Уж кауза, спасени животи, а в HelpKarma 80 бона заплата за шеф

2 млн. лева от събраните пари на фондацията са "потънали"
Обновена: 6 ное 2020 15:54 | 6 ное 2020 10:55,
379
Уж кауза, спасени животи, а в HelpKarma 80 бона заплата за шеф
Снимка: Printscreen Help Karma

Между 22 000 лв. и 49 000 лв. е заплатата на месец на техническия директор на платформата за дарения за добри каузи HelpKarma Славчо Славчев, показа разследване на bTV.

През декември 2019 г. месечното му възнаграждение пък е скочило до фантастичните 80 000 лева. Така общо за две години Славчев е взел трудови възнаграждения за общо 775 000 лева, като е получавал заплата дори в месеците, когато е бил в неплатен отпуск.

Проверка в сайта на HelpKarma показва, че тя се рекламира като "Най-прозрачната платформа за събиране на средства".

Константин Кръстев регистрира HelpKarma като фондация в обществена полза, а технически директор е Славчев. За времето на активната си работа от 2018 г. платформата е събрала 21 млн.лв. от дарения на граждани, които подпомагат болни деца и други каузи.

Над 13 млн.лв. са сумите, които са изплатени за каузи. А 5 млн.лв. са в банкова сметка на фондацията. Така на практика остават над 2 млн.лв. за които не се знае как се изхарчени, като се изключи, че процент от парите (5%-6,5%), които отиват за разходите на фондацията за издръжка и развитие на дейността.

Най-голяма част са обаче отиват за възнаграждения на служителите в HelpKarma. През 2018 г. разходите за заплати са 214 000 лв., миналата година - разходите нарастват до 713 000 лева.

Заплата от 19 000 лв. е получавал първоначално техническият шеф Славчо Славчев, като през годините заплатата му става 22 000 лв., после се вдига до 49 000 лв. и в такива размери се сменя през годините.

Във фондацията работят 10 човека в IT екипа със средна заплата около 5000-6000 лв.

За 2018 г. фирмата има 312 000 лв. вземания, които Кръстев твърди, че е превел по-късно по сметката на фирмата. Интересен факт е, че от Helpkarma е даден и заем от 51 000 лева отново на техническия директор Славчо Славчов, за да си купи апартамент, но той не успял заради извънредната обстановка. Така директорът му Константин Кръстев връща парите към фондацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
4
 
3
 
! Отговори
до 239 преди 3 години
Не си много нагъл не стига че хората разработват доброволно и безплатно неща за другите а ти им държиш сметка за това че не го правят по 14 часа на ден и непрекъснато.Между другото много българи го превееха преди когато заплатите на програмистите в България на някой места не бяха добри, програмистите предпочитаха да работят онлайн по поръчки от интернет от някой които плаща поне минималната заплата на Америка и когато няма поръчки да работят по опън проекти.Под минималната заплата е безсмислено.
230
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са национални герои според разбиранията на главния ***. Какво не ви харесва в тая прекрасна държава, че все кусури намирате?!? Всичко е перфектно, само матряла е калпав че не вземе по една лопата и не ги почне дупетатите подред ...
229
4
 
3
 
! Отговори
от 241 преди 3 години
Но ще е страхотно фирми като HP и Microsoft да започнат да разработват софтуера си при нас а това означава обаче в България да създадем още милион програмисти, това ще вдигне заплатите на програмистите в България , ще вдигне икономиката ни и дори пенсиите на пенсионерите ще скочат с няколко пъти.А дано ама надали ,малка държава сме не можем да създадем толкова работна ръка.Но е хубаво ,че се опитваме.
228
2
 
4
 
! Отговори
гост преди 3 години
До Ако платформата Глупости, вие някои Айтита се взехте много насериозно. Я слезте на земята малко
227
5
 
3
 
! Отговори
Ако платформата преди 3 години
се беше направена и поддържана от зле платени програмисти и мениджъри щеше да е на дереджето на Фонда за лечение на деца в чужбина. От това губят най-вече тези които се нуждаят от помощ. А завистта на българина му пречи да разбере, че е по-важно да получи своето от което има нужда отколкото да получи всичко. Ако имате нужда да помагате заради себе си помагайте. Важно е дали е помогнато на хората, а не колко пари са взели програмистите.
226
1
 
4
 
! Отговори
до 210 преди 3 години
""Айде моля ви се. В HP и Microsoft не гонят средни заплати в София по над 3800 лева, тоя тук давал "5-6 хиляди".""Въпроса е защо Microsoft не разработва софтуер в България дори може много над това да плаща, причината е че за разработка на техен софтуер са необходими примерно минимум 100 000 програмисти, България не е способна да им даде нужната бройка за това имаме твърде малко програмисти за тях.Ние не можем да задоволим нуждите им, а те плащат доста по големи заплати .
225
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако успее да привлече безплатен труд , това означава програмисти от цял свят ,защото това е интернационална професия и независи отлокацият"Абе не точно. Работил ли си с индийски такива? Честно - на тея еншщо им има! Мръднали са в главите!
224
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 234И важно допълнение - Много от хората, работещи над open source го правят, защото имат някакъв интерес към самата технология, но голямта част го правят временно. Месец-два, за по няколко часа на ден. Много рядко ще намериш някой, напъно безплатно, да работо 3 години по 16 часа на ден, над някакъв прокт. Лошото при таз честа смяна на хора е, че проекта отива по дяволите, защото никой не знае, какво става.
223
3
 
8
 
! Отговори
НАП преди 3 години
привличат безплатни не, но зле платени програмисти. Затова данните на милиони бяха откраднати. Ако искаш да свършиш работа плати на най-добрия. Нали целта е да се помогне на нуждаещи се навреме и достатъчно. Проблем би било, ако каузите на които се помага са фалшиви. или парите по някакъв начин се перат, това би било измама.
222
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"безплатно да работят те избират безплатно да работят, или казано другояче опън сорт проекти.Защо въпросният проект е привлякъл платени програмисти вместо да използва безплатни програмисти, си е въпрос на мениджмънт на проекта"Като човек, работил над оpen source проекти, ще ти кажа, че най-често говорим за проекти, които имте методи за монеизиране, карат на дарения за разработчиците, или са просто 2-*** души, дето ядът нудълси по 2 години. Такива, за каквито ти говориш нема.
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмисЧестито. Амммм ... програмист не се ли пишеше с т накрая?
220
10
 
1
 
! Отговори
Програмис преди 3 години
Аз вече съм спестил десетина милиона от моя високо платен труд и вече мога да си позволя да работя без пари за удоволствие от моята хасиенда с лаптопа край басейна.
219
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмистите могат да работят за пари или безплатно при тях няма среден вариант просто защото дали ще получават символична заплата или безплатно да работят те избират безплатно да работят, или казано другояче опън сорт проекти.Защо въпросният проект е привлякъл платени програмисти вместо да използва безплатни програмисти, си е въпрос на мениджмънт на проекта.Ако успее да привлече безплатен труд , това означава програмисти от цял свят ,защото това е интернационална професия и независи отлокацият
218
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ххаах Ем слаба ракия са. Ако знаете Unicef какви изцепки има...
217
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В капитализмаДДС е срамно, обаче ...
216
2
 
9
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
Преслушах интервюто. Ясно е: хъка-мъка, момчетата са решили да захлебят от даренията. Такива високи заплати най-вероятно нямаше да получават в бизнеса.
215
9
 
2
 
! Отговори
В капитализма преди 3 години
където живеем всеки работи за пари и колкото повече работи толкова повече трябва да получава. Това се отнася за всяка иделизирана кауза като например доктори, медицински сестри, учители а и трудещи се за благотворителни инициативи. Не е срамно да получаваш пари за труда си. Не е срамно, когато данъчните променят закона и те задължат да платиш данъци като за приход за пари, които си харчил за плащания на ръка да си ги прехвърлиш като доход и да си платиш данъците.
214
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 227Опитай, да имаш бизнес дето се самоуправлява без меинджъири. След като минат 5-6 човека и всичко отива по дяволите.
213
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 223В България обичат да се подиграват на хора в нерасностойно положение, хора с физически проблеми, както и психологически, нищо, че доста често самите подигравачи страдат от подобни неща. Какво очакваш - нацията ни се е побъркала. Омраза, омраза, омраза, омраза, омзраза и фукнят. Това е. Ако някой е по-напреде от теб, трябва да го "прииземиш" - да му кажеш, че е ***, че е алчен, че е грозен, да му дръжиш сметка, защо не "харчел по жени" или "защо бил развратен" (според зависи).
212
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Няма ли някакъв контрол и финансов надзор от страна на държавата?"Добър ден. Правите ли разлика между демокрация и комунизъм? Фондацията е частно юридическо лице и може да си плаща каквито заплати си иска на служителите. Никой не е карал хората насила да правят дарения. Още повече 90% от средствата по предназначение е що годе ОК. В случая неморалното е, че тези 10% похарчени за администриране не са отишли за реклами и аквиз, а за заплати на мениджъри.