Проф. Балтов: До края на месеца заразените с COVID-19 ще са 30 000

Директорът на "Пирогов" препоръчва да се носят маски и в офисите
12 окт 2020 09:45, Ния Христова
66
Проф. Балтов: До края на месеца заразените с COVID-19 ще са 30 000
Снимка: БГНЕС
Ръстът на новозаразените с коронавирус у нас през последните дни се дължи на неспазването на мерките. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на bTV.
 
Според него здравните власти вече шест месеца алармират да се носят предпазни маски, но хората не спазват стриктно мерките.
 
"Все едно не говорим на тях, а на въздуха. Лятото всички бяхме на открито, това е оказало влияние. В момента, в който социалният живот започна да става на затворено - веднага се вдигна процентът", каза проф. Балтов. 
 
Той е категоричен, че във всички затворени помещения трябва задължително да се носи маска - независимо дали става въпрос за офис, магазин или болница. Проф. Балтов каза, че би препоръчал на Националния оперативен щаб да се въведе задължителното носене на маска и в закритите помещения, които не са обществени. 
 
"Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва - решаваме, че то ни пречи. Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория", каза още директорът на "Пирогов".
 
Проф. Балтов обясни, че ако броят на заразените продължава да расте, страната ни ще влезе в "червената зона". Това означава, че Европа ще въведе допълнителни рестрикции към страната ни. Той допълни, че за момента здравната ни система не е застрашена от колапс. 
 
Според него връщането на учениците в клас не е повлияло на увеличаването на заразените и уточни още, че следващата седмица е планирана дискусия дали да се ограничи придвижването на по-възрастни хора.
 
"Ако тенденцията се запази и през следващите седем дни, ще трябва да се вземат някакви мерки. Прогнозата ми е, че до края на месеца ще има около 30 хил. заразени с коронавирусна инфекция", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
6
 
! Отговори
Балтоф фон Мюнхаузен преди 3 години
До края на месеца заразените с COVID-19 ще са 30 000 000 000 000
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Врачуването не беше ли отхвърлено като сериозна информация?Само щото е доктор ли трябва да му вярваме? На какво гледа-на боб, на кафе, на карти таро?Аз пък ви казвам, че скоро виновниците за ковидистерията ще сиполучат заслуженото.
18
3
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 години
добре, че си партийно протеже, та да ти искат некадърното мнение разните сайтчета
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо не кажат че с тия пср тестове търсят хората с VMAT2 гена и че всъщност това са днк тестове за длектронна днк паспотризация.Който се интересува да поразтърси из нета на английски за VMAT2 Gene Molecular study of 2,000 peoples in the Religious Behavior and Belief in God of the citizens of the city of Tabriz in IRAN
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бездарен д-р, както ицялата болница която управлява.
15
1
 
7
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
Балтийката и той ''специалист'' се оказа по преброяването на ''заразените''!
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"....да се въведе задължителното носене на маска и в закритите помещения, които не са обществени."В къщи демек. И ще пуснат едни чиновници по къщите да ни следят и глобявят... Ох, как ли ще го дочакам този момент...
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия некадърник и връзкар с купена диплома е новото острие на ГЕРБ?
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление в България е така Тук в Дания никой не го е страх..но пък тук няма ГЕРБ и се живее нормално
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, тоя пак изпълзя...
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, а тия безсимптомните дето си шляпат наляво на дясно как ги преброихте! Аз очаквам коледно парти от грип и ковит и купон пред кабинетите на лекарите, които за коледен подарък ще ни раздават направления за пср! Интересна коледа ще таз година да знаете!
9
12
 
13
 
! Отговори
Ковидиот преди 3 години
Балтов е нагъл манипулатор! Трябва да бъде съден за всяване на паника и за измами със средства на НЗОК! Нали през август тръбяхте че в края на септември ще има 25 000 болни? Къде са те, бе лъжлив мошенико!? Защо точно сега ревеш на умряло като дърт истерик за въвеждане на маскаджийски терор!?
8
11
 
15
 
! Отговори
Съд преди 3 години
Съд и присъда за манипулаторите! За този на снимката - също!
7
11
 
4
 
! Отговори
Драго преди 3 години
Гответе се за второ ИП само да ви кажа - някъде към края на месеца най-вероятно ще се случи. И би било добре да го оставят до края на зимата, т.е. края на март.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Половината олигарси са ударени жестоко, но другата половина не са. Това показва селективност"И още нещо! "Олигарх" е този, който престъпно се обогатява заради връзките си с управляващите. Няма олигарх без връзки с управляващите! Ако има "ударени олигарси", трябва да има и ударени управляващи! А такива няма!
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
може пък да са 29 000 или 31 000
4
3
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
дева и черногледците дева.
3
9
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Да... Явно и Вие всичко знаете! Заслужаваме си съдбата...
2
8
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Браво бе " мозък" .Как го изчисли това?!?! Сигурно имаш 100 терафлопа рам памет в празната си глава!
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че знае колко ще са. Нали управлуващите решават какъв ще е броят. Как иначе да знае тоя какво ще се случи следващите 3 седмици.