Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол

Според него грипната епидемия ще бъде през декември- януари
Обновена: 18 окт 2020 11:28 | 18 окт 2020 11:05, Ния Христова
285
Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол
Снимка: Pixabay
След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките на здравно министерство. По думите му всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.
 
"Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че те не се спазват - това е големият проблем", обясни акад. Петрунов. Той посочи още, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на втората вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително България.
Още по темата
"Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта" каза акад. Петрунов. Специалистът е притеснен от това, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели. "Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува", призова акад. Петрунов.
 
Според него грипната епидемия ще бъде през декември - януари. Появата й ще усложни още повече ситуацията. Акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. "Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие.", обясни той .
 
Акад. Петрунов обясни още, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от COVID-19 е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето лечение. То ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. Представлява принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. 
 
"Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна", прогнозира ученият.
 
Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че няма как да разчитаме много на груповия имунитет. "Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет."
 
Хората с кожни алергии и заболявания са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун. Това води до екземи, обясни академикът, който е алерголог. Хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.
 
Акад. Петрунов даде своите препоръки за това как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.
 
За подсилване на имунитета:
 
- всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
 
- прием на повече витамини, особено C, D, A
 
- прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
 
- повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб
 
Задължителни мерки:
 
- носене на маски
 
- постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
 
- избягване на социалните контакти, колкото е възможно
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бау "" Няма ли да го чатнете НАЙ-ПОСЛЕ това ...
36
8
 
2
 
! Отговори
Експерт вирусолог преди 3 години
Ковид е най-заразния и най-опасния вирус, но протестиращите в България са прости и не го разбират това и затова не се заразяват.
35
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
До Вижте съседитеБойко оправи ли Западните Балкани ?!
34
5
 
5
 
! Отговори
Западняк преди 3 години
Българите са прости, затова не затягат мерките както в цивилизована Европа.
33
6
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 35Няма ли да го чатнете НАЙ-ПОСЛЕ това ... Затвориха държавата преди МЕСЕЦИ, защото вируса беше нов и никой не знаеше какво да очаква. Италия пламна и починаха много хора. Света се уплаши. Сега не е така.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо след вече 4 месеца протести и масово събиране на хора корона вирусът не излезе от контрол?
31
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла Европа затяга мерките и въвежда крути мерки,само барба Ганьос се прави на бабаит и нищо не предприема.Абсолютно неадекватно поведение.При 20 заразени затвори цялата държава и направи КПП-та,а при 1000 на ден,няма проблем.
30
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ние сме прости българи, затова не ни приемат в цивилизована Европа, защото сме прости. Само като гледам колко са прости българите и колко е цивилизована Европа и колко е изостанал на светлинни години българина и лошо ми става.
29
5
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Вижте съседитеМен ако питаш, всичко е заради глупавите протести. Бойко не смее да е твърд с мерките, защото ще настане хаос. Ще тръгнат да го свалят, ще предизвикат избори и всичко ще отиде по дяволите по време на криза...
28
5
 
7
 
! Отговори
Мангъров преди 3 години
Смело ходете в заведения !Нощният живот преди всичко ...
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A в Белорус защо вируса не излиза от контрол?
26
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 3 години
Гледам Европа какво прави и гледам анархията и безумието у нас.Къде са те и къде ние- ясно е кой взема добри решения и адекватно поведение-доказано е през вековете икономически, политически и във всеки един аспект от живота.
25
2
 
14
 
! Отговори
F-16 преди 3 години
Важното е, че имаме да дадем 6 милиарда на братята американци за няколко остарели самолета.
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с маски, и с пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контролЗащото: ВСЕЛЕНА, ПРИРОДА, ЕВОЛЮЦИЯ...Можеш ли да изгасиш слънцето през деня?
23
8
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ковидът от просташ ка лъжа се превърна в мода - сега мало умниците се редят на опашки пред лабораториите, за да разберат дали не им се е случило нещо интересно в този ска пан живот. И после доволни лежат карантина вкъщи и "пазят другите"...
22
11
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Не ми дреме за глупавите ви мерки. Няма да ги спазвам. И да глобявате, няма да ви платя ни стотинка.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13 - този пост го пишеш с допускането че ти не си от тези 5 процента - ако беше от тях едва ли щеше да имаш такова мнение по въпроса...
20
2
 
2
 
! Отговори
Заразно Зло:Бергамо2 преди 3 години
Пекин е Велик!!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете се доколкото можете и избягвайте ненужни контакти.Поне докато не се намери адекватно лечение на вируса.Иначе е ясно,че не можем да не ходим на работа,на училище,до болницата или до магазина.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде и кога този академик е тествал ваксината на Астра Зенека и откъде знае че е ефективна още повече че щом и не се развиват антитела Този не е никакъв академик, а един лъжец, лобист, *** и шарлатанин.