1437 лева - средната заплата, но във Видин стига само за храна и сметки

София очаквано е на първо място с най-високи заплати
17 фев 2021 23:15, Красимир Ангелов
63

1437 лева - толкова е средната брутна месечна заплата в страната през четвъртото тримесечие на 2020 г. Това сочат данните на Националния статистически институт. Заплатата нараства спрямо третото тримесечие на 2020-а с близо 5%.

Очаквано, столицата се нарежда на първо място, където се получава най-висока заплата - средно 1959 лева. След нея в класацията се нареждат София – област, Варна и Стара Загора. Вторият по големина град - Пловдив, е на шесто място по размер на доходите, което е с 200 лева под средния за България или 1247 лева.

Едни от най-ниските заплати взимат в Бургас, Смолян и Видин. В дъното на класацията е Благоевград със средно възнаграждение на месец - 948 лв.

Още по темата
Александър Александров приготвя дюнери от 10 години в София. Казва, че в тази професия най-важно е да си отдаден, да готвиш с любов и да си бърз. С натрупания опит казва, че вече може да приготви един дюнер за по-малко от минута.

Освен любовта към работата, добрите условия също задържат Александър на това работно място. Заплатата, която взима, е около 2000 лв. Не само за него, но и за повечето хора, които се трудят в столицата, условията на работа са сравнително по-добри, отколкото в другите градове. Най-високата средна работна заплата в София се доближава до 2 000 лева.

От другата страна е Видин, където трудът се възнаграждава с една от най-ниските заплати - 964 лв. Това е и най-бедният район на Европа. Там живее и работи и Ася Транчова. Макар, че е в социалната сфера, споделя, че заплатата ѝ стига само за храна и месечни сметки.

Според икономисти има шанс за високи заплати и в останалите градове на страната, но не за работещите във всички сектори.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова и телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатите и пенсиите в България винаги са били ниски! Подигравка с хората и труда им.Подигравка с висшистите. Постоянна безработица. Простолюдието и невежеството кара скъпи коли,интелигентните и умни хора - нямат пари. Това е. А на българското население му харесва и не прави нищо, за да промени нещата. Бунт трябва!!!
11
4
 
19
 
! Отговори
Фи преди 3 години
В Видин останаха ли хора?
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шефа яде пържоли , работника зеле - средностатически : всички ядат свинско със зеле .
9
3
 
15
 
! Отговори
бъррр преди 3 години
лаладжиии във видин винаги заплатите са били най ниски още отпреди 20 годинив софия бяха около хиляда преди короната а сега към 600 -800 чисто а поТД 650 разбира се средна раб заплата е само статистика нема връзка с ежедневието а аладинчо е добре за сега по натам да го мисли ко ше прай с квартирката и живота
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Към журналистите...Вие правите ли разлика между град и област ???И в София се отчитат всички високи заплати от страната!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво има в джобс?
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработицата е петорна на официалната!Лъжа след лъжа!
5
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ro, какви глупости говориш. Завършили студенти не работят в София за под 1200. Ти да не си заобиколен от сервитьори и общи работници?
4
9
 
44
 
! Отговори
Ro преди 3 години
В София над 1000 лева чисто е рядкост дори за хора с образование и опит. Масово положението е от 850 надолу. Едната ми колежка с бесни скандали и разправии успя след 4 години да измъчи увеличение, аз не издържах и напуснах. Сега съм безработна и се отказах да търся професия според квалификацията си, защото само ще се изтормозя за без пари. Предпочитам да съм чистачка, ама да ми е спокойно и без да ми се държи сметка сякаш взимам хиляди. Магистър с 2 езика, нали...
3
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте лъгали с тези средни заплати. В София са всички изедници на високи заплати министерства, депутати, холдинги, комисии, прокуратура, банки и др., голяма част от хората са на 650 лв. Защо никога не пишат до 1000 лв. колко е броя, до 1500, до 2000 за да се види реалната картина, сега депутатите пак ще вдигнат техните защото уж се е вдигнала средната заплата.
2
6
 
5
 
! Отговори
Депутат Патрициев преди 3 години
Плебса да си дъвче плявата и да не ми гласува, ами да ходи на работа!!!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предичноборно скачааа скачааааа!