Бизнесът: Не минимална пенсия, а пенсия според приноса!

БВП спада, безработицата расте, защо се увеличава минималната заплата?
141
Бизнесът: Не минимална пенсия, а пенсия според приноса!
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара подкрепя вдигането на тавана на пенсиите, защото така се обвързва по-тясно осигурителният принос на получаващите по-високи заплати с размера на получаваната пенсия.

Това каза пред БНР Димитър Бранков, заместник-председател на БСК и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Бизнес организацията подкрепя и запазването на размера на максималния осигурителен доход на 3 хиляди лева.  

Още по темата
Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди днес проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година.

Сред забележките на Стопанската камара към анонсираните промени за догодина е вдигането на минималната работна заплата на 650 лева. Аргументът на бизнеса е, че няма ръст на производителността на труда.

Не са отбелязани крачки на напредък и в областта на медицинската експертиза на работоспособността и прилагането на международната класификация за уврежданията, смята още Бранков.

"Нямаме решение още за фазата на изплащане на втората пенсия от универсалните пенсионни фондове. Нямаме решение по отношение на приходната основа на т.нар. Сребърен фонд. Пропуснахме години наред да бъдат инвестирани средствата на международните капиталови пазари и по най-груби оценки имаме пропуснати доходи за Сребърния фонд от порядъка на над 500 милиона лева, още от предишните години, още преди 2008 година", коментира Димитър Бранков.

С почти 2 милиарда растат разходите за трансфери от държавния бюджет към бюджета на НОИ. От проекта за държавен бюджет за 2021 г. би следвало да стане ясно за сметка на какво се предвижда такъв значителен ръст на приходите и разходите, допълни той.

Разходите за пенсии се предвижда да нараснат с приблизително 17% спрямо бюджета за 2020 г., те ще достигнат около 10 на сто от БВП. Равнището от последните години години е 8.5-9%, отбеляза Бранков и нарече това "значителни повишения, които поставят под риск дългосрочната фискална стабилност на страната".

С увеличаването на минималната пенсия от 250 на 300 лева, практически половината от пенсионерите в страната ще получават такава минимална пенсия, каза още Бранков.

По думите му през последните години имахме забавен ръст на пенсиите спрямо ръста на средната заплата, така че част от тези увеличения са обосновани.

АИКБ прогнозира спад между 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен продукт в зависимост от сценариите - как ще се разрази втората Covid-вълна. Очакванията са на база на резултатите от първото и второто тримесечие и на база на отчетените вече от статистиката резултати за юли и август, както и на база на това, което виждаме като поръчки в компаниите до края на годината и техните бизнес планове, каза председателят на Асоциацията Васил Велев.

"Това е един много голям спад, независимо че е много по-благоприятна прогноза от първоначалната. Нашите очаквания са, че през 2021 година няма да можем да компенсираме този спад", коментира той.

По думите му бизнесът се справя с една криза, по-тежка от тази през 2009, но българският бизнес е силен, той оцелява. През 2021 трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца, и не по-малко важно - подкрепа на инвестициите в икономиката, смята той.

Според Велев увеличаването на размера на минималната пенсия, което се предлага от управляващите, е грешна и неадекватна политика.

"Минимална пенсия въобще не трябва да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия, тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП", посочи още Васил Велев.

Според Велев, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, защото "ще отидем към гръцки сценарий".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с приноса е чисто празнословие. По простата причина, че пенсиите не са в резултат на цялостните вноски през всички години. А не са в резултат на вноските, защото съвременният бизнес се крепи на инфлацията; оттам - на кредитите, а не на собствен ресурс. Банките са движещата сила, а там в огромна степен няма налични пари, а изчисляеми. Същото важи и за богатството на уж топ богаташите.Ако нямаше инфлация, банките нямаше да печелят. Затова по-кротко с упреците към редовите граждани!!!!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ВейхуйвейДавате сигнал как какво?!
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 89Ще разкостят дръжки. Те преди 2 месеца даваха по телевизията как в завод за рециклиране на акумулатори хората газят без маски с ботуши в няква канавка с киселини. Заводът пълната мизерия. И накрая всичко се потулва с официално актче за 200-300 лв и неофициални рушветче за 4-5 бона. И завода си продължава да работи против всички правила щото държавата спи.
79
0
 
8
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До ПенсионераЧе осигуряването на 4 часа продължава. Даже има и неназначени. Половин година се оситуряват, половин година нелегални. Тогава КО прайм?
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 87Ако фирмата е бяла и си плаща всичко няма как да стане.Първо счетоводния софуер няма да го пзволи,второ и да няма такъв пак остават документи,подписвате нещо.Ако има плащане на ръка в плик е съвсем друго и тогава няма какво да пискате!Държавата няма как да ви защити ако се съгласявате заедно да нарушавате закона с работодателя си.
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 87Това ако дадете сигнал и го хванат ще го разкостят ако е вярно твърдението ви.Съмнявам се някой работодател все още да рискува такива номера да върти от 90-те.
76
3
 
8
 
! Отговори
Говорил с китаец преди 3 години
В Китай нямат пенсионна системаС една дума намат пенсионно осигуряванеАз плащам на хлапето да се изучи докато работя.После то ме храни, когато вече не ме искат на работа.Затова обаче всички искат мъжка рожба. Защото женската отива да гледа родителите на мъжкото.Абе никъде няма пенсионна система която да те усигурява,Всичките се надават на идеалния пенсионер .Починал на следващия ден ,като взел пенсия.
75
0
 
10
 
! Отговори
ако се реализират преди 3 години
Постановките на Велев и сие ,тук никой няма да остане освен ,, тарикати ,,бизнесмени със работници от бангустана Канаборка...
74
1
 
1
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
То така е закона но 83 ти казва друго. Шефът им ги взима предварително. Допълнително от заплатата( по закон) и взима още 50%.
73
1
 
9
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
ЕДобре, ама тези твои познато на хартия взимат 610 лева, а на ръка колко. Аз не познавам сервитьор с такава заплата. Останалите 600 на ръка. Е, за това има сива икономика. Много фирми са така. После частния бизнес бил гръбнака на икономиката. Гръбнака са 10 -на големи и 100 на средни и малки фирми които са гръбнака. Всичко е дай да скрием данъци и *** след летния сезон в Дубай за един месец с децата, а пък фирмата му с оборот от 50 000 годишно. Гръбнак, друг път.
72
0
 
11
 
! Отговори
A преди 3 години
"Според Велев, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика" господинчо васко, дългът отива за некачествени строежи на магистрали и пр. от което вие от "бизнеса" печелите много, много по-вече от колкото ви е приноса. Отива и за подкупи.
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 83Е то по закон е така половината работодателя,другата половина работника.
70
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Силистра всички собственици на заведения карат служителите си да си плащат половината осигуровки От 120 лева месечно , той плаща 60 и другите 60 принуждава всеки да си плаща от заплатата Така собственика от 10 души персонал си спестява към 7000 лева годишно И така заплатата им от 610 пада на 560 Хората търпят тия мошеници понеже няма работа
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди ден-два в сайта на "Труд" имаше статия как от НОИ режат от пенсиите, когато ги изчисляват. Т.е. Как държавата краде от хората поради завъртяно написани закони.Бизнесът няма право на мнение за пенсиите, докато не започне да работи с реални суми и законно. Всички тези ваучери, които ги виждаме като платежно средство в хранителните магазини са суми, заобикалящи данъците. Да не говорим за договорите...
68
2
 
4
 
! Отговори
Я преди 3 години
Който не му оттърва да го осигуряват на Мин. Заплата да подава жалба в инспекцията по труда. Който иска голяма пенсия да работи някъде (било и в чужбина) за по високо заплащане. Тъй като в бг в трудно да намериш заплата на 1500 лева, единствения изход е в чужбина. Ама на искал да чисти на западняците. Еми тогава ще ревеш че си с ниска пенсия. Това е положението уважаеми. Който иска да живее достойно на старини ,търси начини. Разберете, държавата е длъжна, ДА, но няма да даде.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия мин. почасово е 8.50 евро В строителството е 12.50 евро на час Трябва и у нас да има да иам различна мин заплата Не може една продавачка в мол , дето няма никой цял ден да си рови в телефона да взема същата заплата както и строителят който върши тежка и *** работа всеки ден И накрая вземат една и съща пенсия
66
3
 
11
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
Пенсионерите около 2000 година взимат по ниски пенсии защото преди това са взимали ниски заплати. С подобряване на икономическата среда след 2000 година сегашните пенсионери ще взимат повече. И леля (учителка) ми се пенсионира преди 7 години с 490 лева. Сега нейни колежки- пенсионерки от тази 2020 взимат пенсии 650-700 лева.това е положението. С тавана, трябва да ПАДНЕ. Защото като си плащал осигуровки на 2000 лева с не на 610 лв, заслужаваш голяма пенсия
65
2
 
7
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
Един от малкото, които имат знанията и могат да мислят, поздравления. Всичко останало пищи кой си бил клател краката и ред дивотии в този дух.Преизчисляване на пенсиите според индивидуалния коефициент и осигурителния стаж по дохода от предходната година. Тогава няма да има сегашната разлика между скорошните и пенсиониралите се преди 20 г.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОТЛИЧНО КАЗАНО
63
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Българските "бизнесмени" са ИЗВРАТЕНИ! Те убиват тези, които им осигуряват печалбата и луксозният живот на семействата им!