1437 лева - средната заплата, но във Видин стига само за храна и сметки

София очаквано е на първо място с най-високи заплати
17 фев 2021 23:15, Красимир Ангелов
63

1437 лева - толкова е средната брутна месечна заплата в страната през четвъртото тримесечие на 2020 г. Това сочат данните на Националния статистически институт. Заплатата нараства спрямо третото тримесечие на 2020-а с близо 5%.

Очаквано, столицата се нарежда на първо място, където се получава най-висока заплата - средно 1959 лева. След нея в класацията се нареждат София – област, Варна и Стара Загора. Вторият по големина град - Пловдив, е на шесто място по размер на доходите, което е с 200 лева под средния за България или 1247 лева.

Едни от най-ниските заплати взимат в Бургас, Смолян и Видин. В дъното на класацията е Благоевград със средно възнаграждение на месец - 948 лв.

Още по темата
Александър Александров приготвя дюнери от 10 години в София. Казва, че в тази професия най-важно е да си отдаден, да готвиш с любов и да си бърз. С натрупания опит казва, че вече може да приготви един дюнер за по-малко от минута.

Освен любовта към работата, добрите условия също задържат Александър на това работно място. Заплатата, която взима, е около 2000 лв. Не само за него, но и за повечето хора, които се трудят в столицата, условията на работа са сравнително по-добри, отколкото в другите градове. Най-високата средна работна заплата в София се доближава до 2 000 лева.

От другата страна е Видин, където трудът се възнаграждава с една от най-ниските заплати - 964 лв. Това е и най-бедният район на Европа. Там живее и работи и Ася Транчова. Макар, че е в социалната сфера, споделя, че заплатата ѝ стига само за храна и месечни сметки.

Според икономисти има шанс за високи заплати и в останалите градове на страната, но не за работещите във всички сектори.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1437лв. средна заплата?! Глупости на търкалета. Средната заплата отдавна е много над 2000лв., да не кажа 2500. Кой изобщо взима 1437лв. и то бруто, освен разни държавни служители, които нямат акъл за нищо?! Масово тези на минимална 670лв. (сервитьори, общи работници по строежи и подобни) изкарват в пъти повече, ама уж взимат минимална. Сивият сектор е навсякъде. Реалната средна заплата е много по-висока. Аз наистина не познавам човек, работещ за 1500лв.. Такъв около мен няма.
31
0
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
А за LinkedIn нещо чувал ли си? Или си гледаме там обявите за бензинджии и сервитьори?
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седнали общаците да обсъждат средни заплати. Общаци, за вас е МИНИМАЛНАТА. Средна заплата взимат нормалните хора. Да не говорим, че сума общаци взимат уж мининална, а под масата- 3-4000. Относно цифрите за 1450лв. средна заплата у нас. Реално е много по-висока, именно заради заплатите в плик. Извинявайте, касиерка в Лидл взима 1500лв., а чистачка в офис- 1100. Малко слезте на Земята кой какво получава. Да сте учили на времето- вие сте си виновни.
29
5
 
9
 
! Отговори
шофьора преди 3 години
Аз от 1 г следя обявите в *** и едни и същи фирми на смени през 4 седмици пускат едни и същи обяви, ако не се стараеш да ги запомняш за 1 месец забравяш и ти се струват като нови фирми, спуснали са им от горе нареждане да пускат постоянно обяви за да изглежда че работа има а то няма , всички са си плюли в устата
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм стигал средната заплата значи. Електротехник на 36 гд.
27
6
 
26
 
! Отговори
пецата преди 3 години
Само да ви споделя , дадени са указания на бизнесмените да пускат постоянно обяви за работа в джобса , така хората остават с впечатлението че работа има но като не ти звънят си мислиш че просто не са те избрали, но това се прави с цел хората да не заминават по чужбина а да стоят тука с надежди и да обедняват ,после да се хващат на работа за стотинки.Не вярвайте в джобса 90% от обявите са КУХИ
26
2
 
11
 
! Отговори
пецата преди 3 години
В бургас средната заплата е 1000 лв ама ако махнеш от статистиката шефчетата които са 5 от 1000 човека , то реалната средна заплата е 600 лв
25
5
 
13
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
АКО ГЛЕДАТЕ ТЕЛЕВИЗИИТЕ НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ...ТАМ ТВЪРДЯТ, ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ СА ДВОЙНО ПО ГОЛЕМИ !!!
24
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХА ХА ХА. СМЕШКОВЦИ, КЪДЕ СА ТЕЗИ ЗАПЛАТИ?
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
защо коментирате заплатите в частният бизнес? яко лапат държавните чиновници и бюрократи на наш гръб, от нашите данъци и вноски.тази *** трябва да се измете 70%, ама няма кой, защото те и техните безполезни семейства - търтеи са най вярната избирателна маса на властта...
22
7
 
16
 
! Отговори
Учителка на Бареков преди 3 години
Писна ми от капитализъм и кражби.Бойко има килограми злато, а две думи не може да изговори.Дали умее да пише, не знам.Сещам се за Николай Бареков.То и Янето Янев се изгуби нанякъде ФЪФ миналото.Никак не се гордея,че Бойко е прочел САМО ЕДНА КНИГА
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бургас сред най-ниските заплати !?Това някакъв майтап ли е?Толкова е и вярна тази статистика!
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26 Хайде видинчани ,мечтали за социализъм ,ами Смолян и Благоевград(където е най-ниска заплатата) за какво са мечтали ?Истината е ,че там където останаха заводи и предприятия от времето на социализма заплатите са по-високи.Във Видин няма нищо всичко отдавна е закрито има само дребен бизнес ,дори вече и хора за работа няма!
19
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатите се определят от Работодател.Той е частник. Бизнесмен. Сърдете се на него.А и нали точно видинчани крещяха - Асфалт не се яде!Който не си харесва заплатата - търси на друго място, друга работа.Така е в нормалния свят.Защо фирмите не инвестират във Видин, а в София, Пловдив, Бургас, Варна?Защото тези градове създадоха почеа за бизнес инвестиции, а Видин дремеше и мечтаеше социализъма.
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези сметки за Видин са сбъркани от нещо.Най-вероятно цифрата се отнася за двама човека.А и никъде не пише, че това е месечна заплата за един човек. Дано да греша.
17
0
 
30
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
В Видин?!?!?!?!?!?!В(ъв) Видин останаха хора, но ромеите са в повече и даже в излишък, както навсякъде.Хората и ромеите са различни породи.
16
6
 
24
 
! Отговори
Вълнаро преди 3 години
Пълни глюпости. Ножицата между бедни и богати вече се разтвори широко и това се вижда и дразни. А бе хора, отворете който и да е сайт за работа и се пробвайте! 99 % от стартовата е 1000-1200 бруто, което е смешно. Да не ми гракат тарикати на 8-10 бона, щото били учили! Ядеш нещо, спиш на нещо, обичаш нещо, това от въздуха ли идва бе, шомпол! Ще ви гледам сеира на новоизлюпените тарикати, като аутсоурсинга се изтегли, което предстои. Ще се вмиришете на нощна смяна в някое производство, и ще боли!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намерил какво да бачака, дюнерджия.турски истории...
14
1
 
7
 
! Отговори
Д-р Исня преди 3 години
Сечем монети вече!
13
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, заради пандемията много работодатели намалиха заплатите на минимална, отрязаха купоните за храна и въобще всички негативи са за работещите. От къде се измъкват тези фалшиви данни не е ясно. Видин е забравен от всички, добре че хората отидоха по чуждите страни за да оцелеят, но децата им няма да са българчета. Управляващите нехаят за това.