Проф. Витанов: Стигнем ли 2000 случая на коронавирус - изпускаме контрола

25% от хората не спазват никакви мерки, заяви той
21 окт 2020 09:20, Ния Христова
359
 
"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той коментира и борбата с COVID-19 у нас, както и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.
 
"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът. 
 
Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките.
 
"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.
 
Според него тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с COVID-19 е изключително тревожна.
 
"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Простотията на българина е пословична затова ще станем Италия"Троолски коментар шедьовър достоен за Пулицър, Нобел и Оскар едновременно. Или троолът е гигатъп или италианците са българи. Ходи разбери какво искаше да каже тоя НПОпоркаджия.
48
2
 
17
 
! Отговори
BBB преди 3 години
Минали сме тези 2000 случая на ден мнооого отдавна. Просто малко хора могат да отделят 100 лв за ПСР тест и затова не се тестват.Пример - в родното ми село, лятото имаше поне 20 заразени, всички със еднакви симптоми. От тях само 3ма се бяха тествали и бяха под карантина.Случате са много повече от колкото се представят.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя какво ни грачи на нас, да съветва щаба и Боце, които май е излязал в нелегалност. От къв зор ще носим маски при отворени ресторанти, барове и дискотеки, що за без-ум-ия раждат бо-лни мозъци
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напоследък осмислям реалността. Добре, че стана така, за да разбера в какъв побъркан свят живеем... Нещата са стигнали твърде далеч.. Твърде далеч.. Тъй че "контрола" е отдавна изпуснат! Не знам дали тези безумци (като тоя) си дават сметка какво причиняват..
45
4
 
3
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 3 години
Страшна зараза, която поглъща човешки мозък, плъзна в САЩ!
44
10
 
20
 
! Отговори
Владо преди 3 години
До Анонимен 36Защото Китайцие затварят цели градове за месеци, а тук всеки се миси за професор. Там изкарват армията и никой нищо не може да им каже. Тук лабораториите не можели да правят толкова тестове, вируса бил лъжа, управляващите крадяли в момента. *** горят маски на площада. Вчера хотелиерите в Банско мрънкотят, че нямат ранни записвания. В китай щяха да изчезнат безследно. Проблема при нас е, че демокрацията НЕ ОЗНАЧАВА ДА ПРАВИШ КАКВОТО СИ ИСКАШ, но ние това си правим!
43
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ДО 7 става ясно кой слуша и гледа , аз не гледам
42
7
 
15
 
! Отговори
5 преди 3 години
Хайде да спрем да наричаме този самозванец експерт! Този е физик!!! Гениалната му теория е регресия!!!!! И просто модел, а всеки знае, че един модел не е никога точен. Още повече един вирус би сесъобразил!!! Махайте го! Гнусна твар!
41
0
 
2
 
! Отговори
модерни времена преди 3 години
До Анонимен 44Така е, времената се менят.
40
2
 
0
 
! Отговори
сс преди 3 години
т.е. Утре
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На времето бройката беше 100 за ден, сега 2000
38
5
 
7
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 3 години
Колкото и да е жестоко искам да чуя в новините, че някой е умрял от старост. Като знам колко сме търпеливи и втора карантина, ще изтърпим. Лошото е че вече ще има умрели от глад..
37
2
 
8
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Проблемът е, че можем не 2000 да достигнем, а нивата на Чехия! И тогава стой и гледай какво ще стане... Дали ще има размирици на прага на зимата в България? Пламнен ли като Италия не ми се мисли... :)
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВладоКолко само си заблуден, Владко
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А тук сега няма лекари и сестри"Що бе, нали сме стабилни отличници с видими резултати, първенци по всички критерии. Противоречиш си и издишаш, трооле гербав.
34
1
 
21
 
! Отговори
123 преди 3 години
Вместо да затворят дискотеки и барове, те ни карат да слагаме маски на открито.И всичко това, защото Бойко Борисов го е страх от това, че си ходи.Не е нормално да си навън , в парка и с маска.А в дискотеките младите хора да си ходят без и да разнасят вируса. Има нещо сбъркано,и дано успеем леко да излезнем от тази пандемия.
33
8
 
11
 
! Отговори
Михаела преди 3 години
Не мога да разбера как ще накараш всички тези жени които всяка сутрин се гримират да сложат маска ! Що за изверг трябва да си !!! Женската красота лекува, маските убиват !
32
1
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Сикаджиите трябва да издрапат до март -Баницата е милиарди евра за "папане"
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорче стига си лъгал,като толкова знаеш защо няма болни в Китай ,налагате териер на хората заради пачките от ЕС и глобите гадове
30
3
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Абе тези лаборатории по колко теста правят дневно-Та те нямат този ресурс??