Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол

Според него грипната епидемия ще бъде през декември- януари
Обновена: 18 окт 2020 11:28 | 18 окт 2020 11:05, Ния Христова
285
Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол
Снимка: Pixabay
След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките на здравно министерство. По думите му всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.
 
"Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че те не се спазват - това е големият проблем", обясни акад. Петрунов. Той посочи още, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на втората вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително България.
Още по темата
"Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта" каза акад. Петрунов. Специалистът е притеснен от това, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели. "Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува", призова акад. Петрунов.
 
Според него грипната епидемия ще бъде през декември - януари. Появата й ще усложни още повече ситуацията. Акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. "Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие.", обясни той .
 
Акад. Петрунов обясни още, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от COVID-19 е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето лечение. То ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. Представлява принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. 
 
"Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна", прогнозира ученият.
 
Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че няма как да разчитаме много на груповия имунитет. "Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет."
 
Хората с кожни алергии и заболявания са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун. Това води до екземи, обясни академикът, който е алерголог. Хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.
 
Акад. Петрунов даде своите препоръки за това как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.
 
За подсилване на имунитета:
 
- всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
 
- прием на повече витамини, особено C, D, A
 
- прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
 
- повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб
 
Задължителни мерки:
 
- носене на маски
 
- постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
 
- избягване на социалните контакти, колкото е възможно
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
3
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
За първи път в Човешката история -Има тотално Световно заключване на хуманоидната раса!! Това ще доведе до огромни психически проблеми в Бъдеще и глад!! Богатите ще станат по богати -а бедните ще станат по бедни и повече на брой)
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така маската не ме предпазва от заразяване, Но предпазва другите около мен
135
4
 
6
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Как е оцеляло човечеството 100 000 години без тези мерки?
134
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази хибридна атака с маските е управлявана от онези... където искат да бутнат кабинета. Те не могат да бутнат по друг начин законно избранато правителство и чакат да се заразят голям брой хора.. да обвинят след това правителството.ТОВА Е ПЛАН. НЕНОСЕНЕТО НА МАСКИ ВИ ПОДТИКВА КЪМ НЕСПАЗВАНЕ НА МЕРКИТЕ.ОНЕЗИ, КЪДЕТО ВИ ПРОБУТВАТ ТЕЗИ ТЕОРИИ СА ЧАСТ ОТ ЗАГОВОРА НА ЧЕ ГЕРАДЕВ - ВЕТОТО - ПАУЪР ПОЙНТА. ЕКС ШЕФА НА КАБИНЕТА МУ МЕТОДИЕВ СЕ ЗАРАЗИ НА ПРОТЕСТА.ПРЕЗИДЕНТА СЪЩО СЕ ПОКРИ ТОГАВА-НЗ ЗАЩО.
133
4
 
6
 
! Отговори
Дядо Еби преди 3 години
На времето Напальон само с маска е ходил. Гай Юлий Цезар също. А за Калигула Бесния, да не говорим - свалял я е само, когато е пиел и е правил оргии....... което е било постоянно.
132
3
 
1
 
! Отговори
Гошу тъпото преди 3 години
Който мие пода на Ковид отделение -получава 1000лв бонус!
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Този вирус още не е разгадан." ми няма разлика с грипа. Когато обявиха "пандемията К19" и ВЪВЕДОХА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА 13 МАРТ то същност учениците и детските градини бяха в грипна ваканция тоест грипната инфлуенца премина в ковитодеветнайсе. Между другото това са мартенските *** както ги наричали римляните и дните когато е убит ЦЕЗАР.
130
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОРОНАВИРОС НЯМА!!!! ТОВА Е ХРЕМА!
129
3
 
5
 
! Отговори
Професор Тръц преди 3 години
Намерих една стара снимка в мазето -Прабаба ми 1890г е снимана с маска -(от слама)
128
7
 
4
 
! Отговори
Смешници преди 3 години
Баба ви и дядо ви само с маски са ходили.
127
1
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ДО 143- в Бразилия са намерили КОВИД в фекалните отходни води в няколко града - Знаеш ли КОГА??? 2019 г НОЕМВРИ месец!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Пробите на водите се пазят и са ги тествали за КОВИД 2020г !!
126
2
 
5
 
! Отговори
У бе! преди 3 години
100 000 години, човечеството как ли е оцеляло без Щабове, без маски, без ваксини...Вие т.ъ.п.и ли сте?? Честно ви питам?В училище не сте ли били? Не знаете ли, че имате имунна система. Не знаете ли, че тялото ви е наплоловина съставено от микроби - т.е. микроорганизми? Не знаете ли, че пренасяте повече вируси от колкото мозъчни клетки имате във всеки един момент?Ама не сте умрели, нали?
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 138.Смятам че е напълно логично да застрелям някой който не носи маска като акт на самозащита че той се опитва да ме убие чрез вируси. Умишленото заразяване е опит за убийство.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 143Никой не лови дикиш ...както се казва. Свободно, почеши коня.Хората са свободни.
123
5
 
9
 
! Отговори
до Ф.С.В. преди 3 години
Затвориха да- и това бяха най-леките мерки в Европа.Нямаше нито една грешка.Затвориха защото имахме само 1 лаборатория.Нямаше аспиратори.Нямаше маски, шлемове, очила и дрехи за медиците.Нямаше нищо.Нямаше дори тестове.Някои страни от Европа рекламираха тестове опради грешки над 70%.Света се затвори.Трябваше да ви пуснат да излизате с смс като гърците и сърбите.А вие по цял ден обикаляхте до магазините и аптеките без ограничения.Пълно е с ***.Заразете се-никой не ви пречи да се заразите!
122
3
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Пълни глупости.
121
4
 
5
 
! Отговори
Мръсен Говняр преди 3 години
Обещавам.След малко отивам с едно столче, сядам на тротоара, разделям тефтера и започвам да ви броя.Маскираните - в графа глyпациНемаскираните - в графа нормалниСамо така ще се разбере кои са повече.
120
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички *** невярващи в пандемията ще повярват само когато те самите се заразят или техни много близки хора попаднат в капана на вируса. Доста не вярваха и в Италия и Испания. Вече нямат семейство без починал роднина.Повярваха,но късно.Криеха за заразаха още през декември има открити проби във водите на канализациите.Като се крият проблемите само се задълбочават.КОЙТО НЕ ИСКА МАСКИ - ДА ОТИВА ДА МИЕ ПОДА В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕ 2 ДЕНА И ПОСЛЕ ЩЕ СИ ГОВОРИМ.В ПЛОВДИВ ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ УЖАСА УМБАЛ
119
3
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
В началото на Ковид март месец -Властта пренави "пружинката" и ни заключи по градове и апартаменти-Не можеше даже до Морската Градина в Бургас да се ходи! направиха ни затворници- Използваха ресурсът на Полицията с КППта и какво ли не -Но почнаха лятото Протестите срещу Олигарсите и Хунтата-Полицията се умори тотално -Командировани Стражари в София биеха хора--Сега народът е без работа -гладен и ядосан-Полицията също е ядосана и уморена-Бойко знае че сложи ли Карантина-директно ПАДА ОТ СТОЛА!
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакам на пенсията на баща ми и майка ми.За съжаление те починаха.И сега трябва да разчитам на себе си.То с тези заплати най ниски в ЕС парите стигат колкото да не ровиме по кофите за ***.