Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол

Според него грипната епидемия ще бъде през декември- януари
Обновена: 18 окт 2020 11:28 | 18 окт 2020 11:05, Ния Христова
285
Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол
Снимка: Pixabay
След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките на здравно министерство. По думите му всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.
 
"Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че те не се спазват - това е големият проблем", обясни акад. Петрунов. Той посочи още, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на втората вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително България.
Още по темата
"Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта" каза акад. Петрунов. Специалистът е притеснен от това, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели. "Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува", призова акад. Петрунов.
 
Според него грипната епидемия ще бъде през декември - януари. Появата й ще усложни още повече ситуацията. Акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. "Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие.", обясни той .
 
Акад. Петрунов обясни още, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от COVID-19 е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето лечение. То ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. Представлява принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. 
 
"Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна", прогнозира ученият.
 
Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че няма как да разчитаме много на груповия имунитет. "Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет."
 
Хората с кожни алергии и заболявания са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун. Това води до екземи, обясни академикът, който е алерголог. Хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.
 
Акад. Петрунов даде своите препоръки за това как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.
 
За подсилване на имунитета:
 
- всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
 
- прием на повече витамини, особено C, D, A
 
- прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
 
- повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб
 
Задължителни мерки:
 
- носене на маски
 
- постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
 
- избягване на социалните контакти, колкото е възможно
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
14
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
При нас всички мерки са само на хартия.Нищо не се спазва, нито в училищата,нито в магазините , градския транспорт.Ковид отделения в малките общински болници , лекари и апаратура са виртуални.Ситуацията вече е извън контрол, но никой не смее да каже истината, че "царят е гол"и сме тотално ****ни.
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по-добре нещата да са ''безконтролни'' ... в сравнение с вашия контрол.
15
0
 
11
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Ти добре ли си?В клубове можем и да не ходим,но в градския транспорт и супермаркета не може да не се ходи.Явно си от заинтересованите.
14
2
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 13Принципно като гледам и без садистични злоби като теб можем ....
13
12
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици--------Кои са тия починали медици, че не се сещам?
12
10
 
2
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Още едно БАНско старче се е изказало по темата. Ама тя, мозъчно-съдовата болест не прощава. Яко го гони деменцията академика.1. Вече има специфично лечение. Ремдесивирът е именно такова.2. След като вирусът не създавал антитела, то значи, че и ваксината няма да създава.3. Малцина карат заразата тежко. Толкова са малко, че не си струва да се обсъждат, камо ли да се затварят заведения и да се затриват държави заради поредното грипче.
11
10
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КОЛКОТО ПО-СКОРО ИЗЛЕЗЕ ИЗВЪН КОНТРОЛ ТОЛКОВА ПО-СКОРО ЩЕ ПРИКЛЮЧИМ С ДРАМАТА КОВИД!БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА МИНЕ БЕЗ 5% ОТ НАЙ-БОЛНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ !!!
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да де,ама вожда каза,че няма да се затягат мерките и няма да се затварят клубовете.Какво му дреме за лекарите,1500 от които също са заразени,а колко са починалите никой не казва.Само за последните два дни са двама.
9
7
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Академика да върне парите взети от Астра Зенека и да прочете малко новини! Ваксини вече има и се прилагат, както и лекарства срещу Ковид!
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, разбира се клубовете са виновни, не навалиците в супермаркети, в градския транспорт, в банки, училищата. Само клубовете и ресторантите.
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дърт демент да иде да затнвори клубовете за да не се събират там хората. Аман от клоуни бе.
6
4
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
До Ако отменятКъв концерт ве дългокос нааркоман? Я си стой у вас. Концерт... ей ся ше ти дам един концерт на тебе.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мда, и ако вземеш, че лепнеш това нещо, после ще слушаш песента "високо", от високо!
4
9
 
13
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Само яки глоби ще помогнат. Нищо друго не работи в/у ***. Може да му се обяснява 1 час, да му се дават доказателства, не - "лъжа е!".
3
9
 
10
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Сухата съчка да си гледа пенсията!Значи вирусът не създавал антитела, следователно и ваксината няма да създава. Логично, нали така, др. академик?Тогава на какво разчитате с тая ваксина?Всякакви дъртофелници, Cyльо и Пyльo се изказват по медиите напоследък!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако говорим за онези клубове със салфетките - УМОЛЯВАМ ВИ, пускайте ги без маски. Нарича се "естествен подбор"...
1
14
 
7
 
! Отговори
Ако отменят преди 3 години
Ако отменят концерта на Фсб ще ги убия