16 000 се ваксинираха през уикенда, някои имали неразположения

Ефектът от "зелените коридори" бил поразителен
Обновена: 22 фев 2021 08:46 | 22 фев 2021 08:38, Камелия Цветанова
112
16 000 се ваксинираха през уикенда, някои имали неразположения
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

1950 души са получили първата доза от ваксината на "АстраЗенека" от петък следобед до неделя вечерта в "Пирогов", отчете директорът на болницата проф. Асен Балтов.

„Успяхме да дадем възможност на много хора да дойдат сами и да направят своя личен и информиран избор. След като бяха консултирани, направиха своята първа доза от ваксината”, каза  той.

Още по темата

Според него ефектът от „зелените коридори” за ваксиниране е бил поразителен, като само за два дни са били имунизирани срещу коронавируса около 16 000 души. 

Ваксинирането и днес през деня ще продължи докато има хора.

„Днес след 13 ч. имаме възможност да отворим „зелените коридори” в пет ваксинационни пункта в „Пирогов”. Всеки, който иска, ще може да се имунизира с ваксината на Оксфорд. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено имунизираме до 17:30, но при необходимост времето може да бъде удължено. Хора няма да бъдат върнати”, коментира проф. Балтов.

"Всяка нова пратка ваксини, която дойде, ще бъде пусната до всички 28 РЗИ-та. Всичко зависи от доставките", добави той.

"Има обаждания от хора, които са имали временни неразположения след ваксинацията - покачване на телесната температура. Но в рамките на 24 часа са преминали", разкри проф. Балтов.

Той припомни, че 24 часа след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 грама алкохол. Всеки ваксиниран също трябва да продължи да носи маска.

"Може би има по-добър начин за протичане на ваксинацията, но той ще бъде след 3 март, когато ще може да се записват онлайн желаещите през системата на Информационно обслужване", уточни директорът на "Пирогов".

Според него ефектът от зелените коридори за ваксиниране е бил много голям и буквално за два дни са направени 16 000 ваксинации.

По думите му втората доза на ваксината на "АстраЗенека" трябва да се постави между 65 и 70 ден, което ще даде над 1 година имунитет на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като се имунизират още 50-60 000 дето го правят защото са много рискуви или често пътуват не ми се вярва, да имаме огромен наплив ...
40
5
 
10
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
За АЗ васксинката не знам , но и РНК ваксините са с много странични ефекти-треска, температура, силно главоболие, смяна на цвета на кожата(!), ,подуване налимфни възли по тялото, рядко, но опасно- синини по тялото и т.н.А за възможността от развитие на дегенеративно заболявания и др. късни явления е рано да се говори, но за себе съм сигурен, че ще има...
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38Мисленето не ти е силна страна. Правителствата са слуги на една държава в която хората се страхуват да не се върне мустакатия чичка. Точно това е целта - да се унищожат боеспособните бели хора.
38
6
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Тези които се ваксинират днес да вземат да си запишат един час и за наесен, тъй като имунитета от ваксините е за 6-8 месеца. Тъкмо лятото, когато и без това няма вируси ще бъдете защитени. Наесен обаче ще се чудите , че сте се ваксинирали а сте пипнали Ковит отново.
37
2
 
13
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
До долнияЗапада се управлява от психопати( не само запада:(. !) А тези типове мразят нормалния човек,че може да живее добре и да се радва на живота си без да се е продал за власт и съмнителен успех. Много е лошо единственото с което си над останалите да е възможноста да им пречиш да живеят! Там търси "войната"!
36
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние от 7 ваксинирани човека с астразенека, 7 имахме т.нар неразположения ... висока темепратура 38-39, отпадналост и болки в ставите и мускулите. До 24 часа всичко отшумява. С пфайзер положението е много по-добре, но доколкото ми казаха във ВМА ги пазят (за кой и за кого не стана ясно). Сега чакаме 28 дни за втората ваксина и да получаваме заветния сертификат, че вече не се трае тая пандемия измислена...
35
5
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
А бе на тия някой вярва ли им! По 10-20 човека на опашка ви казвам. Направо се прескачат !!!
34
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако за момент приемем безумията на конспираторите за верни, то следва да си зададем следния ключов въпрос:За какво му е на Запада сам да уврежда и унищожава собственото си боеспособно и работоспособно население, и какво би станало ако избухне Трета световна война - да кажем срещу неограничения човешки потенциал на Китай??? Тогава кой ще се бие за Запада, като всички ще са болни? Още от древността всеки владетел иска да има силна и боеспособна армия, може ли на Запад да са толкова прости, че да искат точно обратното?
33
0
 
4
 
! Отговори
Лилияна преди 3 години
И аз бях неразположена, това е сексистко, природата е мачист, искам равноправие на половете!
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айлякчии бол. Седнали (а може и прави) да съботират ваксинация и пишат в полето за коментари, та пушек се вдига. Хаха главите ще ви изпушат, ей.... пийте по една вода поне преди да направите артрит от бързане!
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25Да, медиците бяха на ръба от танци и скука.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преброяване на хипохондриците.Миличките ваксинирали се, вдигнали температурка и звъннали да се оплачат :D
29
3
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
"Личен и информиран избор" ???!!!Ами то ваксината е само един вид, няма избор !!!Почти както по онова време, когато се гласуваше за един...
28
9
 
14
 
! Отговори
от щабо преди 3 години
Вече има разлепени обяви,че се търсят статисти пред центровете за ваксинация за пред телевизиите.
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
23, никой не е дошъл у вас на вратата да ви накара насила. Като не искате-голям прааз.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауНе отговори на въпроса. Знаем, че не си се инжектирал. Дано да пукнеш от скоротечен рак на панкреаса заради пропагандата. 30 сребърника ти е заплатата за живот в отвъдното.
25
2
 
9
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
До 25л Проблема не е само в хората а и в болниците. Имах нещастието да видя нещата отвътре в Ковид отделението в изместна наша болница. В стаята с четири легла САМО ДВАМА БЯХМЕ С ПОЛОЖИТЕЛЕН ПСР ТЕСТ. Другите бяха също болни но не и от Ковид-19.Това не пречеше да бъдем събрани на едно място може би заради цената на клиничната пътека.
24
1
 
3
 
! Отговори
КуКуМяу преди 3 години
До БауЩом ми се дава възможност САМ да си харесам написаното, защо не?
23
0
 
6
 
! Отговори
Въй, уплаших съ преди 3 години
ТИЧАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАМ! ВЪЙ!
22
10
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
Чоко, който се разболее - проблема не е само негов. Проблема ще е първо за близките му хора и след това не по-малко за колегите, за хората, с които е общувал и не на последно място за здравната система. Медиците бяха на ръба на силите си в началото. Сега малко се поуспокоиха и няма починали по стълбите на болниците.