Уж кауза, спасени животи, а в HelpKarma 80 бона заплата за шеф

2 млн. лева от събраните пари на фондацията са "потънали"
Обновена: 6 ное 2020 15:54 | 6 ное 2020 10:55,
379
Уж кауза, спасени животи, а в HelpKarma 80 бона заплата за шеф
Снимка: Printscreen Help Karma

Между 22 000 лв. и 49 000 лв. е заплатата на месец на техническия директор на платформата за дарения за добри каузи HelpKarma Славчо Славчев, показа разследване на bTV.

През декември 2019 г. месечното му възнаграждение пък е скочило до фантастичните 80 000 лева. Така общо за две години Славчев е взел трудови възнаграждения за общо 775 000 лева, като е получавал заплата дори в месеците, когато е бил в неплатен отпуск.

Проверка в сайта на HelpKarma показва, че тя се рекламира като "Най-прозрачната платформа за събиране на средства".

Константин Кръстев регистрира HelpKarma като фондация в обществена полза, а технически директор е Славчев. За времето на активната си работа от 2018 г. платформата е събрала 21 млн.лв. от дарения на граждани, които подпомагат болни деца и други каузи.

Над 13 млн.лв. са сумите, които са изплатени за каузи. А 5 млн.лв. са в банкова сметка на фондацията. Така на практика остават над 2 млн.лв. за които не се знае как се изхарчени, като се изключи, че процент от парите (5%-6,5%), които отиват за разходите на фондацията за издръжка и развитие на дейността.

Най-голяма част са обаче отиват за възнаграждения на служителите в HelpKarma. През 2018 г. разходите за заплати са 214 000 лв., миналата година - разходите нарастват до 713 000 лева.

Заплата от 19 000 лв. е получавал първоначално техническият шеф Славчо Славчев, като през годините заплатата му става 22 000 лв., после се вдига до 49 000 лв. и в такива размери се сменя през годините.

Във фондацията работят 10 човека в IT екипа със средна заплата около 5000-6000 лв.

За 2018 г. фирмата има 312 000 лв. вземания, които Кръстев твърди, че е превел по-късно по сметката на фирмата. Интересен факт е, че от Helpkarma е даден и заем от 51 000 лева отново на техническия директор Славчо Славчов, за да си купи апартамент, но той не успял заради извънредната обстановка. Така директорът му Константин Кръстев връща парите към фондацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
1
 
28
 
! Отговори
Пиле-то Янков преди 3 години
Не са потънали никъде - дадени са на онези с бързите кредити, тъй като този е един от създателите на Credisсimo и "мамините синчета и пишман депутати" в Nexo - да минат през тях и не миришат след това. Гугълнете му името (Константин Кръстев), това е достатъчно, освен ако не са взели мерки и не са изтрили следите му по регистрите. Язък за филосифията на платформата и поредните излъгани надежди на хората, които даряваха за всякакви каузи. Поредното предателство породено от много пари. Жалко!
250
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каот добра позиция във добра компания.Като ресто под масата и източване на тази компания.
249
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият проблем е, че това дискредитира много самата идея на дарителството...
248
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 262Каот добра позиция във добра компания.
247
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мозък в болниченЕщ па тоя, сега и децата да страдат ...
246
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"тая професия ще има живот още 5 мах 10 години,"Тая теория я слушам от 94-а насам.
245
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тук не говорим да се работи без пари бе, пичове.Почакайте малко и се замислете - тоя взема поне 20 хилки заплата. А е стигала и 80 хилки.Но фирмата му дава заем за...апартамент :DДа ме прощавате, но на вас това как точно ви се струва?
244
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гостИзхвърли си телефона, спри да позлваш банкови услуги, спри да ползваш каквато и да е модерна техника и ще стане./
243
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТо за тва и не трябва да помагаш. За кво да помагаш! Аз нали познавам един, дето го спасиха с фондации. Стана пълен ***! Похабени пари!
242
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АмиНеограничени социални са абсолютен обир отвсякъде.
241
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 239"Не си много нагъл не стига че хората разработват доброволно и безплатно неща за другите а ти им държиш сметка за това че не го правят по 14 часа на ден и непрекъснато."Ох ...Пръво - какво означава,д а държа сметка? пари искам ли? НЕ! Тогава?Второ - Нали отва искам да ти кажа - може да има ХИЛЯДИ такива, но всеки си работи над неговия си проект. Фрими със 20 хора, рабоптещи нон-стоп без пари, просто няма.
240
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-страшното нещо е да злоупотребяваш с пари за болни деца или възрастни
239
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това е истина, е много срамно. Това е кауза, а не печалбарство. Морално погледнато сте постъпили долно, все пак това са болни, нуждаещи се хора. За мен тези са до тук. Кой ще преведе дам пари? Жалко за тези който имат нужда.
238
0
 
21
 
! Отговори
Мозък в болничен преди 3 години
ХаххаЧестито, дарили сте на момчетата пари, станали са милионери! Дано не им го върне Господ някой ден като имат деца, че той е голям шегаджия понякога.
237
0
 
11
 
! Отговори
извод преди 3 години
Като прочетете рекламни надписи -" прозрачни фондации ,фирми , платформи'' имайте си едно на ум ...лъжите рано или късно блясват.Второ във всяка икономическа криза най-много пари изпират точно милиардери и такива фондации. Лъжци колкото искаш с "благородни каузи " под прикритие.
236
0
 
1
 
! Отговори
до 247 преди 3 години
5 години пет достатъчно са , ако имахме преди 15 години милион програмисти също щяхме да сме много напред.Не само програмистите а и всички останали професии а света през това време щеше да ни даде достатъчно работа.А няма никакъв проблем да се преквалифицират тези хора след това когато е необходимо , спечелили някой лев за черни дни всеки и работеща икономика.
235
1
 
4
 
! Отговори
Мисирките преди 3 години
ако вместо да кълват на доноси си размърдат гъзовете и направят проверка, ще видят, че всички фирми в този период са прехвърлили парите, които са им се водели по каса като доход на мениджърите си. Понякога става дума са стотици хиляди. Така разходите станаха приход и доход за мениджъра. Но това е съдбата на бизнеса в България. Когато данъчните решат че трябва да остържат месо от кокъла променят правилата и си получават каквото искат.
234
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце, чакай ся.Да си добре платен е едно, а да източваш кинти е съвсееем друго.
233
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбирате ли защо е важно да има истинска разследваща журналистика, а не просто едни стойки за микрофони?
232
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха "милион програмисти" тая професия ще има живот още 5 мах 10 години, освен това и фирми като HP и Microsoft също няма да ги има. Мислете с главите си, а оня горе защо вече не е в затвора има всички основания "пирамида" и то от долните.

Спонсорирани публикации