Ще има ли ефект от ваксините при по-малко от 70% имунизирани?

Математикът д-р Лъчезар Томов прогнозира и трета вълна
4 яну 2021 11:10, Анисия Иванова
81

Започнал в края на 2020 година ваксинационният план у нас ще премине в пет действия или фази. Дали темповете на имунизацията могат да догонят доказано бързата скорост на вируса и кога ще се усети ефектът от масовата ваксинация?

"В Англия разрешиха ваксината на AstraZeneca, тепърва тя ще се одобри в ЕС, в рамките на тази година ще има повече количества. Проблемът е с доставките, които са договорени, но те ще се увеличават във времето", каза математикът д-р Лъчезар Томов в ефира на "България сутрин".

Той изрази мнение, че ако продължаваме да спазваме мерките, ще усетим ефект от ваксините и при по-малко от 70% имунизирани.

"Има хора в държавата, които са способни да организират процеса. Последните две седмици са дни, в които хората празнуват и не ходят да се тестват при грипоподобни симптоми. Очаквам с минаването на втората вълна да дойде трета", прогнозира математикът.

Според него януари е най-опасният месец от годината, тъй като всяка година през него има грипна вълна.

"Вярно е, че децата до четвърти клас заразяват по-малко от големите ученици, но начинът, по който се отваря, е много важен. Това ще създаде проблем у нас. Ако се беше отложило с една седмица или беше клас по клас, можеше и да е безопасно", отбеляза д-р Лъчезар Томов.

Той добави, че Англия е в много тежко положение и там се хващат голям процент от случаите.

"По техните изчисления, да се сложи на повече хора защита 70% е по-добре, отколкото на двойно по-малко хора 90% защита, за да се ограничи разпространението на вируса. Ние не сме в толкова тежка ситуация и с такава неконтролируемост", обясни д-р Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
13
 
! Отговори
ah преди 3 години
За тези, които са ваксинирани би трябвало да има ефект. Не разбирам смисъла на твърдението, че за да има ефект изобщо трябва да ваксинират 70%. И 5% да ваксинират за тези 5% би трябвало да има ефект ако ваксината изобщо действа. Такова животно като стаден имунитет няма. Този, който е ваксиниран уж развива имунитет, а другите не. Няма как останалите 30% да имат имунитет, защото другите 70% били ваксинирани. Просто ще има много по-малък шанс да се заразят.
10
0
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Боц!
9
4
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"да се сложи на повече хора защита 70% е по-добре, отколкото на двойно по-малко хора 90% защита, за да се ограничи разпространението на вируса"
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирайте възрастните хора и тези с тежки заболявания. Нали заради тях уж правим тези упражнения с отваряне и затваряне на бизнеси, маски, дистанции и прочее гл...ости
7
11
 
11
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Много си спрял ! Ама много ! Кух,сложността и протичането на К19 зависят най-много от количеството вирус в организма.След това идва здравният статус на пациента и имунната му система.Тоест ако количеството вирус е по-малко,тогава силата му е естествено по-слаба и болестта протича безсимптомно или с лека неразположеност.Затова цял свят носи маски,за да ограничи поетото или изкараното КОЛИЧЕСТВОТО,то е ясно,че маската няма да те предпази напълно.Може ли да сте толкова проклети и примитивни бе?
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
70% стерилизирани ли е целта?Аз мислех, че ще кастрират всички.
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАИма ефект На някои хора джобовете и гардеробите се пълнят с пачки
4
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масова имунизация без желаещи за имунизация, най-добрата масова имунизация на света.
3
6
 
34
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Кви са тия измислици бе само при 70% ако се ваксинирали ,само тогава щяла да работи ваксината!???Това няма абсолютно никакъв смисъл!Ако ваксината наистина работи няма да има значение за ваксиниранираните дали другите не са ваксинирани!Тотална измама!
2
4
 
18
 
! Отговори
математико Въцо преди 3 години
и аз като много мислих та ме заболе главата измислих че иде и трета и четвръта вълна и после пета ама има кой да ни спаси от вълните
1
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина срещу нищо не може да има ефект.