Стрелбите у нас - проява на балканския ни манталитет

Пистолетът е въпрос на престиж, тъжно констатира психолог
28

Криминалните прояви у нас вероятно ще зачестят, прогнозират психолози. Според експерти стрелбите от последните дни са проява на балканския ни манталитет, но и на липсата на контрол.

42-годишна жена, простреляна в новогодишната нощ; 68-годишна жена простреляна на улица в Шумен; стрелба с газов пистолет на централен пловдивски булевард. Това е само част от криминалната хроника от последните дни.

Психологът Младен Владимиров търси обяснение на тези прояви в балканския синдром, който носим.

Още по темата
"Това си е нашият балкански манталитет, освен това пистолетът е въпрос на престиж, ние се връщаме в носталгията по 90-те години по мутренското", заяви психологът.

Според социалния антрополог Харалан Александров обаче част от проблема е и в чувството за загуба на контрол, което се засилва по време на пандемия.

"По необходимост ние сме по-ограничени, пътуваме по-малко, не може да ходим по кръчми, моето усещане е, че се справяме по един доста първичен начин с усещането за загуба на контрол, като започнем да стреляме на посоки и поемаме много голям риск да нараним или убием някого", каза антропологът.

Александров съветва да търсим по-неразрушителни методи за справяне с тревогата и да се опитаме да си върнем контрола върху живота.  "Надявам се хората да проявяват повече отговорност и да си дават сметка, че това не е игра", добави Александров.

Според експерти съществена част от проблема се крие и в липсата на контрол.

"Много хора в България притежават оръжие и ние не знаем колко, къде и как, кой има достъп до него, виждате една картина, че всеки може във всеки момент да използва оръжие", посочи и психологът Милен Владимиров.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
8
 
! Отговори
Watchdog преди 3 години
Ха, съгласен съм с предходните постове. Култът към оръжията и склонноста към насилие е по скоро резултат от американизацията на масовия вкус. Правото на по силния е характерна особеност на англосаксонската самобитност, при това широко пропагандирана в масовата култура.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това си е нашият балкански манталитет" - благодаря на този пишман психолог, слагащ всички хора, родени на Балканския п-в под общ знаменател... Явно за него простотията е нещо нормално.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балканският манталитет е подвид на ориенталския.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ също има планини, много приличат на нашите Балкани.Затова сега чух че една жена е простреляна в размириците пред Капитолия и е в критично състояние.Тоест може да умре.
1
1
 
14
 
! Отговори
Дачо преди 3 години
Балкански ? Добре че не ни е Американси...да влизаме с автомати в училищетата