Ваксинационният паспорт - законен при определени условия

Коментар на адв. Калина Михайлова пред Bloomberg TV Bulgaria
10 мар 2021 23:00, Анисия Иванова
108
Ваксинационният паспорт - законен при определени условия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законно би било всяко ограничение във връзка с въвеждането на ваксинационните паспорти, което е съобразено с определени критерии. Това важи само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един подобен документ и какви ограничения залага. Това заяви адвокат Калина Михайлова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Личните права, правото на личен живот, правото на придвижване – това са права, които всеки един гражданин на ЕС и на света е абсолютно облагодетелстван да притежава и да упражнява. Въпросът е обаче, че някои от тях могат да бъдат ограничени с оглед на една по-голяма цел – да речем опазването на общественото здраве в световен мащаб, т.е. една по-висша цел“, пояснява адв. Михайлова.

Още по темата

"В този смисъл могат да бъдат ограничени правата, но само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един ваксинационен паспорт и какви ограничения залага. Колкото по-конкретно тези неща бъдат описани и съобразени с действащите конвенции за защита правата на човека и правилата на Световната здравна организация, толкова по-ясно ще бъде какво носи на гражданите този документ и какво им взима.“,

"Ако бъде ограничено правото на придвижване само във връзка с поставянето или непоставянето на ваксина, остава отворен въпросът за хората, които не са се ваксинирали поради здравословна причина като придружаващо заболяване, както и за тези, които попадат извън възрастовата група за поставянето й“, казва адв. Михайлова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й към настоящия момент има различни проекти и обсъждания за издаването на ваксинационен паспорт, като в ЕС се коментират основно три варианта.

"Подобен документ ще бъде издаван във връзка с вече поставена ваксина. Възможно е с него да се сдобият и хора, които са изкарали Covid и са изградили естествен имунитет в резултат на инфекцията. И третата възможност е да е предназначен и за лицата, които дори и да искат да им бъде поставена ваксина, това не би било правилно съобразно техният здравен статус.“, обясни адвокатът.

Тя подчерта още, че у нас коронавирусната ваксинация е на изцяло доброволен избор.

"Към настоящия момент работодателите също нямат право да налагат своето решение за ваксинация спрямо работниците и служителите си. Това е нарушаване на правата им. При подобни случаи може да бъде подаден сигнал към Главна инспекция по труда, а служителите могат да си търсят правата и по съдебен път, ако бъдат уволнени само на това основание“, коментира още гостът.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имунитета при прекарали Ковид19 намалява с времето и до 6 месеца може, и да нямат никакъв имунитет дори,и преболедували вируса. Имунитета при инунизиране също е нетраен.Няма данни.Дори се говори за трета доза от производителите на ваксините.Имунитета при всеки човек е различен. Не всеки изкарал Ковид19 има необходим процент антитела.Така напрактика и паспортите няма как да бъдат трайни. Като ги издават - те трябва да са за даден период от време. Вероятно 6 мес. или година и да се подновят.......
73
3
 
29
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Ще заведем колективно дело за Безсмислено ограничаване на права!!!!! Гответе се!!!
72
0
 
1
 
! Отговори
Олчай Енивакър преди 3 години
До 79 Право казваш аркадаш.
71
0
 
24
 
! Отговори
Юсейн преди 3 години
Никой да не си мисли ,че има права.
70
0
 
25
 
! Отговори
ТОВА преди 3 години
...СЕ НАРИЧА МЕДИЦИНСКИ ФАШИЗЪМ. РАЗБИРАМ ДА БЕШЕ ЧУМА!!! КОВИД СЕ ЛЕКУВА МНОГО ЛЕСНО , ТВЪРДЯ ГО, ЗАЩОТО ГО ИЗКАРАХ. А СЪМ НАД 60 ГОД.
69
2
 
22
 
! Отговори
Ако преди 3 години
..въведат такива паспорти - КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ДА СМЕ В ЕС???? ТО И ПРЕДИ СИ БЯХМЕ ЗАТВОРЕНИ!
68
2
 
16
 
! Отговори
999 преди 3 години
А тези, които са го изкарали и не искат ваксина - тях какво??? НЕ Е ТОЛКОВА ТРУДНО ЛЕЧЕНИЕТО. При това съм над 60 год.
67
1
 
19
 
! Отговори
ПОЗНАВАМ преди 3 години
ВЕЧЕ ДВАМА ДУШИ, КОИТО СЕ ЗАРАЗИХА, ВЪПРЕКИ ЧЕ СА ВАКСИНИРАНИ. ХА ХА ХА!!
66
9
 
4
 
! Отговори
Татачлъ Караоглу преди 3 години
Пълни глупости! Трябва да се вземе пример от Турция ,редът там е на много високо професионално ниво!
65
3
 
8
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Сите 1,5 милиарда граждани на Европейския съюз с трепет очакват становището на адвокат Калина Михайлова. Очаква се вълна о европейски лидери, които да се насредят на опашка пред кантората на въпросната адвокатица за да им се разясни какво трябва да правят.
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тя тук визира и ситуация в която родители са ваксинирани,а детето е под 18 години и няма право на ваксина.Няма как да го оставят на границата.Или болест,която не позволява.Може да си тръгнал за трансплантация и имунитета ти е нисък,ваксинираш ли се рискуваш да починеш.
63
0
 
20
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Taя Калинка и нея са я пуснали да усуква и извърта. Ваксинационният паспорт няма никакъв шанс за даване на правомощия на една група хора, в съда. Първо, ако се въведе такъв- ваксинирането не е вече доброволно.Второ, ако ваксините предпазват, то тези които не искат да се ваксинират, няма защо да бъдат насилствено отделяни от ваксинираните.Трето: Някои хитреци тук ще опонират че ваксинираните били предпазвали 90% а 10% не. Но и ваксинираните пренасят вируса.Тая шашма трябва да се спре.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От абсолютен хаос,към абсолютен ред ,за който ще се молим и доброволно ще приемаме ,концлагери и безброй предтечи
61
0
 
13
 
! Отговори
човека с бича преди 3 години
Аз знам нещо по-хубаво от имунозационния паспорт за тези дето искат да го наложат-един волски бич!
60
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Москва осъди липсата на демокрация и нарушаването на човешките права в ЕС. Сергей Лавров заяви че ковид-паспортите приети от ЕК означават принудителна ваксинация, което противоречи на основите на демокрацията - "Тази идея противоречи на правилата на демокрацията, защото в ЕС има решение, че ваксинирането е доброволно. КОВИД-паспорт ще противоречи на принципа на доброволност, хората ще бъдат принудени насила ако искат да се придвижват. А в Европа, без местене между страните - членки на Европейския съюз, населението трудно може да си представи живота"
59
0
 
15
 
! Отговори
Европейски съюз преди 3 години
Обикновен фашизъм.
58
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не на ковид измамата!БОГ Е ЛЮБОВ! В БОГ няма болести и вируси!
57
1
 
0
 
! Отговори
стига бе преди 3 години
До Анонимен 57Точно така - БГ закони (вкл. и БГ сконституция) се синхронизират със законодателатвото на ЕС не обратното.
56
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не може да има ваксинационен паспорт, защото ваксината не винаги спира заразяването, освен това различните ваксини имат различни срокове на действие, Освен това няма достатъчно ваксинирани хора, в повечето страни никой под 18, дане кажа и под 30 не е ваксиниран. Как точно си представят тия калинки да стане тоя паспорт. Паспорт ще имат пенсионерите и медицинските сестри и лекарите. Пълни глупости. Начинът да се отпуши туризма е с бързи и евтини ПСР тестове на летищата. Нищо друго.
55
6
 
0
 
! Отговори
стига бе преди 3 години
До Анонимен 52БГ-то непрекъснато плаща неустойки за неспазване на европейското законодателство - и в момента има открити процедури срещу БГ. Ако за теб е ок да плащаш за смотани закони, но с гордост да казваш че си над ЕС закони само щото някой не ги е приел - ок. Но това не означава, че ЕС законите не са над БГ-законите