61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване

При децата проблемът също е заради застояване и прехранване
89
61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване
Снимка: БГНЕС

С наднормено тегло или затлъстяване са 61.7% от българите, показват данни на Световната здравна организация. В тази категория влизат всички хора над 18 години с индекс на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25 са с наднормено тегло, а над 30 - със затлъстяване. ИТМ е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване и се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри на квадрат. 59.35% са хората в Европа с наднормено тегло. 23.3% от европейците са със затлъстяване, а в България 25%. Аналогична е ситуацията и при децата, където според данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ), 13.6% са с наднормено тегло. За проблемите, свързани със затлъстяването, разговаряме с доц. Антоанета Гатева.

„Честотата на затлъстяването в световен мащаб непрекъснато се повишава. Специално за България обясненията са свързани със застаряващото население, лошите социално-икономически условия за големи групи хора, които водят до консумация на не особено качествена храна и ограничен достъп до ресурси за активен спорт, както и с липсата на достатъчно ефективни програми за скрининг и превенция“, казва пред „Труд“ Доц. Антоанета Гатева от Александровска болница.

17.1% от момчета между 5 и 9 г. и 10.2% от момичетата на тази възраст са с наднормено тегло.

Според доц. Гатева световната пандемия от затлъстяване е свързана с една много тревожна тенденция, а именно рязко нарастване на честотата на наднорменото тегло при подрастващите.

„Това е свързано до голяма степен с обездвижване и прехранване. Проблемът с обездвижването се подсилва изключително много от навлизането и развитието на информационните технологии. Съвременните деца предпочитат да стоят пред екрана на телевизора, компютъра, смартфона и таблета, вместо да излязат навън да играят с връстниците си. Това освен повишаване на теглото води и до проблеми с поведението, съня, дефицит на вниманието, проблеми с очите и др. Освен това лесният достъп до преработени храни с висока енергийна плътност допълнително влошава проблема. Отговорност на родителите е на много ранна възраст да развият правилни хранителни навици у децата си, да ограничат максимално употребата на съвременни информационни технологии и да създадат у тях интерес към различни спортни занимания“, каза тя.

Експертът обясни, че затлъстяването е хронично заболяване и като такова носи със себе си много здравни рискове и усложнения.

„Повишеното тегло освен чисто механично натоварване оказва негативен ефект върху целия организъм чрез секретираните от излишната мастна тъкан хормони и възпалителни фактори. По тази причина последиците от затлъстяването са най-разнообразни и включват въглехидратни нарушения (предиабет и захарен диабет тип 2), сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, дислипидемия, неалкохолна чернодробна стеатоза („омазняване“ на черния дроб), жлъчно-каменна болест, репродуктивни нарушения (менструални нарушения, еректилна дисфункция, безплодие), ставни проблеми, повишен риск от злокачествени заболявания, обструктивна сънна апнея и много други. Пациентите със затлъстяване, особено тези с екстремно високо телесно тегло, често имат различна степен на инвалидизация и значително намалена продължителност на живота“, каза лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60"И ако си живял в скандинавия, щепе да знаеш, че такова нещо като "домакиня" е отживелица."Искаш да кажеш, че там никой не чисти по домовете ли?
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Качваш, щото първо ядеш повече, второ пиеш повече и трето, щото ядеш ДРУГА храна.Може и с най-качествените продукти да готвиш, като завъртиш една баница и в нея има само тесто и олио (плюс малко плънка), в България правиш ли баници? А в Дания? Така си и помислих.Аз ти дадох примери какво друго правят. Всъщност казах, че и те имат значително затлъстяване. На мен ли ще ми ги обясняваш, какви фиданки били възрастните на Запад. Смех.
63
1
 
1
 
! Отговори
7 преди 3 години
А останалите умират от глад!!!
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Първо, си НЯМАШ И БЕГЛА ИДЕЯ какво ям, както се вижда по глупостите, които дрънкаш (хем от това, което ти казах, трябва да ти е станало ясно). Крава ядат тия, които не знаят какво е това. Във Франция се яде баш телешко. Що стекове съм изял там. Явно не знаеш, че КРАВИТЕ се ползват за млеконадой. Стане ли КРАВА вече за хубаво месо не става. Мога да ти ГАРАНТИРАМ, че можеш да си купиш теле за ПО-МАЛКО от 4500 лева, да не говорим, ако ти го отгледат. Цената на живо тегло е 3.50 кг
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58И моля те, не ми извъртай думите. "но дори и тези които не карат, също не са толкова мазни,"" а фитнесите са пълни с основно хора на по 16-35 години, като след това рядко виждаш "Кажи ми как тея, деот не карат не са супер дебели, а тея дето не спортуват и те не са дебели?
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58И знам много добре, защото всеки път, когато посетя родителите си в България, качвам 2-3 кила от подобна храна, а когато те ми дойдат на гости смъкват, без да "ходим на фитнеси" и да "караме колела", нито да правим някакъв "туризъм". Просто хранта ни е скапана. Това е. Като готвя нещо с кайма, накакъв суджук и прочие, направо ми става лощо в Бъглария. Има река от лой и гадости. Даже не пишат колко е процента маста. Сигурено е поне 40+.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Не, казвам ти, че "някои" спортуват, но ртези над 35 не го намират за толкова популярно. По-възрастните са на по 70, дето ги водят на екскурзии. Между 35 и 70 има много хора, дето нито спортуват, нито се натоваряат значително. Просот хранта им е по-добра и няма толкова *** в нея. И ако си живял в скандинавия, щепе да знаеш, че такова нещо като "домакиня" е отживелица.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам прекалено много познати, които не излизат от тях вече цялата пандемия, а още не са качили по 15 кила, за да вярвам, че хранта в Дания е същата, като хранта в България, зщаото знам какво се случи масово с роднини и приятели ...Ядем биклуци в България, каквото и да ви разправят.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53Значи, викаш карат колела, ходят по фитнеси и пак слаби, ЕГАТИ! :)))А, тия по-възрастните виждал ли си ги да ходят: на туризъм на пример? А жените, дето си въртят къщите? Някой в България знае ли една жена на запад която е домакиня по колко време отделя да й е всичко по конец? Аз понеже съм го виждал и живял го знам. И ПАК имат с наднормено тегло доста, не е като на Запад да няма никакво затлъстяване.Ае спрете се с празните приказки!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Не, ядът се, особено във франция. Говеждото е популярно, макар да не ми харесва на мен. Казвам ти, че хубава крава е 4500 лева. Сметни колко ще и е телето, един път в годината, при положение, че на това животно му трябват 2000 лева за храна. Това, кеото ядеш ти са генетичните отпадъци на Европа, гледани в неподходящи уусловия, хранени с гадна храна, блъскани с антибиотици и хормони.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"хората се занимават с ГРАДИНАРСТВО и така нататък."А и за това - между поливам 100 саксии с лейка и "копая 4 декара двор" има голяма разлика. Градинарството е маааалко по-различно там.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48Пич, няма сега да ти обяснявам в подробности, но е както си се разбереш. Можеш да се разбереш за на живо тегло, може директно от това, което човека си гледа, а има някои, които се съгласяват и срещу твърда сума да ти изгледат едно. Кво само се рпавите на философи, вместо да видите може ли или не може? Ама е разправия, а на вас не ви се мърда никъде.Явно си и неграмотен. Никой не яде "крави".
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всички дебелеят/ем от гмо храна пълна с наподобяващи женски хормони съединения. За тва мъжете се изнежват и трупат килограми а жените първоначално изглеждат, като мъже.. докато организма не върне баланса и бухнат, като козунак.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Живея в Копенхаген от 18 годишен, вече 11-та година и знам за какво става въпрос. Че се карат колела, карат се, но дори и тези които не карат, също не са толкова мазни, а фитнесите са пълни с основно хора на по 16-35 години, като след това рядко виждаш по-възрастни. И как така, тея над 35 не са по 300 кила?
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е само от лошата храна, а най-вече от заседналия живот и мисленето. Затова и скандинавците нямат такъв проблем. * Бай *** може да си купи таратайка, за която не плаща почти никакви данъци. * Ходи с таратайката си дори и до кварталния магазин вместо да повърви и да се раздвижи. * Очаква да му строят улици, вместо велоалеи. * Паркирва си таратайката по кални градинки и разнася прахоляк по целия град. * Трови с емисиите от таратайката си пешеходците.
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Ние? Пиша от собствено име, не от организация.
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо преди 30 години никой не тренираше, работата не беше особено по-физическа, ама пак нямаше толкова много ... мазни парчета? Някой живял ли е в САЩ? Аз изкарах 2 месеца и от същата храна качих 6 кг... WTF!
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44"и не не се утрепват от спорт"Аахахаахахахахахахаххахахахахахаа.Абе, вие имате ли БЕГЛА ИДЕЯ за какво говорите?На Запад през уикенда са МАНИФЕСТАЦИИ от спортуващи, Фитнесите са ФРАШКАНИ. КАрат се ВЕЛОСИПЕДИ на поразия, хората се занимават с ГРАДИНАРСТВО и така нататък.Живял ли си някога на Запад? Аз съм прекарал по-голямата част от живота си там.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46Поръчваш си, да ти гледат? И колко пари излиза? Свяатна крава е 4500 лева. Телетата не са много по-евтини. Или ще ми кажеш, че е някъде, където ги гледат хора на по 500 лева заплата в среда и живот, който си граничи с човешак трагедия, тип Стайнбек и Толстой?
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Ще ти дам 15 шамара.https://healthline/nutrition/foods-that-make-you-fatЕто! Искаш ли да ти събера статистически данни, да ги обработя, да напиша нова методологика, да измисля нов алгоритам и да стурктурирам всичко в нова система, която предсказава кое ще те накара да напъл непълнееш, на базата на генетични маркери/, специфични за страната?