Проф. Витанов: Стигнем ли 2000 случая на коронавирус - изпускаме контрола

25% от хората не спазват никакви мерки, заяви той
21 окт 2020 09:20, Ния Христова
359
 
"В момента сме в турбулентния сценарий, който е при над 500 случая на ден. При този сценарий има 2 варианта - начален стадий от 500 до 2000 случая. Тук доц. Кунчев и колегите му биха могли да направят нещо. Прехвърлим ли 2000 заразени, разпространението в цялата страна ще стане дифузно и ще стане много трудно да се контролира. 24-25% от хората не спазват никакви мерки", заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той коментира и борбата с COVID-19 у нас, както и нарастването на броя на новозаразените в последните дни.
 
"Началото на юни, когато случаите бяха 6, хората казваха да отхлабваме мерките, защото вирусът си отивал. По този начин се формира една голяма група хора - около 1,9 млн. души, която не спазва мерките", подчерта математикът. 
 
Проф. Витанов е на мнение, че онези хора, които активно пропагандират, че вирусът е отслабил влиянието си, не спазват мерките.
 
"От гледна точка на математическата теория, вината носи този, който е създал голямата група хора, неносещи маски. Това беше чист популизъм, резултатите му се виждат сега. Още в края на септември казах, че здравната система трябва да се готви за 30 000 случая. Наближаваме края на октомври и случаите вече са повече. Напълно разбирам, че освен моите данни, има и други данни и съображения. Правителството вероятно повече се надяваше, че хората ще спазват мерките. То не се противопостави успешно на активната пропаганда за неспазване на мерките и това беше огромна грешка", категоричен бе експертът.
 
Според него тенденцията на увеличаване броя на инфектираните с COVID-19 е изключително тревожна.
 
"Хората не са подготвени да чуят числа. Щом съм казал числото 2000 на ден, това е границата между началния стадий на турбулентността и развития стадий. Много скоро ще достигнем тази цифра, ако не се предприемат мерки. Ние вървим нагоре по стълбата и това не е никак добре. Трябва да се обърнем надолу. Имахме 6 случая на ден, сега имаме 200 пъти повече", обясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
36
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Кога са правени 11500 теста? До сга максимума бяха 5-6 000 на ден. Ако утре имате възможност и направете 100 000 теста и ви гарантирам, че заразените ще бъдат поне 7000.
8
12
 
29
 
! Отговори
Паскал преди 3 години
Поредният некъпещ се брадат лъжец. Заместващ продукт имитиращ математик.
7
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 И за кое " послъгва" Витанов, че тъ..пи..те и грозните се юрнахте като стадо след ЛЪЖЕЦА мангъров ли?
6
3
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Това ще стане до събота.
5
52
 
8
 
! Отговори
Запозната преди 3 години
Ако не беше г-н Борисов отдавна да сте измрели от вируса и глад. Блоковите ви санира,пари даде на пенсионерите и пътищата за не газите кал. Един ден оная работа ще му целувате. Да му даде Бог дълги години здраве. Ако не бях омъжена дете щях да искам от него за да се множи гена му. Велик човек! Новият апостоло!
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо бе на 1000, оня ден на 1500 сега на 2000. А от вчера случая с бургаските болници си пролича от кога вече е изтървано.
3
2
 
24
 
! Отговори
81554 преди 3 години
Нали мерките се определят от ЩАБА и ПРАВИТЕЛСТОТО!?! Витанов е от ЩАБА. Там да си изложи възгледите и да предприемат необходимите мерки.
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носете си новите дрехи. Живейте си живота.
1
14
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
малко послъгвате - хората са дисциплинирани и май това отива на клевета