Лекари: Застанете на наша страна, за да победим вируса

"Разбрахме колко дълго и самотно заболяване е Covid-19"
11 апр 2021 12:36,
90
Лекари: Застанете на наша страна, за да победим вируса
Снимка: БГНЕС

Липсата на кадри и недоверието в системата остават най-големия проблем в здравеопазването. Това споделят пред БНР лекари, които работят на първа линия с пациенти с коронавирус.

"За тази година натрупахме опит, разбрахме колко дълго и самотно заболяване е Covid-19 - самотно за болните, тъй като не общуват с близките си, докато са в изолация. Трудно е и за нас", споделя преживяното от работата си на първа линия през последната година д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозното отделение на Многопрофилната болница в Пазарджик - едно от лечебните заведения, подложени на силен натиск през последните месеци.

"И все още е така", казва д-р Пишмишева, но остава оптимист. "Изобщо нямам илюзиите, че ние ще се откажем, аз смятам, че ще се справим", допълни тя.

Тя призовава хората да помогнат на лекарите, като спазват мерките. Такъв е и апелът на доктор Гергана Николова, семеен лекар с над 30 години опит в професията.

"Да бъдем сплотени, да можем да разчитаме един на друг, няма друг начин да се справяме с изпитанието, в което сме поставени", каза доктор Николова.

Липсата на кадри и недоверието в системата остават проблем: "Виждате, когато някой не носи маската, не спазва дистанцията, защото не вярва, че има такова заболяване ние сами се убеждаваме какъв печален по някой път е крайният резултат".

Затова д-р Гергана Николова припомня думите на Хипократ: "В една стая се намират лекарят, пациентът и болестта - на тази страна, на която застане пациента, такъв ще бъде и изходът. Застанете на страната на вашия лекар, за да можем да победим болестта".

Д-р Пишмишева и д-р Николова бяха сред изявени медици и здравни специалисти, които получиха почетния знак на президента на церемония на "Дондуков" 2 на 7 април.

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинДавай предложения за реформирането на здравната система де! Ако можеш...Или можеш само да тиражираш клишета?
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 43 от славянинАми тука *** заради едни ***, дето нищо не спазват, а после риват, че никой не взел мерки.Ходят в болницата, когато станат невъзможни за лекуване, след като са се лекували преди това по врачки и баячки.А за КОВИД-а, брато едва ли си много запознат. Вервай ми :)))
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46Ти може да спазваш, но на един, дето има ум в главата се падат поне 7-10 сополанковци, които хабер си нямат нито от хигиена, нито от възпитание, че и култура нямат за 5 пари. Чалга и гибеци...Да не искаш лекарите да ходят да ги гонят из улиците и да им слагат маските?Я предложи едно работещо решение, да видя какво ще е то. Можеш ли?
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Ама то е по желание. Къде се буташ да даваш мнение. Не искаш - недей се ваксинира. Що пищиш?!Дреме ми на мене дали ще оживееш от КОВИДа.Погребални агенции - дал Господ!
40
7
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Само Борисов и Герб можеха да ни спасят - но същите тези които не искат да се ваксинират, не искат да гласуват и за Герб.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нося маска, спазвам дистанция, ползвам дезинфектант , по 10 пъти си мия ръцете, НО какви "Лекари" сте след като доскоро бяхме на 2-ро място по смъртност в ЕС ??????????????????????????????????
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шарлатани. Бийте си сами ваксините
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до #33Да кажа и аз - авторът на поста "До до #33" явно е много друсан сбърканяк , който не може да си преброи ушите на главата... ХАХАХАХАХАХАХА
36
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 35 от славянин"Само че ''ако''-то го няма и затова в театъра с глобалната ''епидемия/пандемия'' никой нормален човек не вярва! Няма го фактът, заради който да вярваме в нея!"Ти за нормален ли се броиш, като не вярваш на нещо, от което умират по 100-200 човека на ден? На война умират по-малко.
35
1
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Баце, да внесе китайски лекари. Може и виетнамски.
34
2
 
4
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Не разбирам какво искат лекарите ? Преди броени дни министъра им каза, че няма проблем , нито с болниците , нито с персонала, нито с лекарства , кислород и апарати. Що не вземат да си говорят те, вместо да враякат по медиите
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Израел за последните 14 дни от вируса са починали 127 човека, средно по 9 на ден. Явно ваксините са помогнали.
32
2
 
0
 
! Отговори
до #33 преди 3 години
путь0 . Знаеш ли колко бързо ще бъдеш при Св. Петър ... дори си нямаш и на идея !!!Само на м.а.й.ка си така ще пишеш
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скали много коментари всеки си знае кои как му е хубаво еироса е на всякаде щте помете всичко лека по лека не вярвали на никого
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30а за какво ти плащам здравни осигуровки всеки месец, бе? Аз ли съм виновен, че от мойте осигоровки държавата ми дава парите на хора, които не са работили и един ден през живота си и са на хранилка.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Не пишете пил! Като шофирането е :))))))))))))))Ако сте на други препарати - същото...Но може да си и само откровено шшшааашшшшав
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хухАми неграмотен си, затова така си му казвал.
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СисиАми много лекари се заразиха и починаха заради огромното вирусно натоварване от болни пациенти. Не са длъжни да умират. А ако се откажат от професията си заради някакви *** капризници, болните ще ги лекува Свети Петър. Ама всичките. Или - бегом в чужбина, като сте толкова умни.
26
4
 
8
 
! Отговори
хух преди 3 години
до неотдвна на Ковид-19 му казвахме ОСВ. С тоя Ковид го играеме някаква изкривена версия на Оруел в демократичен вариант
25
4
 
6
 
! Отговори
Сиси преди 3 години
Заради ковид отлагат прегледи и операции и умират хора после те карат да се ваксината и казват че предпазва временно и някои хора не им помага ваксината и накои да вярваш лекарите какво ще помогнат като уж вируса е навсякъде ще го затворят в клетка ли

Спонсорирани публикации