Фермери прибират милиони от ЕС за животни само на хартия

В схемата са замесени ветеринари и инспектори от БАБХ
38
Фермери прибират милиони от ЕС за животни само на хартия
Снимка: Pixabay

Фермери източват милиони левове на година от бюджета и ЕС чрез субсидии за животни, които ги има само на хартия, но реално не съществуват във фермата. Това заяви пред “Труд” Симеон Караколев, председател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Фермерите фантоми веднъж прибират субсидия за животните, а след това и за пасища, от където идва по-голямата далавера, обясни той.

Според Закона за собствеността и ползването на земеделски земи животновъдите получават пасища от държавния и общинския поземлен фонд на база брой и вид регистрирани животни.

Така, колкото повече виртуални животни притежава даден стопанин, толкова повече пасища получава. Всяка община дава различна площ на животно - например за овца е по 2-3 декара, а от ЕС фермерът получава субсидия, която варира около 28-30 лева на декар, обясни Караколев. Според него се получава, че субсидии за 300 - 400 000 дка пасища са прибрани неправомерно.

Поне 120 000 са само виртуалните кози и овце, от които са прибрани около 20 милиона лева субсидии, показват сметки на Караколев, на база данни на членове на неговата асоциация.

Схемата започва с регистрацията на животното - с поставяне на ушна марка с уникален номер и включването му в регистър. На тази база за всяко отглеждано животно се получават по 40 лв. субсидия от хазната на година.

“Масова практика е ветеринарите да не се викат, а стопаните да прибират ушните марки. Така те започват да получават субсидии за несъществуващи животни, които вече са отишли за месо”, посочи Караколев. При проверки на място във фермите се практикува и друга схема - едни и същи овце да се местят, като предишната вечер им се поставят различни ушни марки, които са останали от предишни животни.

Според него схемата не може да се случи без да са замесени ветеринарни лекари, както и инспектори от Българската агенция по безопасност на храните, които контролират обектите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберастки схеми. Аз работя в земеделието и обикновения (не гербераст) фермер го мачкат и проверяват супер много. Но пък колко има дето взимат субсидии за имагинерни селскостопански животни, посеви и калифорнийски червеи не е истина. Колко удобно си "убиха" имагинерните животни за да вземат обещетенията за поредния "грип" по животните?! Колко поля с картофи има под голф игрищата?!С такава корупция на всички нива сигурно сме на първо място бе Европа по наглини безочливи злоупотреби.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,ха ами то в БГ всичко е СХЕМА, във всички области на обществения живот има схеми за кражби,повсеместна корупция, прикриване на престъпления водени от безгранична алчност и липса наелементарен морал. После бил виновен Боко, Коко, Широко и т.н., не самите българи са си виновнизащото толерират този модел, мечтата им е да се докопат до схема и да крадат като за световноа иначе на думи са много за справедливост, кого лъжете пиленца? Само и единствено себе си, с този манталитет .
14
0
 
25
 
! Отговори
А преди 3 години
А къде е икономическа полиция?
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фермерите крадат милиони , но полицията прави акция във Факултета
12
23
 
5
 
! Отговори
Трезвеник преди 3 години
Пак ще гласувам за ГЕРБ
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Сещате ли се преди години, КОЙ отклони близо 2 милиарда от НЗОК и ги даде на земеделците с стотици хиляди декари? Същият и днес управлявя
10
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само Гешев може да ги оправи тия
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето такива окрадоха страната - търговци , бизнесмени , държавни служители , политици Но ни се втълпява че ромите са виновни за всичко у нас
8
0
 
25
 
! Отговори
Кравата Милка преди 3 години
То и на шоколада кравата е нарисувана, ама пише млечен шоколад.А тези "животновъди" с лъскавите жипки, които не знаят от кой край се дои кравата, като ги окошарят и ще доят само бикове.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
''Честните хора с търговия не се занимават ''
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги наричайте фермери това са играчи с бели якички които са виждали крава само по телевизията.
5
1
 
18
 
! Отговори
Бал Тулупа преди 3 години
Няма такова нещо.Това е само усещане за корупция.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете, че ще стане страшно и бягате. Пак ще има възмездие за всички работили за ГЕРБ и унищожаването на България....Гербаджийчтета ... страх ли ви е .... а?
3
0
 
7
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
До 2лупИ ЧУШКОПЕЦИ!!!!
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия фермери обаче хип не са случайни.Те са от правилната Партия.
1
2
 
31
 
! Отговори
2луп преди 3 години
Тихо да не разберат от ЕС, че и от тук краде пари. Така каз една министъра на скоро, но Гешев явно този запис не го е гледал, защото е зает да лови казани за ракия