"Подкрепа": Бизнесът иска служителите да поемат тежестта на коронакризата

Скок на минималната заплата означавал увеличение и на останалите
109
"Подкрепа": Бизнесът иска служителите да поемат тежестта на коронакризата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодателите настояват работниците да поемат тежестта от кризата, смята Ваня Григорова, икономист и представител на КТ „Подкрепа“.

Коментарът й е по повод на настояването на бизнеса минималната работна заплата през следващата година да бъде замразена.

Още по темата

Аргументите на работодателите са криза, безработица, намаляване на производителността.

Григорова коментира пред БНР, че искането за това е на Асоциацията на индустриалния капитал в България и няма позиция на всички работодателски организации.

„Но по отношение на производителността на труда на 4 септември, преди няколко дни, бяха публикувани последните данни на НСИ, където се казва, че производителността на едно заето лице всъщност се увеличава. Така че в сравнение с първото тримесечие на тази година имаме ръст с около 2 лв. на отработен час по отношение на създаденото в българската икономика“, подчерта тя.

И уточни, че когато говорим за производителност на труда би трябвало да проследим колко е добавената стойност от работата на един човек, а не колко е създадено общо в икономиката.

„Причината за разликата в двата показателя е, че реално имаме намаление на броя на заетите, поради което произведеното на човек става повече, отколкото е било в началото на годината“, каза Григорова.

Според нея кризата и безработицата не са аргумент в посока замразяване на работната заплата, особено на минималната.

„Да, има увеличение на безработицата, но всъщност проблем на бизнеса изобщо не е минималната работна заплата. И това ще го каже почти всеки работодател, с когото се говори лице в лице, а не през работодателските организации…Темата за минималната работна заплата е несъществена, защото тя всъщност е изключително ниска, не се доближава дори до производителността на труда в страната“, каза Ваня Григорова.

Според нея работодателите всъщност са притеснени, че, ако се вдигне минималната работна заплата, те трябва да увеличат и другите заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
25
 
! Отговори
Боби преди 3 години
Бизнесът гледа и с лошо око към платените отпуски. Като поискаш да ползваш платена отпуска и едва ли не си поискал увеличение на заплатата и веднага ти казват: Не може. За бизнесът ще е супер да няма и платени отпуски и всички да духат супата и да смучат бубата на шефа.
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, така! Пълен геноцид, избийте и тези които останаха! NeshTastnici
54
0
 
8
 
! Отговори
Една Вещица преди 3 години
Аз пък искам синдикатите да изчезнат. Облагат ми с ДДС и най-стария модел летяща метла. На 110 години съм, имам достатъчно години трудов вещерски стаж,а пенсия държавата не ми дава. Освен да ги превърна в жаби тия синдикати, друго не ми остава. Да си квакат в блатото,най-добре. И Асоциацията на Вещиците излизаме на протест. Да ни затворят любимия клуб,,Вещиците " в София на улица Шипка срещу улица Сан Стефано.Безсрамници!
53
21
 
6
 
! Отговори
Хари-Хари преди 3 години
Работя с хора,които са тотално функционално неграмотни! Служител попълва два пътни листа в продължение на три часа и накрая сгрешени.Попълних ги аз за 5 минути.Други не могат да попънят молба за отпуск!За по-сложни задачи,не ми се говори!Обаче все парите им малко и все недооценени?!Жалкото е,че са хора от 25 до 60 и нагоре години с дипломи за средно образование?Получават минималната,защото е определена със Закон,но и това им е много!
52
0
 
3
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До АнонименОтразява се и на работещите истински левскари - парите им за лични нужди зависят от минималната заплата.
51
22
 
4
 
! Отговори
Биснеса преди 3 години
Ами не ходете на работа бе, никой не ви кара насила да идвата на работа и да мрънкате. Подавайте сеи заявления за напускане, и заминавайте на Запад да работите каквото ви харесва, сега може да се работи на Запад. Нека бизнеса се провали без вас, какво толкова го жалите бизнеса и стоите още на работа!
50
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнеса не иска ли и да си плащаме,че ходим на работа?
49
13
 
4
 
! Отговори
Каракачанин ХЕЛЛАС преди 3 години
Балгарите са добри овчари в Гърция..Имам трима овчарина от София, били работили в ИТ-Фирма преди това...Сега доят 200 овце и 50 крави при мене , пускат ги на паша всека сутрин в 5:30 .Много съм доволен от Българите .
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Производителността на труда зависи от работодателя, той решава как да се случват нещата и дали ще инвестира в бизнеса или ще Хари за любовници, джипове, почивки и други такива.
47
0
 
1
 
! Отговори
БАНАНОЯД преди 3 години
Много обичам да се кланям.
46
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 3 години
И аз искам бизнеса да си раздели печалбата с мен, ама нанайси....
45
0
 
34
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Бизнес в БГ няма, има мутри с мерцедеси за 200к , които подхвърлят по 700 лв на робите си. Неслучайно всеки гледа да се уреди на държавна хранилка
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем вдигаме цените и заплатите . Иначе нормално е ако се увеличи безработицата да се увеличи и вфективноста на труда .
43
0
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
НиККъв проблем, 42, ще приемат с благодарност.
42
2
 
24
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Абе тоя Бизнес при другите премиери преди Бойко не беше чак пък толкова нагъл. И после викайте: ,, Бойко няма вина". Как да няма бе? Делят си по-равно парите,които трябва да са за обикновените хора.
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигането на минималната заплате се отразява единствено в данъчната ставка на самонаетите лица. Нищо друго. Трябва да се платят хотелите и плюскането на полицейските и жандармерийски бандити.
40
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, то тоя български бизнес се е в криза, се умира, се нема кинти и продължава да паразитира и да ограбва и държавата и работниците си. Дайте да почнем да им плащаме на тея, че работим за тях и да мирнат...
39
10
 
1
 
! Отговори
ПрогранистЪ преди 3 години
До 37Защото не работя в такава дупка. И имам пари, защото не работя за такива хора, за това. А ти защ9 не я поемеш? Имаш много време свободно. БАЧКАЙ РОБЕееееЕЕЕЕЕ АХАХАХАХ
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ-политици от ГЕРБ и ДПС крадат пари от еврофондовете
37
1
 
12
 
! Отговори
До българка - до № 1 преди 3 години
Абсолютно права си................100 %................в ЕС знаят, че БГ-кабинет е корумпиран, знаят, че БГ-политици от ГЕРБ и ДПД крадат пари от еврофондовете, но мълчат................лицемерните западни гадини!!!