"Подкрепа": Бизнесът иска служителите да поемат тежестта на коронакризата

Скок на минималната заплата означавал увеличение и на останалите
109
"Подкрепа": Бизнесът иска служителите да поемат тежестта на коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодателите настояват работниците да поемат тежестта от кризата, смята Ваня Григорова, икономист и представител на КТ „Подкрепа“.

Коментарът й е по повод на настояването на бизнеса минималната работна заплата през следващата година да бъде замразена.

Още по темата

Аргументите на работодателите са криза, безработица, намаляване на производителността.

Григорова коментира пред БНР, че искането за това е на Асоциацията на индустриалния капитал в България и няма позиция на всички работодателски организации.

„Но по отношение на производителността на труда на 4 септември, преди няколко дни, бяха публикувани последните данни на НСИ, където се казва, че производителността на едно заето лице всъщност се увеличава. Така че в сравнение с първото тримесечие на тази година имаме ръст с около 2 лв. на отработен час по отношение на създаденото в българската икономика“, подчерта тя.

И уточни, че когато говорим за производителност на труда би трябвало да проследим колко е добавената стойност от работата на един човек, а не колко е създадено общо в икономиката.

„Причината за разликата в двата показателя е, че реално имаме намаление на броя на заетите, поради което произведеното на човек става повече, отколкото е било в началото на годината“, каза Григорова.

Според нея кризата и безработицата не са аргумент в посока замразяване на работната заплата, особено на минималната.

„Да, има увеличение на безработицата, но всъщност проблем на бизнеса изобщо не е минималната работна заплата. И това ще го каже почти всеки работодател, с когото се говори лице в лице, а не през работодателските организации…Темата за минималната работна заплата е несъществена, защото тя всъщност е изключително ниска, не се доближава дори до производителността на труда в страната“, каза Ваня Григорова.

Според нея работодателите всъщност са притеснени, че, ако се вдигне минималната работна заплата, те трябва да увеличат и другите заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
20
 
1
 
! Отговори
до 77 преди 3 години
Работя над 10г. в тясно специализирано звено на моята сфера. Отдал съм не знам си колко месеци от свободното си време да се усъвършенствам и да добивам нови знания. Работя на заплата в международна компания - около 7000 чисто, скоро ще се увеличи. А някой с 800лв заплата да не плаща данък - именно тези най-често боледуват и се възползват от социалната система - не мерси. Аз съм ЗА това данъка да е спрямо това колко си боледувал и ползвал обезщетения през последните Х години.
75
5
 
8
 
! Отговори
до77 преди 3 години
т.е според теб, Доктор трябва да взема колкото сервитьорка?
74
12
 
13
 
! Отговори
Не може преди 3 години
Който взима над 2000лв заплата трябва да плаща 49% данък; който изкарва над 2000лв на месец чрез бизнес, трябва да плаща 79% данък, защото той не работи, а печели от хорския труд;Който работи за под 1000лв на месец да не плаща данъци; Останалите м/у 1000 и 2000лв солидарен данък 9%, а за тези с над 5000лв заплата данъкът не знам колко трябва да е, но не по-малко от 65%. За едрия бизнес с печалба над 50хил. поне 90% да е данъкът, и пак ще им остават милиони годишно и за хазната ще има.
73
4
 
15
 
! Отговори
4567890 преди 3 години
НИКОЙ НЕ Е СТАЧКУВАЛ С/У ЧОРБАЖИЯТА СИ.МН. ПО ЛЕСНО Е ДА ДЮДЮКАТ С/У ПЪПЕША И ГЕШЕФ СЯКАШ ТЕ СА ИМ РАБОТОДОТЕЛИ И С ТЯХ ИМАТ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ. БАЙ *** -НИЩО НЕ СТАВА ОТ НЕГО АМА С ГОЛЯМИ ПРЕТЕНЦИИ.
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз да попитам мрънкащите тука : вие стачка за увеличаване на заплатите правили ли сте на своя работодател? Не сте. Ами млъкнете тогава дизайни борци.
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност истинския проблем в държавата не е шкафчето на Бойко а ниските заплати съчетани с високи цени. Народа още не се е осетил срещу какво точно трябва да протестира.
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71Това означава ,че плащате малко бе момче. Тия които могат не ги блазни работата във вашата фирма. Принудени сте да наемете каквито има. Тези хора обаче също трябва да издържат семейства. Те не са виновни ,че вие ги наемате на работа за която не стават.
69
1
 
7
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
До Хари-Хари...работя в централната част на Дъблин.Спирката ми е пред един интернет-клуб.Та ..,до Март месец-трима азиятци покриваха смените,а Хари-Харит-о на клуба можеше да се види крайно рядко.И винаги ...за малко и с костюмче.Та от месец...ЧУДО...Всеки ден глеАМ Хари-Харито маа *** on the floor...,с намордник от сутрин,та и когато свършвам работа...ПАК е там.И без костюмЧЕ.Та кВи ли не чудеса банкерскиа БАРАНОвирус праИ с хората,та дори и с оялите се такива...;))
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО ХАРИ ХАРИЕдно уточнение: Не ги наемам аз и не съм им работодател! Просто сме колеги,аз съм на по-висока позиция и заплатата ми е повече от достатъчна!Става въпрос за подобни работници,които искат много,но не могат да дадат нищо!Нали знаеш,че за да ти дава някой работодател 1000 лв. заплата,то ти трябва да му изработиш краен продукт,поне за 2 000?За обучението: Ами има средно,сега от първи клас ли да го обучават отново,как се пише ? Държавата вече се е минала веднъж! Пътя и толкоз!
67
0
 
6
 
! Отговори
ДО ХАРИ ХАРИ преди 3 години
2000Лв бруто - знаеш какви осигуровки ще удържиш от 2000лв . Ще ти попълвам пътният лист за 2.5минути
66
2
 
12
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Ефендилер който е окумуш не стои тука а одавна е напуснал територията.Хората с акъл одавна разбраха,че тука нищо не става освен кисело мляко и зеле.Тука и въздухът е вкиснат,не само политиците и хората.Ама те политиците са огледалното отражение на това какъв е миллета (народа).Не се бунтувайтв бягайте навънка.Да видим кой ще им работи за без пари?Тука май останаха само най некадърните,и тия дето им работите за без пари.
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КапиталистАми нека пробва правителството да вдигне данъците и веднага ща бъде ометено. Това няма да е смешния бунт на Радев.Аз не мога да разбера какво толкова ревът работодателите. Работниците и служителите вадят всичките пари в една фирма. Става въпрос за това колко прибира работодателя и колко работника.
64
1
 
15
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
Имаме нужда от повече истински синдикалисти,като Ваня Григорова!Поздравления за дейноста и!Да е жива и здрава!
63
2
 
25
 
! Отговори
4567890 преди 3 години
АВЕ 53 ЩО БИЗНЕСА НЕ СА ИЗНЕСЕ НА ЗАПАД АМИ СИЧКИТЕ ПРАЯТ ФИРМИ ТУКА? НИЙ ШЕ СА УПРАЙМ И БЕС СКАПАНИТЕ ИМ ЦЕХЧЕТА И РАБОТИЛНИЧКИ С ПО 5 ЧОВЕКА А КАРА 6 КОЛИ.ТВА НЕ Е НИКЪФ БИЗНЕС А ЧИСТО КОЖОДЕРСТВО. ДАНО Е.С. ДА ВЪВЕДЕ МИН. ЗАПЛАТА ДА ВИДИМ КО ПРАЯТ ТОГАЗ.
62
8
 
12
 
! Отговори
До Капиталист преди 3 години
Нека държавата пипне плоския данък и аз ще съм първия на терминал 2!Единствената причина да съм в България са тези 10%, вдигнат ли ги за мен Германия,Белгия,Ирландия,та дори Англия стават по-привлекателни.Да,там плащаш висок данък,но поне знаеш какво се случва с тези пари..е и тук знаем какво би се случило.
61
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хари-ХариРаботя с хора,които са тотално функционално неграмотни!ами толкова ти е акъла. Не можа ли да се сетиш, че за минимална заплата такива хора ще дойдат да работят при теб? Кадърен работник под 1000лв нето нямаш шанс да наемеш дори в малко градче.То само с ядене не става - трябва и акъл!
60
1
 
13
 
! Отговори
Куку преди 3 години
30 години го поемаме с минимална заплата. До кога бе обирджии?
59
12
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Синдикатите да настояват политиците да въведат прогресивен данък както е на Запад при капитализма и либералната икономика, работниците които взимат повече ще плащат повече данък и държавата ще има повече постъпления да преразпределя чрез социалните механизми на тези които са с ниски заплати и да има уравновиловка и всички да са доволни както е на Запад при капитализма, там вече със средна заплата се плащат към 50% данък и осигъровки, само тук още е комунизъм с 10% данък за всички!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хари-ХариТова говори за теб много зле.Или наемаш служители които не стават или не правиш нищо за да ги подготвиш.От колко време са при теб и ако са отскоро защо предишните са напуснали.
57
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аргументите на работодателите са криза, безработица, намаляване на производителността.Абе как единствено българските работодатели са толкова загубени, че не могат да се оправят? Как пък една чуждестранна фирма не я е окъсала както нашите пишман-работодатели?