Радев твърд: Консултациите за изборите са навременни!

Марешки към президента: Вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков"!
185
Радев твърд: Консултациите за изборите са навременни!
Снимка: БГНЕС

Консултациите са напълно в срока, определен в Конституцията, даже малко съм ги подранил, защото давам шанс на всички отговорни фактори да се задействат, да се активират и да работят целенасочено и отговорно, към момента не виждам все още такава нагласа.

Това заяви президентът Румен Радев на срещата си с представители на партия "Воля" в рамките на консултациите си с парламентарно представените политически сили за предстоящите избори.

Още по темата
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че въпросите, които поставя президентът, са важни, и стъпката за консултации е добра, но, според тях, много закъсняла. Упражнението днес, в навечерието на изборите, което правим с тези консултации, а не преди това, смятаме за абсолютно безсмислено, безцелно, като израз на уплаха, може би на некомпетентност и на страх да се поеме отговорност за избиране на датата на изборите, която е във вашите правомощия, но според нас би трябвало с едни по-ранни консултации да бъдат чути всички хора, заяви Веселин Марешки, цитиран от БТА.

Според Марешки, при стриктно спазване на всички здравни мерки, изборите трябва да бъдат проведени на първата възможна дата - 28 март. Той засегна и темата за видеонаблюдение на броенето на вота, както и за гласуване по пощата, напомняйки позицията на партията за необходимостта от електронно дистанционно гласуване.

Моите консултации не са закъснели, закъсняхте вие - законодателите, защото досега трябваше отдавна да сте избягали от тази отговорност, както го решихте, но поне по-рано, и да прехвърлите всичко на ЦИК. Вие го направихте в последния момент, заяви президентът Радев. Към момента не упражнявате парламентарен контрол, а всяка партия може да го прави, върху управляващите, върху ЦИК, защото тя е изцяло финансово зависима от управляващите, добави президентът.

Можете ли да ми отговорите, ако контролирате наистина нещата, кога ще има договор за машинното гласуване, методика, ясен здравен прокотол, попита държавният глава. Радев призова да не се коментира президентската институция и добави, че приема всичко, когато е истина, а когато е инсинуация и да се почне по такъв начин предизборна кампания, не го приема. Той призова от "Воля" да представят нещо по същество и разумните си предложения.

Некомпетентно и безсмислено е да се подпишеш под предложение за конституция, която не си чел, вие го направихте, репликира още президентът чутото. Екзотично, по думите му, е да се подкрепят здравни мерки, които не са известни все още, но те го правят. Стремежът на тези консултации е да има доверие във всички мерки, които се предприемат. И вие, най-вече парламентарните партии, които ковете законите, очаквам да имате по-голяма отговорност, така че българските граждани, включително избирателите, застъпниците и наблюдателите ви, да ви имат доверие, че гарантирате техните права и здраве, а "не стреляте във въздуха напосоки", каза Радев.

Президентът запозна представителите на "Воля" с различни предложения от консултациите, като отбеляза, че темата, която те отстояват - за електронно дистанционно гласуване, към момента няма законодателен ход и технологично развитие. Радев отбеляза и въпроса за евентуално видеонаблюдение, както и тези за справедливо медийно отразяване и евентуално включване на ОИК в изборния процес.

Продължилата едва 25 минути среща завърши със скандал.

"Вижте, аз не искам да се заяждам…Но тук присъства г-н Цветанов и ви казва, че стават машинации. Кажете тук пред камерите какви са машинациите, за да ги премахнем", заяви Марешки.

Президентът Радев каза: "Не всички имаме вашата физическа сила, доказана в други обстоятелства и на други места“, на което Марешки отговори:

"Ами то и умствената ми е доказана в живота. Считам, че за съжаление ще трябва да го кажа при така стеклите се обстоятелства, като ще тропаме по масата, че, за съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков", който обезличи тази институция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
3
 
1
 
! Отговори
50- преди 3 години
Нерде 50 лв,нерде 10 млрд..Яж си 50 лева,дай ми поне 100 бона.
94
2
 
12
 
! Отговори
50лв.+ преди 3 години
ХВЪРЧИЛОТО ДА ВЗЕМЕ И ДА ВЪРНЕ- 50лв-КАТО ТОЛКОВА МРАЗИ ББ ИЛИ ДА ГИ ДАДЕ НА БЕДНИТЕ ***!!!!!!
93
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаДнес изкара ли поне стотинки за закуска на децата ?
92
1
 
10
 
! Отговори
БГ Конституция преди 3 години
Божков: Нали тя казва мандата какъв е и колко е, ама точно клви правомощия има са описани в Закона за съдебната система. Там може го променим без Конституция.Мъж: Да.Божков: Като го напраиме фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди ГешевМъж: ДаБожков: Но моята тактика е, ти го казвам ей така, щото те чувствам близък, е първо да бутна Влади и тва. Един по едни. Виж, че аз не, не обръщам внимание на никой друг. Удрям само по Влади и по Бойко. Другите не ме интересуват.............
91
1
 
10
 
! Отговори
новини преди 3 години
Всички ТВ конали излъчват вип брадър организират от президента очаква се в късните часове да има голо хоро.
90
3
 
4
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
"Ако не бях налял 10-15 000, щяха да са 2 000". Как ги "налива", ще скочат не само проправителствени медии - с "кинти"?!
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грееше като влезе *** в стаята хахахаха Ама той е независим нали ...простолюдието така го избра ...като "независим"
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя за какво вика опозиционни партии да ги занимава с глусоти. Нито работи по проблемите нито нищо. Само си проси ефирно време да се прави на интересен...но уви НЕ Е
87
2
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Консултациите са за създаване на бъдещия ОФ :) Мунката търси чалъм да вземе властта като на 9.09.1944 г. Щото законно няма как да стане
86
2
 
3
 
! Отговори
РВД до Чебурашка преди 3 години
Моля те не бъди наивен!!!!Вълкът козината си не мени!Събереш ли се с вълци започваш да виеш като тях.А специално Жан Вължан ако ще да живее и в землянка това не значи че ще го уважавам.Щом като ПРЕМИЕР е спомогнал на червената върхушка да ни ограбва значи е съучастник!!!Спомни си до какво дередже бяхме стигнали в мизерията и недоимъка си!Не може да управляваш държава НЕКОМПЕТЕНТНО само с идеали и партийни пристрастия!!!
85
2
 
10
 
! Отговори
До помнещ преди 3 години
КОЛКО ДА СИ ПОМНЕЩ, ЩОМ НЕ ПОМНИШ, ЧЕ "НЕЧЕСТНИТЕ" ИЗБОРИ НА ГЕРБ ДОВЕДОХА ДА РАДЕВ - ПРЕЗИДЕНТ. А ТОЙ СЕГА ГИ ПЛЮЕ. КУ КУ. КУ КУ.
84
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставка на боко тиквата
83
2
 
14
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
КОНСУЛТАЦИИТЕ ЩЯХА ДА СА НАВРЕМЕННИ, АКО РАДЕВ НЕ БЕШЕ ИЗБЪРЗАЛ КАТО ПЪРЛЕ ПРЕД МАЙКА СИ, ДА ОБЯВИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ДАТАТА 28.03. ДОРИ ЕДИН ГИМНАЗИСТ ЩЕШЕ ДА СЕ СЕТИ КОЕ Е ПРАВИЛНОТО. РАДЕВ ПОСТАВИ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ КАТО ЕДИН ПЪРВОСИГНАЛНО МИСЛЕЩ КОМУНИСТ.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само като видя новината знам кои болни мозъци ще са сред коментиращите,сън неги лови тия неграмотници без да напишат някоя простоотия,те си знаят кои са...
81
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя от воля ,се прави на пич ,но явно не знае че повече няма да види парламент )
80
3
 
4
 
! Отговори
РВД до Чебурашка преди 3 години
Приятелю не се заблуждавай...Обръчите около ЖАН ВЪЛЖАН бяха ОГРОМНИ....питай червените милионерчета и те ще ти светнат нЕЕЕкои истини за живота и облагодетелставането...спомни си само за Р.ОВЧ,Емилия Масларката,станиШЕФ и още безброй знайни и незнайни герои на БСП и компания...
79
2
 
4
 
! Отговори
Либовник преди 3 години
Влюбен ...във властта.Четри жени смени,но власт не дава...четвърти път.
78
13
 
5
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 77 Наричайки господин президента " фигурант" разбирам че си Бойкофил!Виж момчето ми.Споко след изборите д-р Борисов ще е история! Г-н Радев иска изборите да с прозрачни! А не както вече 10 години да се съобщава само че " ГЕРБ печели"! На тези избори Резултатите ще са други колкото и да Не ви харесва! Хайде вече да се събудим а? Ако спите д-р Борисов ще ви " управлява" още 100 г а? Или докато му сложим памперса! Рая покорна уви!!!!
77
6
 
4
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
Марешки не е случайно попаднал в политиката.Не,че разбира нещо от политика,женен за рускиня,но я използва умело за доброто на народа,пардон за обогатяване чрез аптеки Магарешки и недвижими имоти по морато.Г розен и невъзитан на всичко отгоре.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли е твърд на тия години вече