В капана на любовта: Африканци източват милиони от сметки на българки в нета

Жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми заради обещание за щастлив съвместен живот
24 мар 2021 08:43, Елка Василева
200
В капана на любовта: Африканци източват милиони от сметки на българки в нета
Снимка: архив, БГНЕС

Българки са завлечени с хиляди левове чрез онлайн измами. От ГДБОП съобщават за случай, при който са преведени в чужбина рекордните 400 000 лв. Жените стават жертви на любовни авантюри, а сценаристи се оказват основно киберпрестъпници от Северна Африка.

Преди две седмици майката на Димитър попада на интересно приятелство във Facebook, разказва БНТ. В социалната мрежа я намира Джон Максуел. За кратко Джон успява да изгради доверие и да събере лична информация за жертвата си, която живее в Хасково.

Мъжът обещал двамата да заживеят щастливо в България, тъй като имал много пари. Имало обаче условие.

"Той е бивш военен от Афганистан и там била паднала бомба в бижутериен магазин и всички тези ценности той ги събрал в един колет и й го изпратил, но в момента бил спрян в Лондон и тя трябва да преведе тези пари на сметка в Испания", разказва Димитър Митев.

Възрастната жена се свързала със сина си, който живее в Норвегия. Поискала 8 000 лева, без да споменава за какво са парите, както била инструктирана.

"Впоследствие разбрах, че тя е 100% убедена, че трябва да ги плати тези пари", допълва Димитър. „Както виждате, няма никаква логика в това, което се предлага, но самата манипулация, самият начин на обработка на определен човек кара тя да го прави", казва мъжът.

Димитър и съпругата му започват собствено разследване, за да докажат измамата. Свързват се с въпросният Максуел и разбират, че измамниците използват програма за фалшифициране на самоличност.

"Каза ми, че е военен, но снимките, които ми изпрати в месинджър, не отговаряха на човека от Facebook профила. Мисля, че се опитват да изиграят роля, която ги представя като атрактивни мъже, мачовци. За това качват снимки с униформи, за да пленят по-лесно сърцата на жените", обяснява Труде Хокланд, съпруга на Димитър.

Подобни измами не са рядкост и в Норвегия. 62-годишна жена, професор по медицина, набира смелост и разказва публично как губи 13 милиона крони. Била убедена, че мъжът, на когото помага финансово, е гръцки архитект, изпаднал в беда докато работи в Ларнака.

В купчината входящи сигнали в ГДБОП са потънали над 200 000 лв. на десетки българи. Измамите в интернет лавинообразно нарастват. Засечени са трансфери към държави от Африка, Европа и Азия.

В капана на любовта жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми. Случаите си приличат по едно - обещание за щастлив съвместен живот.

"Преводите са от 10-20 хиляди български лева. Един случай имахме преди два месеца, при който млада българка е изпратила над 400 хиляди лева", обяснява Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Допълва, че най-голямото оръжие на този вид измамници е наивността.

Фалшивата самоличност се поддържа с откраднати снимки от профили - най-често на военнослужещи, лекари и служители на ООН.

"В над 98 % от случаите сме стигали до организирани престъпни групи в северноафрикански държави. Предполагаме, че месечният оборот от този вид престъпност е от няколко милиона лева. За да се изкарат парите от жертвата, се използват други организирани престъпни групи, които имат само мулета", допълва Димитров.

Мулетата обикновено са хора, които имат спешна нужда от финанси - тежко болни или пък наркозависими, на тяхно име се откриват сметки. Срещу дребна комисионна парите се теглят от банкомати в различни точки на Европа - така следите се покриват, а жертвите губят всичко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В капана на глупостта.
122
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както се казва,не е срамно да се родиш глупав,но е срамно да умреш ***...Всеки може да бъде излъган,ама да хвърляш пари от терасата,дърти джидии да джиткат в онлайн свалките,и да се вдетеняват като влюбени девойки...Ами изпростя народа,после тоя виновен,оня бил крив.
121
0
 
21
 
! Отговори
ха ха Хо преди 3 години
В предаването "90 дни до сватбата"по тв.TLC арабски и африкански мъже използват с години американски баби за пари и зелени карти.
120
0
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
На такива писма винаги им давам монеро адреса си и когато преведат паричките ще им помогна :)
119
2
 
7
 
! Отговори
браво преди 3 години
тук са уместни само две поговорки,да крадеш от крадеца не е грях и откъдето дошли,там и отишли,медал да им дадат на тези африканци
118
2
 
0
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 3 години
Като допълнение. Обещавали на пенсионерите, че ако има инфлация в ЕС....., заради печатането на доста парици....тях горките нямало да ги засегне и щели да почиват,като шейхове.....само за 2000евро.......три годинки напред....Как ви струва?
117
1
 
15
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 3 години
Наивните са по -цял свят. Преди няколко месеца някаква фирма обещаваше безплатна почивка на Малдивите, но трябвало само да платят абонамент за 3 години напред, заради К19. 2000 еврака за баба и дядо -семейства от Испания. Изгърмели 30-на семейства от готината държава. Полицията сега търси мошетата....А дано ги намери....
116
0
 
28
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
На какъв език са се разбирали африканецът и българката, жадна за любов?Сигурно на някакъв смотан английски?Всички земни жени да знаят, че трябва да се проверява лично и на място, що за стока е ухажьорът. Стане ли дума за пари, да го пратят скоропостижно на луната.
115
27
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Жените са много по глупави от мъжете, разбирасе има доста изключения но говоря за масата.Тея Феминистки движения се създават от жени лез.бийки които имаш мъжки интелект и желаят да господстват над определена група жени. Една жена трябва да си седи , да шета, гледа децата и оправя дома ! Без много да знае и да се отваря остата . Колкото е по тиха и изпълнителна толкова семейството е по сплотено и заможно !
114
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно ли е да има толкова наивни хора в Бг които да се хващат на толкова стари манипулативни схеми на измама ????????Хора на над 50 годишна възраст, с натрупан житейски опит, вместо да преосмислят живота си, се впускат във "виртуални любовни авантюри"?!
113
2
 
30
 
! Отговори
Бочко преди 3 години
Такива са си наще моми като хванат някой местен го цедят до дупка и му тровят живота,а като ги хване някой "чужденец" отварят краката и портмонета.
112
0
 
25
 
! Отговори
Да уточня преди 3 години
Измамниците крадат снимки на военни, представят се за служещи в Афганистан примерно. Жертвата няма идея, че си кореспондира с африканец от някоя бананова държава.Никога не давайте пари на познат от интернет, дори да ви се кълне в любов.Освен това, за да не се разкрие измамата,отказват видео чат с разл. оправдания вкл. че им е забранено във "военната база" от съображения за сигурност. Правят профили и в тиндър, после ги трият, за да не бъдат докладвани.
111
1
 
21
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Дано нашите роми телефонни измамници не прочетат тази статия
110
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имам 400 000 ще си поръчвам жигола и ще си живея живота,не да ги хвърля за празни обещания на някакви от майна си райна.
109
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допълва, че най-голямото оръжие на този вид измамници е наивността.Както Генерал Борисов много добре знае и затова се възползва масово.Кой ръководи най-добре пандемията, докато постига чутовни финансови резултати, а?
108
10
 
13
 
! Отговори
абе преди 3 години
У нас няма толкова глуповата жена да даде 400 000 на африканец.
107
1
 
28
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
Забогатяхме и станахме консуматори - щом започнаха и на нас да ни прилагат елементарни фишинг схеми...
106
1
 
30
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
Напълно неразбираемо е защо в материала се използва " ...в капана на любовта...", след като е ясно,че тези жени са попаднали в капана на лакомията,мечтата за лесен живот и собствената си прocтотия.
105
2
 
23
 
! Отговори
сулю преди 3 години
Като има неумни същества, които да се връзват на подобни номера, ще има и тарикати, които да се възползват...
104
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световният център на ало измамите вече е Израел. Той не е в северна Африка, а в Азия.