Свито търсене на храни в пандемията, рекорден ръст на цените

Купува се точно толкова, колкото е нужно, продукти не се изхвърлят
96
Свито търсене на храни в пандемията, рекорден ръст на цените
Снимка: Pixabay

Храните у нас са най-скъпи за последните 5 години. Цените на повечето продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, информира Нова телевизия.

Още по темата

Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на повечето от тях са рекордни за последните 5 години.

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е поскъпването при краставиците, зелето и портокалите.
Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат ефекта от кризата с COVID-19 върху цените по щандовете.

Само за година почти всички продукти, които тя слага в количката, поскъпват, потвърждават и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е ръстът по борсите при олиото, колбасите, каймата, оризът и пилешкото.

„В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа негативно влияние върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се потребява, точно колкото е нужно. Излишното потребление на храни – не съществува към момента”, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците към момента имаме по-ниски ценови равнища спрямо миналата
година, но при храните имаме изменения – средно със 7-8 %, които са малки вариации – по-скоро са свързани с промишлени разходи, не са свързани толкова с друга пазарна реализация”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Нас нормалните какво ни интересуват *** от острова? Тук земя колкото искаш, ще си сеем на местата определени за това. Няма да сея лук и чесън в парка?!
54
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато обявиха началото на пландемията преди повече от година, спрях да пия вода от чешмата, защото се усетих, че ще ни заразяват от там.Какво установих - една година вече дори не съм настивал, за грип да не говорим. Правете си изводите. Това е изследване/проучване което лично си направих.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СпецаНа какъв "език" си писало?
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Do 48Добре ли сте?
51
4
 
9
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Къде е оня герберски тарикат , от Габроно , дето ни убеждаваше колко скочили приходите от заплати и пенсии!Нека види за ръста на цените!
50
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не го интересуват цените на едро! Хората пазаруват по цени на дребно! Стига с манипулации! Цените не са мръднали!
49
8
 
20
 
! Отговори
Do 48 преди 3 години
Какви градини в междублоковите пространства бълнуваш? То "софиянците" са най-мързеливия народ, само магазини, отстъпки и промоции са йм в главите. Само да лежат по диваните и да пари.дят могат. Гола вода са, т.нар. софиянци, да йм го наричам в селските зад.ни.ци дева
48
19
 
3
 
! Отговори
Запозната преди 3 години
Ей,ако не беше г-н Борисов да ви вдигне пенсии и заплати щяхте фураж и трева да ядете. Ревете сега за някви минимални увеличения.Оня му работа трябва да му целувате ,че сега не сте в калта.
47
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
радев ви обеща промяна-ето я
46
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МаноловСлавейков е имал предвид теб и подобните ти!!!!!!!!!!!
45
3
 
3
 
! Отговори
МАНДАНГАААА преди 3 години
Капитан Салами ин дъ хауссс
44
4
 
7
 
! Отговори
Горд гербераст преди 3 години
Най-сетне можах да излъжа цензурата (надявам се), която както се знае в България е забранена от конституцията.ГIКГI, ГIKГI, ГIKГI!!! Да живее ГIKГI, нашето знаме, символът на нашето бъдеще под управлението на нашия велик вожд, еталонът, към която трябва да се стреми всяка истинска герберастка... без другарките Дариткова и Сачева, които вече са го задминали (еталона са задминали имам предвид).
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонименОсновният пазарен принцип е реализирането на печалба. Всичко което реализира печалба е добро за пазара, качеството няма никакво значение. Ако качеството беше принцип на пазара, на българите нямаше да им продават долнопробна чалга и чалгарите нямаше да карат коли по 200 хил лева и да живеят в замъци защото никой нямаше да им купува музиката.
42
4
 
4
 
! Отговори
Васко Кръпката! преди 3 години
Салам ми дай,Салам ми дайи повече не ме търси........
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако спре вноса на всичко, българинът ще може да яде жито, царевица, ..основно зърно. Само тези със собствено производство, може да имат домати или мляко примерно. При такова земеделие, даже е евтино у нас.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39Я не дрънкай глупости, кир так!Всичко е резултат от театъра "Пандемия", на който един от режисьорите е комуниста Бойко Борисов.
39
1
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 години
т.лупа "вдига" доходи и не пропуска да се похвали с това, но при този ръст на цените кел файда? Стабилност пунта мара.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спекуланти, най ниски заплати ,най високи цени на хранителни продукти в Целия ЕС, съшо и най некачествени. Геноцида на мутрата в пълна сила продължава
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до анонимен 31Не знам дали е манипулативно , но е пореднато констативно и регистраторско творение на медията , коята така и не разбрах с каква цел го прави !Те,цените не са се вдигнали сами- все някой ги е вдигнал ,и не е заради пандемията ,а заради изборите ! Всъщност преди всички избори е така- управниците заети с рейтинги , търговците намериха стадо без кучета и... юруш на големите цени ! Търговци , сър ! Особено когато наш Гaнbo е търговец...
36
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
За какво е този технически паспорт всъщност?