Трябва ли да се вдига минималната заплата в кризата?

Бизнесът изненадан, синдикатите - от три години се знае!
101

Замразяване на минималната работна заплата заради кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, искат работодателите от АИКБ.

"Ратифицирахме Конвенция №131 за минималната работна заплата - там ясно са определени критерии, които правителството е задължено да спазва. Не виждаме никакви конкретни числа за това правителствено намерение. Никакви разчети, всичко става при липса на прозрачност", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че още през 2013 г. е трябвало да имаме средноевропейски доходи, ако дадените обещания били спазени. Бранков призова правителството да помисли как ще покрие 650 лв. минимална заплата в общинските болници, които по думите му са в колапс.

"Беше ясно още преди 3 години, че от 1 януари 2021 г. минималната заплата ще бъде 650 лева. Заетостта намалява заради странични фактори, включително рецесията, в която се намираме. Връзката е между минималната работна заплата и заетостта. Не е вярно твърдението, че ще намалим заетостта като вдигнем минималната работна заплата", каза от своя страна икономистът от КНСБ Любослав Костов.

В "България сутрин" той подчерта, че българският бизнес е с най-ниски данъци и плаща най-ниските минимални и средни заплати, а в същото време заплашва, че ще фалира.

Бранков контрира, че проучвания на ЕК показват връзка между заетостта и минималната работна заплата при уязвимите групи на пазара на труда. По думите му тази връзка не бива да бъде пренебрегвана.

"Дори и без Ковид-19 щяхме да сме в тези условия. 2500 лв. месечно е добавената стойност, която произвежда един зает в България. Няма как да се разпростираме извън тази черга", обясни зам.-председателят на БСК.

Костов е на мнение, че замразяването на минималната работна заплата е станало като нарицателно за това "да преодолеем кризата". Издръжката на живот все още е над минималната работна заплата, настоя той и отбеляза, че е възможно да се стигне до протести от страна на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не знам кой държи правата, но знам кой е производителят на Лада - руският АВТОваз.А и нещо не съм чул във Франция да се карат Лади. През 80-те години като се появиха Ладите в СССР не вярвам Рено да е търгувало с СССР Да, Рено-Митцубиши участва в проекта за постройка на новата Лада, но тя не е тяхна. https://money.bg/***/nov-model-lada-idva-prez-2020-a.html
29
1
 
8
 
! Отговори
. преди 3 години
Трябва, ако ще с цената на заеми, а целта е да се вдигне колото се може повече потреблението! Тръмп е достатъчно умен да проумее този факт и да го приложи а ние??
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението на кризата е едно. Незабавна оставка и съд за корумпетата, побойниците, които не стига че диплят евроценностите в чекмеджето, но и заповядват българи да млатят безогледно българи!О С Т А В К А!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ракията я патентоваха хърватите. Гърците воюват с македонците, за патента върху македонската наденица. Турция твърди, че шкембе чорбата и баклавата са техни. България за какво се е борила, какво е патентовала като нейно. Сложихме едно лого - и то е крадено. А собствените си симвлори като Розата, мадарския конник и пр. не използваме.
26
5
 
2
 
! Отговори
За неинформирани преди 3 години
Няма сръбски и руски коли :Застава е собственост на Фиат, а Лада е собственост на Рено ......
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак вдигането на минималната заплата ще доведе до масови съкращения, защото фирмите и тъй, и тъй работят на загуба...
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Сърбия магистралите са правено още от Титово време - стоят си прекрасни магистрали. В Албания ЕНвер ходжа е строил магистрал - елате ги вижте, за чудо и приказ са пътищата. А у нас Борисов строи пътища и след 4-5 месеца се цепят.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България се продава бяла и черна техника от Сърбия, Албания, Македония, Румъния, Турция, Полша....Обаче перални от БЪЛГАРИЯ няма.Сърбия произвежда Застава, Русия Лада, България има ли поне една своя кола?
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИН ЗАПЛАТА В РУСИЯ 2020Г-250 лева (125 ЕВРО. )
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минималната заплата в Германия - 7-8 пъти спрямо българската. Цените в Германия- 2 пъти спрямо българските. Даааа, ще ги стигнем....
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИН ЗАПЛАТА В АЛБАНИЯ 2020Г- 90 ЕВРО.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Техните пари тука да ги харчиш ,сега стана техните пари там да си ги харчиш
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
17 - че то пред 1990 г вече нямаше армия. Всичко бе подчинено на Партията. Последните истински офицери са избити през 1944 г.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОПИТВАНЕПроблема не е в плоския данък, а в липсата на необлагаем минимум. Според мен до 1000 лева не трябва да се плаща плосък данък, а само нагоре.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.- ОПОЗИЦИЯТА ПИТАШ ГДЕЙ- В ЛЮТА СХВАТКА САМА СЪС СЕБЕ СИ- НА 12.09 ЩЕ ИЗБИРАТ ЛИДЕР И СЕ ПЛЮЯТ И ХРАЧАТ И ОБВИНЯВАТ В КРАЖБИ ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ- ТА СЕ ЧУДЯ КАК ТАКА СА САМО НА 0,4% ОТ ГЕРБ И АКО ГИ ИЗБЕРАТ ДАЛИ НЯМА ДА НИ ЗАМЪКНАТ В ЕВРАЗИЯ- ЩОТО ТАМ КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЯМА. СТОПАНСКАТА КАМАРА Е ФОРМИРАНА ОТ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРСИ, А ОПОЗИЦИЯТА Е МИЛИОНЕР ДО МИЛИАРДЕРА ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, НО ЗАЩИТНИЦИ НА БЕДНИТЕ И ОНЕПРАВДАНИТЕ- ЛЮСНАТ ПО ЕДИН ИНТЕРНАЦИОНАЛ И ПРЕЛИТАТ В ДВОРЦИ И ЗАМЪЦИ СЪС САМОЛЕТ
15
1
 
4
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Българската армия и нейните офицери са най-големите виновници за положението в БГ от 1990г. та до днес. Вместо да си употребят Арсенала срещу продажниците и предателите на народ и Родина...
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
13- плиютелю Русия не е в ЕС. България е най-бедната страна в ЕС.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е страната с най-ниска минимална заплата в ЕС.Няма да говоря за Великобритания, Германия и пр. където минималната заплата е от порядъка н 2500-2800 ЕВРО, а цените - почти същите. Няма да говоря за Гърция където минималната заплата е двойна. Но в Румъния и Албания имат по-висока минимална заплата. Знаете ли че в Албания плащат на един доцент 2100 евро, а в България - около 400
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не да я намалят аз със 500лв чисто живея пребогато даже спестявам по350лв. На месец)))))
11
6
 
3
 
! Отговори
Има и по-бедни преди 3 години
Минимална работна заплата в Русия : 250 лв.Минимална работна заплата в България : 610 лв.