От какво в действителност са направени кренвиршите?

Снимки на съдържанието им под микроскоп предизвикаха нова полемика
26 сеп 2020 07:37, Елка Василева
133

Снимки на съдържанието на кренвирши под микроскоп предизвикаха нова полемика в социалните мрежи.

Кокошката или яйцето или какво се съдържа в кренвиршите са може би двата най-задавани въпроса, на които трудно може да се даде отговор. Въпреки че почти ежедневно се консумират тези месни продукти, темата какво съдържат те се разпали отново, след като бяха публикувани снимки на страницата на МУ София. Опасно ли е да се ядат кренвирши и какво съдържат те, се пита в репортаж на Bulgaria ON AIR.

За да отговорим на въпроса какво съдържат кренвиршите, отиваме в близкия магазин със Сергей Иванов от "Активни потребители". Въпреки митовете и легендите за това какво се използва в производството им, няма закон, който да регламентира съставките конкретно.

"Няма точно законодателство какво трябва да съдържа. Има технологични ограничения, или какви Е-номера не трябва да съдържат, или ако се влагат в какви количества са", обясни Иванов.

За да проверят какво има вътре, специалисти ги гледат под микроскоп. Резултатите са качени на Facebook страница, която се казва "Медицински университет София патология". От пробите става ясно, че в кренвиршите има кости, кожа, хрущяли и растителни клетки.

"Няма как в един колбас, какъвто и да е той, да се съдържат тестиси. Извинявайте, но прасетата в България от малки се кастрират. Никой не използва такова месо, защото то мирише. Защо тези хора не излязат с лицето си и да кажат как са взети пробите, как са изследвани. Има ли други проби, които да стоят и да се направи повторен анализ. Това са някакви измислици, които целят да компрометират продукта", заяви д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите.

Тъй като след всяка от направените проби е написана и търговската марка, според Асоциацията на месопреработвателите фирмите могат да потърсят правата си в съда.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
17
 
! Отговори
Стар ветеринар преди 3 години
До 69 Ти като си толкова грамотен ,защо гласуваш за БСП ?
61
1
 
16
 
! Отговори
Стар ветеринар преди 3 години
До Анонимен 71 Използва се замразяващ микротом, който нарязва замразения продукт на срезове до няколко микрона. Срезовете се гледат на електронен микроскоп , гледат се клетките и се вижда какво има вътре.
60
21
 
1
 
! Отговори
До стар ветеринар преди 3 години
По - неграмотен ветеринар сигурно не е имало от теб.
59
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За да проверят какво има вътре, специалисти ги гледат под микроскоп"Добре дошли в Средновековието! Има и в България!Спектроскопия или химичен анализ са за глупавите само!Но за това трябват специлист(е)!
58
9
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
Като ти гледам правописа и си представям какъв студент си бил и какви тестове сте правили!
57
0
 
39
 
! Отговори
основни продукти преди 3 години
От САЩ се внасят почти безплатно огромни количества смлени пилешки фенери глави кожа и кости предназначени за храна на стопански животни, но в България от тях се правят най качествените кремвирши с добавки боя мазнина и аромати.
56
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нареждат целия състав на БАБХ до стената и се чува песен ,изпълнена в 7,62 такта. След това качеството на продуктите значително се подобрява. Не са виновни търговците, не са виновни "производителите"..
55
3
 
26
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
От 10 години си правя домашни колбаси.Като крайна цена излизат малко по- скъпо,но знам че е истинско и много вкусно!
54
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щели да си потърсят правата в съда, милите производители... давайте на воля. Ама и един анализ на кренвиршите и публични резултати какво съдържат, че после да фалирате...Кренвирша си се прави от отпадни продукти. Сега са много възмутени че някой е казал истината...
53
5
 
26
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
От какво в действителност са направени кренвиршите? Е и от какво са направени? защо не публикувате,за да се види голата истина, че в България не се произвежда никакво месо!
52
10
 
30
 
! Отговори
Стар ветеринар преди 3 години
Ако някой си мисли че при соца е ял кремвирши само от месо, много се лъже. И тогава се правиха от месни отпадъци , само дето нямаха Е-та е съдържаха 70 % вода.Когато бях студент в ВВМИ София изследваха 8 тона развалена луканка от месокомбинат Самоков. Указа се че съдържа изрезки от св. глави и паренхимни органи ,което е абсолютно недопустимо по БДС.Та такива ми ти работи за едно времешните прехвалени месни продукти.Тогава ни лъжеше държавата , а сега частниците.
51
11
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Аз тука в сайта няколко пъти го споменах!95-та,96-та година някои помните какви вегани бяхме в родната казарма,даже боб и леща бяха лукс,че се намериха пичове,да ловят смоци и костенурки из Странджа!Аз единствено пих кръв от костенурка,ама като гледам на никой тогава не му се разтрака стомаха!Мисълта ми е като искате хубаво и чисто месо,тръгвайте по чукарите да ловите деликатесни мръвки
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Това по скоро важи за фигурантчето.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои излизат с лицето си, други излизат със *** си. Според това, чии интереси защитават.
48
17
 
18
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Водят някакъв гербаджия (все едно кой, примерно Биков) в модерен месокомбинат.- Ето това е поточна линия най-нов модел - вкарваме теле, излиза салам.Решил гербаджията да поостроумничи:- А не може ли да вкараме салам и да излезе теле?Хората захихикали.- Що бе, кво смешно има? - намига им Биков.- Ми т'ва да не е маика ти! - разкикотили се домакините.
47
10
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Еееее абе вие тия кренвирши ще ги ядете или ше са пулите кво има в тях бе? Каквото и да има, няма да ви отрови! Ние в луканките и суджуците какви работи слагаме, ако ги видите червата ще си повърнете, ама иначе ядете и се облизвате...А пък в кървавиците какво има, а...Не сте останали гладни и затова само кусури търсите.Маргарина и той бил ужасно вреден-аз съм изял кофи маргарин бе и може да съм ***, ама масло не ям-ей така, няма да ви кажа защо, та да го ядете вие-нали сте умни-не като нас!
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При социализма е така!
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В края на 90 те, кренвиршите пристигаха в касетки, още топли от производителя. И всичката продукция изчезваше за няколко часа. Купуваха се по 0,5 (11бр.) до 1-2кг. от почти всеки втори. Сега ги вакумират по 3-4 и пак не вървят. Това е показателно за реакцията на потребителя, по отношение драстична разлика в качеството им като храна.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека ги прекръстят на "креМвирши", щото така или иначе се правят от крем-нишесте. Пък и за грамотния българин да е по-лесничко.
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кренвирши не са влизали в къщи от около 20г, така и ще остане...

Спонсорирани публикации