземащия неправомерно. Ако контролиращия орган допуска това, носи жестока отговорност за нехайство.
25
6
 
23
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Българина по природа е лъжец и хитрец и все други са му виновни затова,че има корупция,кражби и далавери. Неможе да един тарикат да му сложим 5 инспектори да го следят за законност. Всичко това струва много пари от нашия джоб.Българина на всички нива трябва да си промени манталитета.
24
4
 
7
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Абе не ГЕРБ са ви виновни, бе, ахмак!Онези от ЕС са, дето не ги е еня за БГ бизнеса и онези български "производители", дето ме ги е еня за българския народ и какъвто и да е честен и конкурентен бизнес! Та просто им се налага да си вземат каквото им трябва и колкото могат, щом не им се дава! Но и не го ползват з развитие, а за ланци и лихварство!Та затова, сме и на това дередже!
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във фонд земеделие калинките са 90% от ДПС
22
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджийските престъпници, които точат милиарди евросредства всяка година, ще им става все по-тясно около мазните вратлета. От миналата година има Европейска прокуратура, която се занимава точно с измами с европари. Нямам търпение тия хора да влязат в затвора.
21
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това без чиновниците във фонд "Земеделие" няма как да става. Парите се дават на ръка на точния човек и всичко е точно. Така беше и с къщите за гости, за които в последно време не се говори. Между впрочем парите за къщите и субсидийте за животните са от народа, но него никой не го пита иска ли или не да подари парите си на определени тарикати!
20
0
 
25
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Ами щом кравите, овцете и т.н. са вируални, да им се дават виртуални субсидии с виртуални пари:)
19
0
 
18
 
! Отговори
... преди 3 години
Виртуални приятелства, виртуално обучение... в реда на нещата е да има виртуални крави и овце!
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Върховенството на закона в герберски прочит
17
2
 
19
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Бългаското правителство поощрява корупцията, после Тиквойко се хвали колко много бил направил! Под "направил" май трябва да се разбира "прибрал"..