Ще има ли ефект от ваксините при по-малко от 70% имунизирани?

Математикът д-р Лъчезар Томов прогнозира и трета вълна
4 яну 2021 11:10, Анисия Иванова
81

Започнал в края на 2020 година ваксинационният план у нас ще премине в пет действия или фази. Дали темповете на имунизацията могат да догонят доказано бързата скорост на вируса и кога ще се усети ефектът от масовата ваксинация?

"В Англия разрешиха ваксината на AstraZeneca, тепърва тя ще се одобри в ЕС, в рамките на тази година ще има повече количества. Проблемът е с доставките, които са договорени, но те ще се увеличават във времето", каза математикът д-р Лъчезар Томов в ефира на "България сутрин".

Той изрази мнение, че ако продължаваме да спазваме мерките, ще усетим ефект от ваксините и при по-малко от 70% имунизирани.

"Има хора в държавата, които са способни да организират процеса. Последните две седмици са дни, в които хората празнуват и не ходят да се тестват при грипоподобни симптоми. Очаквам с минаването на втората вълна да дойде трета", прогнозира математикът.

Според него януари е най-опасният месец от годината, тъй като всяка година през него има грипна вълна.

"Вярно е, че децата до четвърти клас заразяват по-малко от големите ученици, но начинът, по който се отваря, е много важен. Това ще създаде проблем у нас. Ако се беше отложило с една седмица или беше клас по клас, можеше и да е безопасно", отбеляза д-р Лъчезар Томов.

Той добави, че Англия е в много тежко положение и там се хващат голям процент от случаите.

"По техните изчисления, да се сложи на повече хора защита 70% е по-добре, отколкото на двойно по-малко хора 90% защита, за да се ограничи разпространението на вируса. Ние не сме в толкова тежка ситуация и с такава неконтролируемост", обясни д-р Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ви излъга че ваксината дава имунитет за 6 месеца?
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Траен, нетраен имунитет. Това е грип и ще го има, докато има и хора. Който при всичката тази информация не го е проумял и вярва на измисления Ковид е достоен за ваксинации според инструкциите. Е и е достоен за съжаление.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХахахахахахаУпорито отказвал да ходи в Беларус ....И защо мислиш така ?Я кажи !!
28
1
 
6
 
! Отговори
Едуасрд Сноудън преди 3 години
Лъжат ви най-нагло! Целта им е да вкарат на по-късен етап наноботите-мини сензори за контрол.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фокусникът Данчо от "Фермата" в болница с коронавирус
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина която не ти дава имунитет ? Измишльотините на вуду сектата от СЗО и фалшивия вирус, който упорито отказва да отиде в Беларус. Уханската настинка най-злия вирус във целия свят.
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекаралите ковид за защитени от заболяването за няколко месеца. На това му викат нетраен имунитет. Обаче нашите юнаци се хвалят наляво и надясно че са карали вече заболяването и си мислят че няма да го хванат пак
24
0
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Ти си много зле ! Много ! Изумен съм ! Я по-добре ходи да търсиш Хитлер ! Извънземните са го направили безсмъртен.Жив е,да знаеш !
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако е вярно това , което твърди книжния плъх Кунчев, то 70-те процента няма да дойдат с ваксини никога!Първо у нас масовото ваксиниране щяло да почне май месец. Второ- ефекта от ваксините бил 6 месеца. Т.е. докато едни се ваксинират, на първите ваксинирани ефекта вече ще е минал и трябва пак да се боцкат.Тогава защо изобщо се прави? с по 5-10 хил ваксинирани на месец няма да стане.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тия 70% влизат ли танзанийските кози и папаята?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някакъв по-долу говори за количество от нищото. Да обясни как се измерва нищото.
20
0
 
4
 
! Отговори
Флин преди 3 години
Ваксината не е гаранция за безсмъртие.Причинно следствените връзки са тези,които определят кога,как и от какво да се разболеем,да оздравеем или да умрем.
19
2
 
3
 
! Отговори
до 173 преди 3 години
До Анонимен защо пишеш неща без да ги разбираш.нали първо изолирайки вируси заради странната му форма бе наречен "корона".Стой си в блатото е не се ваксинирай за да намалиш процентът на *** в света
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***,унг?рите ми цъкат минуси за писанията ми за КОЛИЧЕСТВОТО ВИРУС ,а сестра ми е лекар в Германия и това е инфо от E-mailи на института Роберт Кох ! Боже,колко жалка пастмин@ и неграмотни хора!Тея същите говорят и за чипиране,кастриране,следене и т.н. Дървените философи и капацитети вечно знаят и остроумничат,а колко са далеч от истината....Жалко,че са съпричастни за смъртта на невинни хорица !
17
6
 
5
 
! Отговори
До 1 продължение преди 3 години
Смъртността в България също е свързана с КОЛИЧЕСТВОТО вирус и конспирациите!Много хора не спазваха мерките и препоръките!Бутаха се като сърдини навсякъде,без маски,без дистанция,без социални ограничения,твърдейки,че К19 няма или е обикновен грип.Заради това си отношение те не ограничаваха количеството на поемане/разпространение и хвърляха заразата.Всеки организъм е индивидуален,но при всички има значение количеството вирус.Колкото по-малко,толкова по-лесно имунната система го убива.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия математици правят ли разлика между имунизирани и ваксинирани.Имунизирани са хората, които не ги хваща болест, а ваксинирани са тези, които са се боцнали.Имунизирани = Ваксинирани + Преболедували + Безсмъртни + Умрели.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още не са изолиралира такъв вирус, но какво го интересува стадото.Дай му тучна паша на път за скотобойната, да държи главата долу.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50% са прекарали болеста и имат естествен имунитет вече!
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах защо точно януари пускат децата на училище и градина? За да стане тотално мазало ли?
12
1
 
11
 
! Отговори
задача за министри преди 3 години
За да се спре ковид заразата трябва 70% от населенито трябва да е резистентно на ковид вирусътЗа да ваксинират 70% от населението са нужни девет месецаАко ваксината действа три месеца, след колко месеца ще има 70% със резистентност на ковид вируса?(подсещане) - отговорът на задачата не е 9 месеца