Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма

До края на седмицата ще се решава какво да правим с нея в България
Обновена: 12 апр 2021 16:17 | 12 апр 2021 16:10, Веселина Йорданова
234
Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В следващите дни ще се решава какъв да е подходът в България с ваксината на "АстраЗенека" към хората, които имат първа игла от нея, както и към тези, които желаят да си я поставят.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че във всички ваксинационни центрове има от ваксината на "АстраЗенека", а количествата иРНК-ваксини са ограничени за 1-3 фаза от плана и в малка степен за четвърта. Към оксфордската ваксина обаче интересът бил спаднал до "символични проценти" и хората, които желаят да си я поставят, са единици.

От медицинска гледна точка ваксината е сигурна, но причините сте свидетели на какво се дължат, каза министърът.

Той обясни, че има писмо от португалското председателство, в което се посочва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло употребата й на хора под 60 години. Затова ще бъдат попитани експертните съвети, които да дадат спешно становище.

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" дойдоха днес у нас. Ангелов уточни пред журналисти, че такова количество ще идва всеки понеделник до края на април.

Реален избор на ваксини очакваме да има в началото на месец май, обясни той. Именно тогава ще получим и допълнителни дози след преговорите с ЕК - 1 млн. дози от "Пфайзер", а през юни - 1.25 млн.

Министърът подчерта, че от шестте държави, които са сигнализирали пред ЕК за количествата ваксини, България ще получи най-много дози, благодарение на "авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов".

Ангелов каза, че има случаи, в които хора получават есемеси за поставяне на ваксина, а когато отидат на място, центровете не работят. Като причина той посочи точно това, че иРНК ваксини за момента няма достатъчно. За момента в София няма иРНК ваксини извън фазите от плана.

Ангелов подчерта, че вярва във всички ваксини. Той обясни, че ще бъде направена логистика, за да няма струпване на лични лекари в столичната РЗИ, каквото се получавало от понеделник до сряда.

По отношение на отдалечените места в страната министърът подчерта, че може да се използват коли на МВР, като предварително се дава заявката чрез РЗИ. Това може да бъде използвано, не приемам обвинения в публичното пространство, че не е създадена логистика, въпрос на желание е да бъде организирана, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
10
 
9
 
! Отговори
Апокалипсис преди 3 години
Атаката срещу Астра зенека е класически пример на търговска война между световни корпорации! Смяната на името на търговския продукт е последния отчаян опит на загубилият!А иначе на ваксината нищо и няма! Просто е най-евтината и подбива пазара на останалите!
45
1
 
8
 
! Отговори
Статистика преди 3 години
Статитистически погледнато - откакто този веселяк е министър с БГ модела си си отидоха над 14400 души.Проста сравнителна статистика. Израел имат само 6280 починали.Гърция само 8850 починали
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36""Австрия е приключила преговорите с Русия за купуването на 1 милион броя от ваксината Спутник V." Това устройва ли те или пак ще кажеш, че някой дава дезинформация или просто търсиш под вола теле."Не ме устройва, защото НЕ Е ВЯРНО.Австрия е приключила преговорите за ВЪЗМОЖНОСТТА да закупи 1 милион дози Спутник.Ако не можеш да направиш разликата между това, което си написал и това, което аз написах, явно добре ти плащат, за да не можеш.
43
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 27/33Ц. Спутника е с ефективност около 56%, тепърва ще излизат тия неща наяве.Второ, си напълно неграмотен и явен платен руски ***
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво си се охилил ?Провалът на церберите с ваксините е повече от ясен, 3 месеца по-късно още нямаме избор на ваксини, защото Бойко е решил, че пари няма дава. Скъпо му било, нямало да му останат достатъчно за месечния трансфер към шфейцарските банки.
41
1
 
9
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 3 години
Вдигнете се и те ще паднат!
40
0
 
6
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Реален избор на ваксини ще има, но на Марта в сряда. Ние трябва да накараме хората да се ваксинират в АстраЗенека, заради мамата на Шмайзера и голямата поръчка съответно.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямо драпане беше тоя некадърник с купена диплома да стане ...
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тикви, вие вече не сте никои.Още ли ви е трудно да го разберете ?
37
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички ваксини са еднакво опасни. Не са проучени. Бързаха защото сме уплашени и се надпреварваха кой да спечели. Само БОГ решава кого ще засегне вируса. Те ваксинираните с АЗ , Джонсън, руската и китайската се заразяват с вируса и ако организмът им не издържи си отиват. А РНК ваксините- там нещата са още по-мътни. Това е руска рулетка. Да се молим да оцелеем, това е. БОГ решава и ваксинирани умират и неваксинирани.
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ли ви вярва, г-н Министър! Плюхте си на образованието и станахте маша на ГЕРБ.Дано имате по-достоен наследник на поста.
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подарете ги на македонците. Нали се оплакваха, че не сме им пращали ваксини?
34
7
 
16
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
Ангелов подчерта, че вярва във всички ваксини..... *** го обясни на близките на починалите хора които бяха ижектирани с тоя препарат
33
6
 
12
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Защото руската има ефективност 92-93% дори според западни специалисти, а китайската е с около 60%. Другите са с подобни резултати, също доста под 90%. Това първо. Второ тази ваксина се разработва от 4-5 години за ебола, като само е модифицирана за ковид, т.е. е минала доста повече изследвания от останалите. Това второ. Русия има много големи традиции в разработката на ваксини. Това трето. Мога да продължавам и още...
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини с маймунски вектор има от край време. Със сигурност са ви слагали поне една такава. Образовайте се малко!
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Ефективността на Спутник е 56%.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 26В Германия има търговски преговори за Sputnik V, ще почнат да я предлагат след разрешение от ЕМА.
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото, сравнението на АЗ със Спутник е меко казано глупаво. Единствената им прилика е, че са векторни. При АЗ и Джонсън (и при двете има проблем с тромбози) се използва аденовирус от м.муна (шимпанзе ако не бъркам), докато Спутник използва човешки аденовирус. Явно проблемът в западните векторни ваксини се корени именно в използвания аденовирус от м.муна.
28
0
 
18
 
! Отговори
ЛУД преди 3 години
А МИНИСТРИТЕ С КОЯ СЕ ВАКСИНИРАХА ЧЕ НЕ РАЗБРАХ
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26А защо като се оплакваш за избор на ваксини не споменаваш никакви други да ти "доставят" освен руската?Къде ти е реването за китайските (две), тая на Модерна, тая на Новавакс, тая на Янсен?Защо ревеш ТОЧНО за руската?Има ли нещо общо с това, че си руски ***?