Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пък античките правят на инат!Защото повечето историчари признаха цара за български,с оточнението ,че по етнос бил македонец.А ,Ние като за инат на 8 декември да им заковем второ вето.
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сръбска му работа. Сърбите са много упорити и нахъсани за победа. Няма да се откажат лесно.
53
0
 
8
 
! Отговори
да точно преди 3 години
До има и друг начинтова ще постави край на спорни изторически въпроситова е
52
10
 
4
 
! Отговори
пепи преди 3 години
Еми че истина си е.
51
3
 
7
 
! Отговори
има и друг начин преди 3 години
всеки спорен въпрос се отнася до незаявисим международен съд, там се призовават независими експерти и съда решава на тяхна база кое да бъде прието и кое не. При неспазване на решението съответната страна си търпи наказаниятатръден и дълъг процес но най-правилния, има такива случау между германия и франция, също между англия и ирландия, и редица други
50
8
 
16
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Македония е България!
49
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те има ли нещо с което са съгласни? Няма такова.Вечно несъгласни вечно недоволни и мрънкащи.Ай сиктир да си гледат *** и толкоз!Когато Самуил е бил цар македонци не са същствували.И сега да им се съгласяваме на глезотиите.
48
5
 
13
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
До не ви разбирамима независимни ескперти от англия, германия, франция - светила в историческата наука, които казват същото което и нашите в тази комисия просто македонците са си измислили история и си държат на нея и не ги признаватнамират си експерти да ги подкрепят неизвестни никому и това епри това положение няма как да се постигне съгласие
47
4
 
33
 
! Отговори
Писна ми! преди 3 години
Писна ми от глупостите на тези! Държавицата им е на няколко десетилетия, а те всеки ден излизат с още по-безумни ''твърдения''. Те си присвоиха целият свят направо, всичко е македонско...Скоро очаквам да кажат, че и динозаврите са били макендонци...Само приказки, приказки, ПРИКАЗКИ! ДОКАЗАТЕЛСТВА и ФАКТИ зад тези приказки - НУЛА!
46
5
 
21
 
! Отговори
До бунгар преди 3 години
Я погледни карти на Първото Българско царство в нета / карти, които НЕ са български/ и се засрами!!! Всички съществуващи ДО тогава племена / тракийски и славянски/ са били ОБЕДИНЕНИ в Първото Българдко царство, признато дори и от Византия и ТЕХНИТЕ историци, не нашите!!!
45
2
 
6
 
! Отговори
не ви разбирам преди 3 години
такива въпроси се решават с помоща на незаивсими експерти които предварително се приемат от двете страни за да има общо доверие и авторитеттака ти на мако он на вако няма да стане
44
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички артефакти от епохата наричат Самуил български владетел.Въобще не ме интересува какво казват днешните македонци.
43
3
 
32
 
! Отговори
1 преди 3 години
..., ще почакаме да узреят. Ние бърза работа нямаме. Пълен игнор и никакъв компромис!
42
15
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Дай документ за убиването му на границата.Много вярваме на детски приказки,митове и легенди.Може и видео,дата,час...по точен бъди,...кой и как и с какво.
41
2
 
33
 
! Отговори
Драги ми, Смехурко! преди 3 години
22 години гърците ги вкарваха в час по антична история, сега 22 години ние ще ги вкарваме в час по средновековна история. Само, че през 2042 г, ще трябва да преговаряме с албанците за бъдещето на С.Македония, защото теще са повече.
40
4
 
6
 
! Отговори
ъъ преди 3 години
До БунгарПросто да дращим? Граници е имало. Доказателството е, че е българският цар Борис Втори е убит на границата по погрешка. Именно за този период самуиловия. ???
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее Путин! Македония е български окръг!
38
38
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Разбира се,че Самуиловата държава не е само българска. Продължаваме на затъваме в собствените си комплекси. Как да се преговаря с България. Не става системата..,,На нас всичко,.на вас останалото,, По тези земи са живели различни Славянски племена и други и естествено не е имало граници както е сега,точно очертани.
37
2
 
38
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Цар Самуил, Цар на създадената, коя година Р. С.Македония? СМЯХ!
36
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахаха какъв цар Самул - македонски ги гонят тея. Няма какво да се дискутира тука .Всичко преди 1944 е било българско .След 1944 да уточняват вече етноси ,хора и т.н.Просто като гъбена чорба.