Д-р Брънзалов защити мерките: Отличници сме в Европа!

Решения не се взимат под натиск, смята председателят на БЛС
26 яну 2021 09:19, Красимир Ангелов
89

От 4 февруари започва по-сериозно разхлабване на мерките у нас - големите ученици се връщат присъствено в клас, отварят врати фитнесите, танцовите зали и магазините в големите търговски центрове. В същото време не се предвижда отваряне на ресторантите. Ресторантьорите и представители на детските центрове излизат на протест на 27 януари.

"Разумно е да се разхлабват мерките, когато цифрите показват, че имаме по-малка заболеваемост. Ние сме отличници в Европа, но това не трябва да ни опиянява и да си кажем, че нямаме проблем. Вирусът циркулира, ваксинацията върви по-бавно и мерките ще корелират спрямо показателите", каза председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в "България сутрин".

Още по темата
Според него здравната ни система вече не била толкова натоварена, а персоналът вече е много добре обучен.

"Също така се тества масово. Това вече не е проблем, но преди месеци беше", добави д-р Брънзалов.

На въпроса дали специалистите се притесняват от разхлабването на мерките, той отговори, че "притесняваме" не е точната дума. "В Европа имат по-големи затруднения. При нас е по-добро положението. Никой не иска да има рестрикции в обществото. Видяхме как се събира една негативна енергия в него. Решения не се взимат под натиск - взимат се премислено. Мисля, че в България няма да стигнем до насилие и тежки протести", каза д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че причината да не се отварят все още ресторантите и баровете е, че там е много трудно да бъдат спазени мерките като дистанция и добро поддържане на необходимата хигиена. Д-р Брънзалов коментира и проблема със забавянето на доставките на ваксини.

"Почти всяка седмица ще има доставки на ваксини. Ваксини да стоят по складовете няма. Всичко което се получи, се разпределя по съответните региони и ваксината се доставя на всички, които желаят. Проблемът е в доставките. Ние сме заявили едни количества, но се доставят други“, смята той.

Според  него е важен момент, че трябва да се отдели половината доза. Ако са получени 10 000 – трябва да се поставят 5000. По думите му голяма част от страните от ЕС имунизират много, а след това нямат за втора доза.

"Да, в Европа като процент са ваксинирали по-голямо количество, но ние нямаме проблем с втората ваксинация. Някои райони в България много по-бързо осъществиха първата фаза на ваксинация. Всичко зависи от доставките на ваксините. Ако има регулярни доставки, няма да има желаещи, които искат да се ваксинират и не могат“, каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Наглец преди 3 години
.Като мряха през ноември пак ли бяхме отличници?
76
0
 
1
 
! Отговори
Отличници преди 3 години
Да,но по процент смъртност и умряли на стълбите на болницата.
75
0
 
3
 
! Отговори
Отличници преди 3 години
Няма що. Сума народ измря, други още се влачат. Ваксини скоро няма да има за простолюдието.Сега като натъпчат децата пак в училищата и ДГ ще гръмнем пак.
74
0
 
1
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Възрастта НАМАЛЕНА
73
3
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Социалната пенсия трябва да бъде увеличена ,и възрастта увеличена, защото това са хора, които останаха без стаж през годините, когато мъдратаБКП, съсипа икономиката със не.ка..дърничеството си и разграби предприятията. Да продължаваме да гласуваме за тях е садомазохизъм.
72
0
 
4
 
! Отговори
Отличници преди 3 години
Сме по кюлчета и пачки в чекмеджетата.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям камък хвърли - Голяма дума не казвай! Всеки един от нас е правил тази грешка!
70
0
 
9
 
! Отговори
Отличници преди 3 години
по облагаема мин заплата, по 65 евро социална пенсия на 70 години. В коя Европейска държава има такъв геноцид?? Увеличават се заплатите само на апаратчици и полицията / наред със всички останали привилегии/
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срещу пари от СЗО в банковата ми сметка,и аз ще защитавам мерките,и ще тутуникам по телевизиите как има вирус.
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига бе! Къде са ви ваксините? Уж имало за всички, пък то - с тия доставки и темпове - ще се ваксинираме до 2040г., когато няма да ни има!Мизерници!
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сте се самозабравили алчни създания.Вирусите се създават за да печели фармацията сзо и лекарите.Никой няма интерес хората да са здрави и да живеят в любов.Вируса се използва ,като причина за създаване на нов световен ред.Умът може да бъде излъган, като се показва нещо по телевизията, което не е ставало.Филмите изглеждат реални,но не са..и това, което се показва не е.Вървите срещу Божиите закони!Свобода.Мир.Любов за всички хора на Земята!
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре и този *** захлеби яко и започна с евтини манипулации и пропаганда.Абе бъчва такава, много бързо ви се услажда медийната слава и книгите отпропаганда,. Много добре сме се били справяли, абе този в някакъв паралелен святли живее? Подгответе здравната система за Третата Вълна некадърници, сега има глътка въздух, не пропилявайте времето.
65
4
 
8
 
! Отговори
опааа преди 3 години
Ето заради такива некадърници ще сме номер едно по смъртност.Всички завършили по комунизма са едно плазмодий и бялото казват черно.В Сингапур на 60000 имат 29 умрели и казват че е можело да се спряват по добре и си признават грешки а тоя туфлек на 9000 умрели вика номер едно сме да наистина сме номер едно по черни забрадки.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако свалим броя на направените тестови под 500 на ден може и на първо място в света да станем
63
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя толуп казваше, че и електронната система за рецепти работи.
62
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понякога да си замълчиш е по-добре. Данните за броят на починалите, както и по-високата смъртност през 2020 спрямо 2019г сами говорят. Толкова за "отличниците на Европа!"
61
2
 
17
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Като чета за успехите ни в борбата с коронавируса, се сещам за Дон Кихот, който е постигнал абсьолютно същите успехи в борбата срещу вятърните мелници. И в двата случая борбата е еднакво важна и "героична".
60
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 60.. Вярваш ли ми Че ми е все тая дали Ще отворят " Моловете"? -:) Направо да ги закрият ако питаш мен!
59
7
 
7
 
! Отговори
Молец преди 3 години
Отваряйте моловете.
58
1
 
18
 
! Отговори
Отличници преди 3 години
По най_ниски , облагаеми мин. доходи. По символична социална пенсия 65евро на 70 години. Долу Герб!