Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20%

Около 200 хил. жени могат да прехвърлят парите си от частните пенсионни фондове в НОИ
183
Който взима втора пенсия, получава с 10% по-ниска държавна, а не с 20%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавната пенсия ще бъде намалявана с по-малко от 10% за хората, които ще взимат и втора пенсия от частен универсален пенсионен фонд. Това каза специално за “Труд” социалният министър Деница Сачева. Ще бъде променен механизмът за определяне на коефициента за редукция на държавната пенсия, така че да бъде по-справедлив.

Още по темата

Държавната пенсия няма да бъде намалявана за трудовия стаж на хората за периода до 2002 г., той като дотогава нямаше частни пенсионни фондове и всички осигуровки влизаха в Държавното обществено осигуряване. Ще бъдат определени и други периоди след 2002 г., за които държавната пенсия също няма да бъде намалявана. Това са например периодите на майчинство и временна неработоспособност. Причината за това е, че в тези периоди не влизат пари в частните фондове.

В момента законът предвижда държавните пенсии на хората, които ще взимат и втора пенсия, да бъдат намалявани с около 20%. Ако текстовете в закона не бъдат променени, може да се окаже, че много хора, които ще получават две пенсии, реално ще взимат по-малко, отколкото, ако получават само една държавна. С готвените промени обаче намалението на държавната пенсия ще бъде с по-малко от 10%.

Ще бъде дадена и още една възможност на около 200 хил. жени да прехвърлят парите си от личните партиди в частните пенсионни фондове в НОИ. Този извънреден прозорец ще бъде между 1 януари и 30 юни 2021 г. и ще важи за всички, които са изпуснали срока за прехвърляне на парите, който е до 5 години преди пенсиониране, обяви министър Сачева по време на парламентарния контрол. Около 200 хил. са жените, родени в периода 1960-1964 г., които са изпуснали срока да прехвърлят парите си в НОИ и все още имат средства в частните пенсионни фондове. Първите 17 хил. жени, които може да имат втора пенсия, ще се пенсионират през втората половина на 2021 г. От тях едва около 1800 са преместили парите си в Държавното обществено осигуряване.

От 1 януари минималната пенсия ще нарасне от 250 лв. на 300 лв., а максималната ще се вдигне на 1440 лв. От 1 юли 2021 г. всички пенсии ще бъдат индексирани с 5%. Така средната пенсия ще стане 488,97 лв., което е увеличение с 18,6%, каза министър Деница Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
8
 
! Отговори
Нищо преди 3 години
важното е чекмеджето на Бочко да е пълно
100
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо въобще трябва да се намалява? Нали си плащал и на двете места?
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не и вярвам. Лъже!
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората с очаквана месечна пенсия между 20 и 50% от минималната (между 40 и 100 лв. към момента) ще могат да изберат и варианта за програмирани тегления. В този случай това ще става веднъж годишно. Тази срочна пенсия ще се плаща спрямо средната продължителност на живота. В този вариант тя ще може да се наследява, ако човек не доживее да си изтегли цялата партида.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2018/01/20/presmetnato-vtorata-pensiia-mejdu-15-i-25-lv-na-mesec.365640
97
0
 
3
 
! Отговори
ДО 100 преди 3 години
ТАКА ЩЕ Е ДО 2035Г. МИНИМУМ
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората пенсия беше създадена като опит за смяна на пенсионния модел - от немската пенсионна система на Бисмарк, към система с пенсионни фондове. Това не може да стане изведнъж, заради завареното положение. Сега е някаква смесена система, от която потърпевши са сегашните пенсионери, получаващи по-ниски пенсии, заради отклонените към частните фондове пенсионни вноски и така че е още доста години.
95
0
 
5
 
! Отговори
аз съм 95 преди 3 години
Моите груби сметки са 30 лв втора пенсия... но сега намерих тук в сайта статия:Пресметнато: Втората пенсия... между 15 и 25 лв. на месец!Около 5 бона ще имат по партидите си жените, пенсиониращи си през 2021-таПрочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2018/01/20/presmetnato-vtorata-pensiia-mejdu-15-i-25-lv-na-mesec.365640ЗА ЕДНИ 25 ЛВ ИЗОБЩО НЯМА ДА СИ КОСЯ НЕРВИТЕ ДА СЕ РАЗПРАВЯМ.ТРЯБВА ДА ОТКАЖЕМ ПЛАЩАНЕТО ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ И ДА СЕ СПАСЯВАТ ОТ НОИ
94
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Сачева или яко се е объркала, или не знае за какво говори или мутрите са ни подготвили голяма измама. Ясно може да се определи за всеки един колко трябва да му е пенсията от НОИ, на базата на осигурителните вноски в НОИ и този процент не е еднакъв за всички,а е различен. Вноските в НОИ дават отражение на индивидуалния коефициент, който сега е на база осигурителната сума спрямо средната за България. Намаляват размера на осигурителната сума, заради вноските за втора пенсия и продължават както сега
93
1
 
18
 
! Отговори
ТУЛУПИ преди 3 години
....... нали целта на допълнителното осигуряване беше народеца да вземе някой лев повече ??? Натресоха ни двойното осигуряване на сила , сега искат да прилапат и тези скътани парички . Или затваряйте със закон Частните фондове или оставете народа на мира !!!! ОБАЧЕ НАСТЪПИ МОМЕНТА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДВЕ ПЕНСИИ И СИ Е****БА МАЙКАТА , А ????? СКАПАНАТА ДЪРЖАВА СРЕЩУ ЧАСТНИЦИТЕ !!!!!!
92
2
 
12
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
Допълнителния пенсионен фонд беше създаден хората да взимат прилична пенсия след пенсионирането си.И какво излиза сега ,държавата пак ограбва хората.Внасяш и в държавата и във фонда а взимаш по-малко пари.Абсолютна измама и наглост.Дано да се оправи тази несправедливост и безочие.То излиза че е по-дборе да бяха вдигнали вноските на държаваните.И пак се практикува по социалистически ,има пари и трябва да ги вземе да ги дадем на тези който не са внасяли.В никоя държава го няма този обир.
91
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да е по желание втората пенсия.Не може да задължавате хората преди 20г да събират пари за втора пенсия и сега да им променяте условията.Когато започнаха да събират парите за втора пенсия никой не реагираше. Казаха задължително и хората като мравки започнаха да събират парите. Тогава казаха парите ще се унаследяват. Така подмамиха хората.Някои си помислиха, че ще са вечни.Други се зарадваха, че децата им ще получават пенсията като наследство.Според мен 30 лв ще е втората песния.Не повече
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епа нали Бойко ни дава по 50 кинта .
89
0
 
8
 
! Отговори
до БМ преди 3 години
Сега говорим за друго. Не говорим за Борисов.Цялата галимация е защото се очаква да излезе бате Бойко и да отсече какво да се случи.Същото стана с маските. Преди дни се заговори за маски на открито и в парка. Тогава Борисов излезе и отсече: Ако няма хора наоколо - маските няма да се носят навън.Нали се сещате, че те играят на доброто и лошото ченге. В един момент излиза Борисов и нещата влизат в строя. :D Всичко е постановки. Който не е отишъл при него да се жалва - само на него не е дал.
88
1
 
2
 
! Отговори
ДО Б.М> преди 3 години
Слагат ти минуси защото си тиква цигулка - хем малко , хем се мисли за голяма кратуна .
87
0
 
7
 
! Отговори
Питам се ... преди 3 години
Какво общо има частното осигуряване с държавното ?????? Тази измишльотина на управниците , не е ли рекет срещу осигуряващите се и на двете места СЪС ЗАКОН , не по собствено желание ?????
86
0
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Искам да попитам Феновете на ЧПФ - познавате ли някой с Пенсия от ЧПФ , няма , няма и да има - ще обяват Фалит след 1 година .
85
4
 
4
 
! Отговори
Б. М. преди 3 години
ХА - ХА - ХА, малките кратунки са активирани да пишат минуси на всички коментари критикуващи главните тикви и Баш Тиквуна! Не се хабете милички, няма да успеете!!! 9
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинската пирамида е именно в държавния пенсионен фонд, защото там пари не се спестяват и натрупват. Държавните пенсии на настоящите пенсионери се изплащат чрез вноските, които постъпват от настоящите работещи. За да има финансово устойчив ръст на пенсиите, държавният фонд разчита на все повече и повече нови участници в схемата да внасят пари. Това е типичната структура на финансова пирамида. е по-сигурно да внасяш всичките си вноски в НОИ не само са напълно необосновани, но са и пълна лъжа.
83
5
 
10
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
Частните Пенсионни Фондове са чисто ограбване на пари .В САЩ много хора ровят в кофите за *** след фалит на ЧПФ .Европа залага на Сигурност - Пенсията се управлява от Държавата .
82
0
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
До Анонимен79Проблемът не е, че ти дават отчет за наличността по партида, проблемът е в това, че повечето частни фондове или са декапитализирани, или на практика не носят доходност. Пример-през 2001 година на 200 лева заплата вноската е била, да кажем 12 лева. 2021 година в най-добрия случай сумата ще е нараснала на 13 лева.Каква е разликата в покупателната способност на 13 лева през 2021 и 12 лева през 2001???