Акад. Марков: Чух от историци в Скопие „Абе, Ботев и той да не е македонец?“

„Те искат да станем съучастници в кражбата на българската история“
9 ное 2020 14:20, Елка Василева
249
Акад. Марков: Чух от историци в Скопие „Абе, Ботев и той да не е македонец?“
Снимка: архив, БГНЕС

В Скопие учени са казвали: „Абе, Ботев и той да не е македонец?“. Това разказва историкът академик Георги Марков в интервю пред „Труд“.

Всеки трети гражданин у нас има бежански корен, а всеки пети има корени от Македония. Не може да им позволим. Това казва Георги Марков, запитан от „Труд“ „Какво да правим, ако от Брюксел се опитат да наложат каква да е позицията ни за Македония?“

Ако политиците ни дръзнат да направят това национално предателство, аз ще ги пратя в компанията на Георги Димитров и на коминтерновците. Макар че казват какво национално предателство са извършили БКП и Георги Димитров през 1946 година. Но аз ги предупреждавам и тях да не правят това, защото ще е същото, казва историкът.

Не трябва да има никакви скрупули, че Скопие щели да кажат - видите ли ги онези българи татари, както сърбите ни наричат. Още в края на XIX век сърбите казват: ние сме славяни, а българите - татари, и това повтарят и в Скопие. Промиват мозъците на децата в учебниците, обяснява академикът.

Още по темата

Гърция спря амбициите им преди 7 години, като ги отказа от Александър Велики и античната Македония. Накара ги да приемат името Северна Македония, но Северна Македония означава и Пиринска Македония. Ами те ако влязат в ЕС, ще има една кабинка на преводачите, на която ще пише „македонски език“, поставя въпрос Георги Марков.

На въпроса „Тогава като нищо могат да поискат България да признае македонско малцинство“, историкът отговаря утвърдително: „Да, и ще го направят, но ще искат и ОМО „Илинден“. Не, това е прекалено! Като историк предупреждавам днешните политици да не подражават на Георги Димитров, чийто мавзолей разрушихме. Историята ще ги осъди“.

Никой няма право да посяга на истината и с това ние да се гаврим с паметта на нашите герои от национално-освободителното ни движение в Македония. Сега Скопие издава „Българските народни песни“ на братя Миладинови като македонски и казва, че Българската екзархия е побългарила македонците. А тогава още е нямало Екзархия, категоричен е историкът.

Той е съгласен, че „е напълно възможно да кажат, че братята Кирил и Методий са създали „македонската“ азбука.

И разказва един случай. „Ще ви посоча нещо друго, свързано с град Калофер. Четата на Калифер войвода идва от Македония. И султанът дава разрешение на хайдутите да основат на това място покрай река Тунджа свое селище, ако престанат да нападат керваните. Та в Скопие по тоя повод някои учени са ми казвали: „Абе, Ботев и той да не е македонец?“ Аз не можех да повярвам на ушите си и изригнах: „Вие не сте нормални! Вашето е патология!“.

В конституцията им има всякакви малцинства и турци, и сърби, и албанци, цигани, но няма българи. Защото българите са ги направили македонци, казва академикът.

Никакви отстъпки не трябва да правим и на никакъв натиск да не се поддаваме. Те искат да станем съучастници в кражбата на българската история, категоричен е Георги Марков.

Той е съгласен, че това ще бъде абсолютно национално предателство. „Георги Димитров също има корени - от Разложко, но си остана „Българинът от Лайпциг“. Тодор Павлов е родом от Щип, но и той си остана българин като регент, макар че предаде костите на Гоце Делчев на Скопие. Значи, те си остават българи, а принуждават хората да се пишат македонци“, припомня историкът.

„Познавам двама братя - единият е завършил военното училище и е българин, а брат му е от Неврокопско (Гоцеделчевско) и го писали македонец. А са от една майка раждани. Да не споменавам другата глупост, че Никола Вапцаров е бил разстрелян като македонец, а не като участник в Съпротивата. Дори го преведоха на „майчин“ език, демек на македонски. Примери много има, докога ще търпим преводите им на Димитър Талев, на Смирненски и още други“, казва Георги Марков.

Виновни сме си ние - толкова години се отнасяхме снизходително към подобни твърдения, съгласен е академикът. „Такова волско търпение, все си мислехме, че ще проумеят истината, а те не спираха. Имахме надежда, затова и ги признахме първи като държава. Но ние нация не можем да признаем, защото нацията се създава, тя не се признава. Рекохме си - няма го вече Тито, македонизмът ще отслаби позицията на Македония. Но не - антибългарската пропаганда продължава и спиране няма“, казва още Марков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може една държава, която политически съществува от 20 години да има исторически претенции към държава на 1340 години. Все едно ние да имаме претенции към римската и античната гръцка история, защото някакви събития се били случвали по българските земи по онова време. Когато ние сме били държава, те са били просто територия, не могат да имат никакви претенции към нас. Смешно е!
169
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До, той и коронавируса от там произлиза - нали от Прилеп бил тръгнал?
168
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иван ЯневНие няма за какво да бързаме, а македонците явно не са забързали да влизат. Няма проблем а само Каракачанов и Борисов вдигат врява и явно има друга причина която се крие и вероятно е натиска на САЩ и Германия.
167
1
 
6
 
! Отговори
Гоце преди 3 години
Униатите в Македония се появяват като опит за избягване от гръцката патриаршия. След образуването на Българската екзархия много от тях се присъединяват към нея, като Гоце Делчев.
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългарияНе е селски спор а натовски между 2 члена на НАТО. Не обиждай бг селата.
165
0
 
6
 
! Отговори
Иван Янев преди 3 години
Да, договорът ни с тях не е качествено направен, за да е категоричен и със срокове за изпълнение на клаузите в него.
164
37
 
5
 
! Отговори
България преди 3 години
България и Македония нямат интерес от този селски спор. Той е провокиран от Русия и Сърбия и техните агенти в България и Македония. С този Марков е един обикновен доносник на ДС. Господи,кога ли ще си отидат и последните доносници на бившата ДС....
163
1
 
19
 
! Отговори
Заев класен дипломат преди 3 години
Изглежда, че в Скопие няма настроения срещу елините, а Заев подписа договор ис Гърция. Погледнато позитивно, трябва да признаем, че гръцкият министър-председател Мицотакис се е оказал на висота в дипломатическата битка със Заев и е подписал договор, който да не създава проблеми на страната му в отношенията със Сев. Македония. Що се отнася до договора между Сев. Македония и България, в него Зоран Заев е избегнал такива ограничения, възползвайки се от неопитността на премиера ББ в дипломацията.
162
10
 
6
 
! Отговори
При Булгарбаши... преди 3 години
Зоран Заев го гледаш малък, ама шамарите му в дипломацията се оказаха големи.
161
7
 
16
 
! Отговори
Народът! преди 3 години
Да се изгонят ВИСЧКИ македноци от територията на България. Да се прекъснат ВСИЧКИ отношения в македонската държава!
160
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите казват, че ние сме били татари а път татарите в Русия казват - ние сме българи! Гледайте видео на главния мюфтия в YouTube и ще го намерите. Е тогава Татарите кои са и кой кой е в тази историческа ГОВОРИЛНЯ!!!??? Или това е Руски план за обезличаване на българите?
159
2
 
17
 
! Отговори
Batman преди 3 години
Армагедон е всъщност локация. Това е Ар (земя) Македон или Земя Македонска (АрМакедон). Хахаххахахаха
158
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня виц знаете ли го? Екватора не разделял земята на северно и южно полукълбо, а на северна и южна македония.
157
1
 
27
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Да се преименуваме на Източна Македония да видят шах с пешката как се прави хаххаха
156
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са. Той и Батман е македонец, защото е родом от Прилеп.
155
1
 
23
 
! Отговори
ФАКТ ! преди 3 години
99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !) ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС !И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците и сърбоманите, дори и защото не са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват, че сме такива будали(***)...
154
1
 
21
 
! Отговори
Дано се окаже прав ! преди 3 години
В една дискусия по македонска ТV възрастен българин от Македония каза, че България е признала държавата Македония безусловно, защото българите са си мислили, че ще се разберем като братя ! Каза също така, че гърците са били твърдо против да признаят Македония под това име и се вижда,че става на тяхното !На въпроса на водещата "Дали ако Македония и България не се разберът по спорните въпроси, България ще подкрепи влизането на Македония в ЕС ?" българинът каза - "Мисля, че няма."
153
2
 
23
 
! Отговори
Да предпазим ЕС : преди 3 години
Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в негои гадните албанци.Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.Забележка: На Заев и семейството му да не се дава български паспорт!
152
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МакедонецМакедонец = Македоналц = Макдоналс
151
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Петрич1000 човека не правят "малцинство", да ги регистрират, какво лошо...всякакви *** се регистрараха...тия са ни ексик..Обаче, май маседонианците, вместо да са мнозинство в българска държава, ще станат малцинство в собствената си държава...Двоязичност - два офиицални езика - маседониански и албански..

Спонсорирани публикации