В капана на любовта: Африканци източват милиони от сметки на българки в нета

Жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми заради обещание за щастлив съвместен живот
24 мар 2021 08:43, Елка Василева
200
В капана на любовта: Африканци източват милиони от сметки на българки в нета
Снимка: архив, БГНЕС

Българки са завлечени с хиляди левове чрез онлайн измами. От ГДБОП съобщават за случай, при който са преведени в чужбина рекордните 400 000 лв. Жените стават жертви на любовни авантюри, а сценаристи се оказват основно киберпрестъпници от Северна Африка.

Преди две седмици майката на Димитър попада на интересно приятелство във Facebook, разказва БНТ. В социалната мрежа я намира Джон Максуел. За кратко Джон успява да изгради доверие и да събере лична информация за жертвата си, която живее в Хасково.

Мъжът обещал двамата да заживеят щастливо в България, тъй като имал много пари. Имало обаче условие.

"Той е бивш военен от Афганистан и там била паднала бомба в бижутериен магазин и всички тези ценности той ги събрал в един колет и й го изпратил, но в момента бил спрян в Лондон и тя трябва да преведе тези пари на сметка в Испания", разказва Димитър Митев.

Възрастната жена се свързала със сина си, който живее в Норвегия. Поискала 8 000 лева, без да споменава за какво са парите, както била инструктирана.

"Впоследствие разбрах, че тя е 100% убедена, че трябва да ги плати тези пари", допълва Димитър. „Както виждате, няма никаква логика в това, което се предлага, но самата манипулация, самият начин на обработка на определен човек кара тя да го прави", казва мъжът.

Димитър и съпругата му започват собствено разследване, за да докажат измамата. Свързват се с въпросният Максуел и разбират, че измамниците използват програма за фалшифициране на самоличност.

"Каза ми, че е военен, но снимките, които ми изпрати в месинджър, не отговаряха на човека от Facebook профила. Мисля, че се опитват да изиграят роля, която ги представя като атрактивни мъже, мачовци. За това качват снимки с униформи, за да пленят по-лесно сърцата на жените", обяснява Труде Хокланд, съпруга на Димитър.

Подобни измами не са рядкост и в Норвегия. 62-годишна жена, професор по медицина, набира смелост и разказва публично как губи 13 милиона крони. Била убедена, че мъжът, на когото помага финансово, е гръцки архитект, изпаднал в беда докато работи в Ларнака.

В купчината входящи сигнали в ГДБОП са потънали над 200 000 лв. на десетки българи. Измамите в интернет лавинообразно нарастват. Засечени са трансфери към държави от Африка, Европа и Азия.

В капана на любовта жертвите продават имоти, ценности, теглят и заеми. Случаите си приличат по едно - обещание за щастлив съвместен живот.

"Преводите са от 10-20 хиляди български лева. Един случай имахме преди два месеца, при който млада българка е изпратила над 400 хиляди лева", обяснява Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Допълва, че най-голямото оръжие на този вид измамници е наивността.

Фалшивата самоличност се поддържа с откраднати снимки от профили - най-често на военнослужещи, лекари и служители на ООН.

"В над 98 % от случаите сме стигали до организирани престъпни групи в северноафрикански държави. Предполагаме, че месечният оборот от този вид престъпност е от няколко милиона лева. За да се изкарат парите от жертвата, се използват други организирани престъпни групи, които имат само мулета", допълва Димитров.

Мулетата обикновено са хора, които имат спешна нужда от финанси - тежко болни или пък наркозависими, на тяхно име се откриват сметки. Срещу дребна комисионна парите се теглят от банкомати в различни точки на Европа - така следите се покриват, а жертвите губят всичко.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази маловажна статия за всички с глава на раменете може да се коментира, но в статията за отпадането на мораториума за плащане на кредити не може. Още от понеделник не може да се влезе в банката, а се чака с часове! Познайте защо ли!?
102
15
 
24
 
! Отговори
Халал да са им преди 3 години
Равенството на половете е либерастка утопия. Жената трябва да стои вкъщи и да си гледа децата. Парите, които й се дават трябва да са за да гледа децата и да поддържа дома. Който е нарушил това правило работи я за африкански мошеници, я за наши местни, които лъжат наивните им жени.
101
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брех то било лесно бе ! Сега ще фотошопна един *** Брад Пит и ги почвам.
100
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смях, в България заблудени хора колкото искаш, вярващи в какво ли не, за това има телефонни измамници и Бойко Борисов, а от там текущото ни положение на най-пропадналата държава.
99
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До шопендар"в природата нищо не се губи.първо българката източва някой влюбен в нея българин,след това нея я източва някякъв от африка в който тя се влюбва,или участва в полицейско разследване и хвърля пачки от терасата"Може и по-кратко да се каже:Бай ти Гання е тарикат.
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По света е пълно с лековерни хора...
97
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжете постоянно мрънкат ,че жените ги източвали, ми като такива сте си хванали. Приказката за баницата нали я знаете...
96
1
 
15
 
! Отговори
шопендар преди 3 години
в природата нищо не се губи.първо българката източва някой влюбен в нея българин,след това нея я източва някякъв от африка в който тя се влюбва,или участва в полицейско разследване и хвърля пачки от терасата
95
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
С тези пари,можеше да си осигури по-добър живот сама-отколкото да вярва в някаква си нереална И измислена любов!
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше да се кръсти Робърт Максуел....
93
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситуацията не само в България, а по целия свят м/у мъжете и жените е: Търкулнало се гърнето, намерило си похлупака. Всеки е намерил, това, което е заслужил и избрал сам и няма смисъл да се плюят един друг.
92
1
 
16
 
! Отговори
... преди 3 години
много добра идея, утре ги почвам
91
0
 
17
 
! Отговори
Все още преди 3 години
си мисля, че тази женичка дето превела 400 000 уж от любов всъщност е била в схемата "халлал" и просто се е оправдала. Това си е доста разпространена схема за пране на пари и в България все още широко застъпена. И аз известно време получавах оферти за работа, която се състоеше в откриване на сметка в банка и обещания да бързо забогатяване.
90
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре бе, мъжете, нали тук всички сте големите .... Защо българските жени се оглеждат извън България?Или и това ви е като всичко останало?
89
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света ще свърши но балъъци ще има.
88
4
 
14
 
! Отговори
Жените в нета преди 3 години
се влюбват най вече в ПАРИТЕ, само мъжете си въобразяват че търсят любов или патки. Както се казваше в един виц, Брей, цяла година тренирам във фитнеса да правя плочки за да свалям мацки, а се оказа, че не си падали по плочки, а по яхти"
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това вярно ли е ????????? Ако е вярно то това е неоспорим факт , че половете не са равни.
86
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами мъже в България с лупа да ги търсиш вече. Не са виновни жените, че се влюбват по чуждоземци.
85
0
 
18
 
! Отговори
Епа преди 3 години
Това са международните ало измамници, само дето вместо телефони използват социалните мрежи. Българите са традиционно наивни и лесно се връзват и на най-баналните истории
84
1
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Статия фейк първо за левове се говори, после изведнъж за норвежки крони ала-бала портокала