Растат необслужваните кредити, средният им размер е 2200 лева

София води черната класация, следва Северозападна България
131
Растат необслужваните кредити, средният им размер е 2200 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Средният размер на дълговете, които домакинствата не могат да обслужват, е около 2200 лева, обявиха от една от големите компании за събиране на задължения у нас. Най-много дългове се трупат в големите градове и в Северозападния регион.

Вторият локдаун, въведен в страната само преди месец, наложи ново ограничаване на плащанията на задълженията към банки, телекомуникационни компании и бързи кредити.

Хората, които твърдят, че не могат да плащат, са нараснали два пъти, казва Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции. Тя смята, че процентът ще расте още.

"Не съм убедена каква част от хората наистина не могат да плащат, честно казано, или се използва за оправдание, но със сигурност трябва да отбележим, че много хора загубиха работата си, много хора бяха пуснати в неплатен отпуск, съкратени, съответно са на Бюрото по труда", обясни Димитрова, цитирана от БНР.

За първи път на картата на градовете с домакинствата с най-много задължения се появява Плевен.

Остават и големите градове на страната.

"София е с най-голям относителен дял. Също Северозападна България и големите градове. Не са се променили цифрите на средния размер на дълга, защото обикновено това са потребителски необезпечени кредити", каза Димитрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви вицове, какъв бай Тошо, какво да кажем за Едуард Сноуден и Джулиан Асандж при смешната демокрация.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе, вие затворете още нещо
25
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При бай Тошо никой не са затворили за вицове. А тогава България беше 25та световна икономика, космическа държава, и българите живееха на средноевропейски стандарт на живот. Демокрацията донесе само мизерия и извращения, и реално някаква мижава свобода да пътуваш на запад където повечето българи са черноработници и слуги.
24
0
 
14
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Ако за 6 месеца харчиш по 4к, бягай от тая статия, не е за тебе. По 4к харчат на 2 седмици хората, за които говорим.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимния 26Остави го, не виждаш ли че не е наред момчето :))
22
0
 
17
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Растат благодарение на Бт' Бойко и другите участници в управлението на държавата.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимния преди 3 години
До до 21Говориш колкото да не е без хич. Много млади хора нямат кредитни карти, а с кешбек-а в Европа не можеш да избиеш нищо освен ако не харчиш много. Аз например нямам за какво да харча повече от 4000 лева на 6 месеца. В тая сума влизат и разходите ми, както и тези на баба ми за ток, вода и интернет.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Знаем че си ИТ и взимаш по "50" бона на месец :)) Сигурно съм глупав, но колегата ти що се покри така като се правеше на хакер и хакна НАП, шефа му още ли е в ареста :))))
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време не можеше да кажеш виц за бай Тошо и комунизма сега е свобода на словото (Боко от някоя си язовирна стена, когато беше хайдутин през лятото на 2020)Сега в магазините банани, портокали, месо и аз не сгрявам кво се оплаквате, нали ядете, все още си купувате хляба. Комунзима и провалената му идеалогия умира и изчезва единствено с тези които я проповядат. За сължаление трябва да се изринат всички, които имат стаж по-голям от 5 години.
18
11
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Глупав коментар. Без банки, например, няма кредитни карти, които имат лимит по 250 000лв. и нагоре не за друго, а за да оперираме безопасно с чужди средства, а не с нашите... Всеки нормален млад човек има по 2-3 кредитни карти. Даже се печели от тях от кешбека, ако проблем е таксата. Избива се десетократно. Относно телефони и коли- те не се взимат от банки. По-добре да взема с лизинг .99% нова кола за 2 години и да я върна на дилъра, отколкото с кредит от банка с много по-голяма лихва от лизинга
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има работа за много частни фирми колектори на лоши кредити. Те ще откупят кредитите от банките, и после те знаят как да убеждават кредиторите да върнат парите, имат си ефективни методи.
16
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Без банки, половината от населението нямаше да има коли и телефони, дават им примката, те сами си я слагат около вратлето, никой не ги кара насила :))
15
4
 
21
 
! Отговори
25 преди 3 години
Сега всеки ден, всеки час, навсякъде има банани! Че даже и портокали и мандарини! А не като в ония мракобесни соц времена преди 89-та! Не мога да разбера защо се оплаквате?!
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕЩО НЕ СЕ ВРЪЗВАИмам приятели шопи, не са от "провинцията" както обичат да се изразяват, та имам представа за заплатите им :) Не е голяма разликата, може да се каже че там е по скъпо, затова не могат да си плащат кредитите :)) Не че в другите големи градове няма скъпотия, но те нали са "кореняци" софиянци, ще им вземат двойно :)
13
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сол и леб ке ям, ама кредит - не тегля.
12
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сервитьорите със заплати в плик, взели бърз кредит (защото лизниг няма кой да им даде със заплата под масата), изнемогват да си плащат BMW Е60-ката и последния модел iPhone. Пускам сАлза как yтaйките обеднели. Много ми е жал.
11
0
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Банките трябва да бъдат отделени от държавата. Етера е повишил цената си над 200 % от началото на годината и капитализацията му се е удвоила за нула време . Кой още си държи парите в държавна хартия .Особено в евро и лева. Половината от огромния дълг в ЕС е напечатан от ЕЦБ защото никой не им вярва че ще го върнат. При такова ниско доверие в еврото има сериозен проблем. Според мен ще се опитат да източат банките а после няма от къде да вземат пари на падежа на сегашните кредити.
10
2
 
17
 
! Отговори
ДО 14 преди 3 години
Пълна Подкрепа за написаното , и да добавя - Опрощаването на Сметките за ТОК , ПАРНО , Смартфони на Изплащане , Да ни вдигнат Заплатите без да ходим на Работа , и да ни дават по 10 000 лева (може 5000 евро) помощи за да ходим на Банско .Абе ти *** ли си ?
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се взима пример от един репортаж със шкафче с кюлчета злато и банкноти по сто евро.Такива като тоз нямат проблем с банки?Те тези неща са ги завлекли от данъкоплатеца.
8
17
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 3 години
---ДА СЕ ОПРОСТЯТ КРЕДИТИТЕ ДО 3 000 ЛВ КОЙ Е ЗА