Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fyromcite*
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еваларката на тоя, дето е измислил плана да създаде Северна Македония през 1946-та или 1945-та, когато там е създадена.75 години по-късно идеята вече има свой собствен живот и няма нужда от изкуствено поддържане. Ако и комунизма имаше такава двигателна сила - днес целия свят щяха да имат съботници...
33
1
 
42
 
! Отговори
diladi преди 3 години
Че не трябва да отстъпваме е задължително. Макетата, ако ще и марсианци да се наричат /дадено им е това право/, историята не могат да изопачават за наша сметка. Но има и друго. И нашите политици са виновни за ситуацията в момента, защото чакаха 30 години за да си поставим условията.
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонската история започва с "Имало едно време" и завършва с "Три дни яли пили и се веселили."
31
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винету от Банкя и той е македонец.Да си го взимат барабар с джипа и шкафчетата
30
3
 
36
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Същностния въпрос е кога македонците са отделени от България!И това е 1912-13г,когато сърби и гърци окупират тези земи.Претенции за някаква македонска история може да има оттам нататък.
29
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фиромите ги е срам да си признаят историчарите че са професионални фалшификатори,а населението,че е доведо до степен на тотал идио..тизъм.Е,тия които имат малко мозък де,затова е тоя инат.Никой никъде не може да я открие тая македонска държава и народ македонци до 1944 година.В Ютюб има много клипове на Европа от античността до днес,е нема и нема македонска държава и това си е.От Владивосток до Ванкувър никой не ги намира,но в Скопие са майстори на фантастичния кратък разказ.ВЕТО,ВЕТО,ВЕТО
28
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия верно го мислят за македонски цар? Тъкмо им чета укипедията и умирам от смях.Добре де, вероятно имат 1-2% дето си вярват, ама останалите от населението няма как да не са се усетили поне по сто пъти на година колко изкуствена им е историята и колко нелепо звучи, как цял свят им се смее... въпроса е - като са се усетили, защо продължават да натискат? Каква им е целта?Нито сме им умрели за чукарите, нито за албанците - няма да ги превземаме. Отделна държава са си, ама с 30 годишна история.
27
2
 
32
 
! Отговори
акуд преди 3 години
хахаахах през 997-1014 не е имало македонска държава нито през която и година да е до идването на комунистите през 1945 и създават с. македония през 1947 г. за да спират новото развитието на БЪЛГАРИЯ като империя, може да си почитате Самуил за бог , защото той е такъв , но вашия бог Самуил е БЪЛГАРИН!!!! всичко е много просто от1947 г, сте каквито си искате с. македонци и си говорите на какъвто искате език
26
1
 
39
 
! Отговори
Браво преди 3 години
То накрая ще излезе че ние сме македонци ама не сме знаели.
25
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ме интересува.Не можем да разделим национални герой,царе,войводи, партизани,хайдути и т.н.С тези препирни няма да подобрим качеството на живот.Конците се дърпат от Русия .Те имат интерес от тези балкански идиотщини.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Северна Македония, ако го питаш кукувците от РСМ.
23
1
 
20
 
! Отговори
асан македонецо преди 3 години
и османската империя е македонска !!!
22
2
 
43
 
! Отговори
Авсе преди 3 години
Василий II как са го наричали? Македоноубиец може би?
21
3
 
44
 
! Отговори
братя ли преди 3 години
Тези хора повече не искам да ги виждам и чувам!Ако щат да изпукат,да стават сърби или албанци все ми е тая!Баси гнусарите!България дава жертва цяло поколение за тия ***!Ай сиктир!
20
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Византийците историци са го документирали, че са воювали с България. На тях ли да вярвам или на северномакедонците?
19
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как се е казвала Самуиловата държава?
18
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи като се тръгне оттам че ТЕМА МАКЕДОНИЯ Е ИРИ=ВИЗАНТИЯ С ЦЕНТЪР КОНСТАНТИНОПОЛ И ВАСИЛИЙ ВТОРИ МАКЕДОНЕЦ е от МАКЕДОНСКАТА ДИНАСТИЯ какво повече има да се говори!?ДОКОГАще позволяваме да ни правят на май..муни??Самуил вероятно е роден в София тогава Средец,БАЩА МУ Е КОМИТ НА СРЕДЕЦКА ОБЛАСТ В БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО,ДА НЕ БИ И СОФИЯ ДА Е МАКЕДОНИЯ??Отцепете ги ЕДИН ПТЪ ЗАВИНАГИ,паднали сме до ниво ДА ВОДИМ СПОРС ЛУДАЦИ И ПРОФРСИОНАЛНИ ФАЛШИФИКАТОРИ ГРАДИЛИ КАРИЕРА НА БАЗА ЛЪЖИ НА 100%!СТИГА!!
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудно ми е как скопяните са научени да се гнусят от Аспарух, Тервел и Крум, а нямат никакъв проблем в това да прилапат Самуил, който най-вероятно по бащина линия е прабългарин, а по майка арменец. Същият този Самуил е роден в Средец, където управлява комит Никола, а впоследствие седалището му е било във Видин. Това, че в един момент е решил столицата му да бъде в Охрид, тоест на най-трудноводтъпното място от Константинопол, не го прави шампион по македонизъм.
16
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има разлика ,разбира се! На нашия Самуил му светят очите като на Фори Светулката...