Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма

До края на седмицата ще се решава какво да правим с нея в България
Обновена: 12 апр 2021 16:17 | 12 апр 2021 16:10, Веселина Йорданова
234
Реален избор на ваксини - през май, желаещи за "АстраЗенека" почти няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В следващите дни ще се решава какъв да е подходът в България с ваксината на "АстраЗенека" към хората, които имат първа игла от нея, както и към тези, които желаят да си я поставят.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че във всички ваксинационни центрове има от ваксината на "АстраЗенека", а количествата иРНК-ваксини са ограничени за 1-3 фаза от плана и в малка степен за четвърта. Към оксфордската ваксина обаче интересът бил спаднал до "символични проценти" и хората, които желаят да си я поставят, са единици.

От медицинска гледна точка ваксината е сигурна, но причините сте свидетели на какво се дължат, каза министърът.

Той обясни, че има писмо от португалското председателство, в което се посочва, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи изцяло употребата й на хора под 60 години. Затова ще бъдат попитани експертните съвети, които да дадат спешно становище.

62 010 дози от ваксината на "Пфайзер" дойдоха днес у нас. Ангелов уточни пред журналисти, че такова количество ще идва всеки понеделник до края на април.

Реален избор на ваксини очакваме да има в началото на месец май, обясни той. Именно тогава ще получим и допълнителни дози след преговорите с ЕК - 1 млн. дози от "Пфайзер", а през юни - 1.25 млн.

Министърът подчерта, че от шестте държави, които са сигнализирали пред ЕК за количествата ваксини, България ще получи най-много дози, благодарение на "авторитета и неотстъпчивостта на премиера Борисов".

Ангелов каза, че има случаи, в които хора получават есемеси за поставяне на ваксина, а когато отидат на място, центровете не работят. Като причина той посочи точно това, че иРНК ваксини за момента няма достатъчно. За момента в София няма иРНК ваксини извън фазите от плана.

Ангелов подчерта, че вярва във всички ваксини. Той обясни, че ще бъде направена логистика, за да няма струпване на лични лекари в столичната РЗИ, каквото се получавало от понеделник до сряда.

По отношение на отдалечените места в страната министърът подчерта, че може да се използват коли на МВР, като предварително се дава заявката чрез РЗИ. Това може да бъде използвано, не приемам обвинения в публичното пространство, че не е създадена логистика, въпрос на желание е да бъде организирана, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както имахме уж голям избор на ваксини, се оказва, че въобще няма такъв... Ама все още тъпо и упорито отказват да започнат преговори с руснаците, както направиха вече в Германия!!! Явно германците са по-*** от нас, че си гледат интереса преди всичко...
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Няма страшноТъй като имам вече доста познати ваксинирани с АЗ, можеш ли да обясниш защо тия, които ще се ваксинират с нея са "***" и има ли нещо общо с драсканиците ти за Спутник?
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15"Внесете Спутник, в Австрия доставиха, тук още се чудим и маем."Ето поредния другар работещ за руснаците: Руснаците НЕ СА доставяли НИЩО на Австрия все още.Яко дезинформация тече, можем да се сетим защо.
23
1
 
17
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Шефката на Астра Зенека за България да си ваксинира мутренската партия и да каже защо от тая ваксина са поръчани най - голямо количество?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плешив пак ли ние данъкоплатците ще плащаме сметката ???
21
2
 
6
 
! Отговори
Усмивка ластик преди 3 години
И защо се е ухилил до уши, толкова ли му е весело, от всичко което сътвори.
20
2
 
9
 
! Отговори
Няма страшно преди 3 години
Мобилизирайте мисирките,математиците и социолозите да я хвалят няколко седмици тая Астра и добитъкът ще се нареди да се боцка с нея:).Вижте как за една година успяхте да направите от хората и.оти,които от психоза напълниха болниците и психодиспансерите:)
19
1
 
6
 
! Отговори
Голям смях преди 3 години
Ми ваксинирайте все още действащото правителство и всички гербери с Астрата, пък и всички гласували за тях. А за нормалните - Пфайзер и Модерна.Така всичко ще си дойде на мястото.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно този на снимката каза, че АЗ си е супер и че негови роднини с нея са се боцнали.
17
6
 
14
 
! Отговори
Ваксиниран Ковидиот преди 3 години
Само с първа доза Астра, ама...Иначе сте прави, умрели след Файзер и Модерна има много повече, но го отдават на това че с нея ваксинират основно възрастни до момента, повечето държави почнаха с група 90+....Имам чувството че се води някаква търговска война. То и за ваксината на янсен имаше подобни статии...Само за сравнение - от хапчета против забременяване риска от тромбози е хиляди пъти по-голям отколкото от ваксината, а колко са разпространени?
16
0
 
4
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Истински лъжиИма ли некой да верва?
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внесете Спутник, в Австрия доставиха, тук още се чудим и маем.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АстраЗенека като е толкова добра и безопасна защо не се ползва за 1, 2 и 3 фаза а на останалите да дадат иРНК ваксини? Май едно се приказва, а съвсем друго се прави.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислеха да минат с Астра-Ментека Матряла, ама той се опъна. Ся ще ги подаряват на бракята во Македония
12
16
 
25
 
! Отговори
реалист преди 3 години
Астра Зенека за всеки гербаджия от сърце.
11
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами затова информацията не трябва да е едностранна и трябваше да има равни количества от Астра, Пфайзер и Модерна, за да могат хората да видят, че се мpе от всички ваксини. Тогава хората щяха да са по-спокойни и да се ваксинират с квото има.
10
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската анти-ваксърска кампания частично сработи, но не достатъчно.Ето, другаря с първия пост тук напомня, че руските *** неуморно работят, да сринат системата ни.
9
1
 
3
 
! Отговори
Чичи преди 3 години
До ПичАми Пич си.................но с КА накрая!
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най бедната страна сме заради тиквата какви ваксини говори този *** поставено лице лавиращо като бойко тиквата само пари правят от здравето на хората
7
17
 
18
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Спутник няма, но реален избор има."Офффф, с тоя Спутник. Нали бяхте против ваксините, какво ви интересува Спутник?! Руско да е, друго не ви интересува.