Туроператори дължат 150 млн. лева на клиентите си

Една част от парите са върнати, но другите няма откъде
23 дек 2020 15:30,
21
Туроператори дължат 150 млн. лева на клиентите си
Снимка: БГНЕС

По груби сметки българските туроператори се нуждаят от около 150 милиона лева, за да върнат парите на клиентите заради неосъществените пътувания по време на COVID кризата. Това заяви пред БНТ Свидна Динева - член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Динева обясни одобрената от Европейската комисия българска схема за държавна помощ в размер на 51 млн. лева за туроператори и туристически агенти. Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавната помощ, която ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства.

Процедурата ще бъде в ход от януари по програмата "Конкурентоспособност". Според Свидна Динева много от туроператорите все още не са получили пари по първата мярка за подпомагане, за която са кандидатствали още през май. По думите ѝ мярката 60/40 за туризма изобщо не работи.

"Развитието на процеса по втора мярка също не е много ясно", каза Динева, тъй като се оказало, че Министерството на туризма не разполага с необходимите средства.

От досега получените помощи туроператорите са върнали на клиентите си суми, доколкото им е възможно, но голяма част от парите са в авиокомпаниите, които също са засегнати тежко от кризата.

Динева обясни, че ваучерната подкрепа, на която се възлагаха надежди, също не проработила, тъй като много от клиентите са поискали връщане на парите им.

Що се отнася до перспективите, все още няма задълбочени анализи за развитието на туризма в близките години у нас, но по прогнози на Европейската комисия този бранш в Евросъюза ще се възстанови не по-рано от 2024 г., добави Динева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНа нас и ваучер не ни предложиха.Стъпват на типовия си договор, че не си превел месец преди датата остатъка от от сумата и ти анулират резервацията, а с капаото гориш. Е как да ви преведа остатъка бе серсеми , като пет дати преди нашата не се осъществяват. Уисеър не лети, полети няма ???? Абе преведете и остатъка и после ще видим. Прецакали са камара хора
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на мен Бохемия ми дължи 620 лв.Такава борба водих с тях и си исках парите, отказах ваучер. За Корфу ми върнаха парите.Борба ви казвам!! А пътувам с тях от 2006 г. Верно ли са фалирали? Поисках си парите още на 9 март! Ама то не се знаело, то не било епидемия(тогава), да сме изчакали., не били форсмажорни обстоятелства...Дръжки! Абе върнете на хората парите, па правете каквото искате! Какви са тия фирми като нямат капитал? Абе направо си имат, ама си ги пазят!Га.до.ве!!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КутцузЕми трябва да внимаваш, всеки може да те завлече, мотото е, който може да извлече колкото се може повече, после потоп :)))
10
0
 
5
 
! Отговори
голем ....тур преди 3 години
ама туроператорите си взимаха заплатите !
9
0
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
И...КАКВО ЗНАЧИ ТОВА..?ТОВА ОЗНАЧАВА , ЧЕ ЗА В БЪДЕЩЕ , КЛИЕНТА ЩЕ ПИЕ САМО ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА!ЗАЩО ЛИ НЕ СЕ СЕТИХ...ХА,ХА,ХААААААА
8
0
 
3
 
! Отговори
V преди 3 години
Това добрата новина ли е ? Значи хората ще се дисциплинират и няма да замърсяват вече въздуха само заради едното хайманосване.
7
0
 
11
 
! Отговори
Кутцуз преди 3 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ С БОХЕМИЯ!Бохемия ни завлече с над хиляда лева - капарато за самолетна екскурзия до Португалия. Нито една дата не се осъществи, полети няма, а тези мошеници искат и останалата сума, за да ни завлекат и с нея. Пътували сме с тях сигурно десет пъти....но това е положението.Постфактум разбрахме , че шефа на Бохемия фалира фирмата....ама след дъжд качулка.
6
2
 
17
 
! Отговори
до 4 преди 3 години
Ами лъжат, че са ги капарирали.Нали уж ваучери щяха да им връщат? Нито ваучери, нито маучери.... само скубят наивниците.Никога няма да потърся агенции за пътуване навън... или в страната.
5
0
 
17
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
начи пито изпито и балъците да плащат сметката , и аз искам така .
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам защо и къде са изхарчени парите за неосъществени пътувания / почивки
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не разбирам.... аз като взема пари от съседа Пешо после рева ли държавата да ги върне вместо мен?
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен парадокс! Сега на неконкурентноспособните ще им б.утат кеш от програмата "Конкурентоспособност"Как не се наядоха? Как не се налъгаха? Как не ги е срам?Нямат нито срам-нито съвест. Вечно реват за пари. Да се омитат! От тях файда държавата няма. Да отиват на лозето или да копаят картофи - като няма какво друго да правят! Тарикатите станаха повече отколкото може клона да носи. Скоро ще се счупи клона и държавата ще падне заради такива кожодери, където вечно чакат наготово.
1
5
 
24
 
! Отговори
бай онзи преди 3 години
ахахахаха реват за пари, ама още не са върнали на хората парите...Ай фалитче и да миете тоалетни по цял ден :) Стига сте ни занимавали с драми на ***