Защо сме на дъното по свобода на словото в ЕС?

България падна с още едно място в годишната класация
Обновена: 20 апр 2021 19:41 | 20 апр 2021 19:22, Веселина Йорданова
87

България е на 112-о място в годишния индекс за свободата на словото на "Репортери без граници". Страната ни падна с още едно място и остава на дъното в Европейския съюз. Румъния и Гърция са доста пред нас - на 48-о и 70-о място, а Северна Македония и Сърбия - на 90-о и 93-то. От съседките ни единствено Турция е под нас - класирана на 153-то място от общо 180 държави.
Още по темата
Журналистът Ася Пенчева вижда пропадането на България в индекса на "Репортери без граници" в последните години, предаде Bulgaria ON AIR.

"Журналистиката се промени пред очите ми и тази промяна не е към по-добро", каза тя. И има своето обяснение.

"Абсолютната затвореност на институциите. Помислете колко разрешения трябва да пишете, за да ви допуснат до институциите. Затворен е пътят на журналистите. Създаде се закон за достъп до обществена информация, който е заобикалян, като не желаят да дадат информация. Това централизиране на информация е пропаганда и ние трябва да влагаме повече усилия, а ние искаме само да защитим обществения интерес. Ние да защитим харченето на обществения ресурс. Всички трудности, които имат граждани, те търсят нас – медиите, а когато вратите са затворени, как да си свършим работата", заяви Пенчева.

Медийният експерт и преподавател по журналистика доц. Георги Лозанов не е изненадан от годишния доклад.

"Едно място надолу, едно нагоре. Това не е от голямо значение. Тъжно е, че толкова време седим в тази низина. Нещата няма да се оправят от само себе си", посочи той.

Той посочва и причината: според него в България журналистиката е слуга, а на коректор на властта.

И докато експертите се надяват медиите да излязат от обвързаностите, журналисти като Ася Пенчева призовават за законова закрила. Преди 10 години тя отива на съд заради обвинение за клевета. Печели делото, като предоставя запис пред съда.  

"Журналистите имат нужда от закон, от правила ясни. Моята битка беше да направим журналистическите записи доказателство в съда. Не можеш за всеки запис да ходиш до прокуратурата и да искаш разрешение. Но после как да докажеш, че този човек е казал това, което го има на запис. Моята битка продължи 32 месеца. Завърши благоприятно. Остана обаче въпросът- какво правим със защитата на репортерите", обясни Ася Пенчева.

А доц. Лозанов вижда и още един проблем - общуването на политиците основно през социалните мрежи. Включително и у нас.

"Социалните мрежи не са медии. Когато избегнеш журналистиката, във всички случаи качеството на властта пада", смята той.

А 112-ото място според "Репортери без граници" е отражение на тревожната ситуация у нас по отношение на медийната свобода и на факта че малкото критични журналисти са постоянно подлагани на тормоз от страна на държавата,  както и на сплашване и дори насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
7
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
Затова пък по слободия на словото сме на първото място! По Бтв една прочута репортерка директно в ефир сама си каза - ДОБРЕ, ЩЕ СИ ИЗМИСЛЯ НЕЩО
30
0
 
0
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
БУЗОВ от Булнуз е врачански псикопад и лъже за всичко ако му се плати
29
0
 
1
 
! Отговори
Окупирането преди 3 години
СьщоХоди се изявявай на друго място
28
0
 
5
 
! Отговори
Никаква преди 3 години
То бива нахалство
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е само по свобода на словото ли?Ние сме окупирали всички дъна,без изключение.
26
0
 
1
 
! Отговори
Трол преди 3 години
Преследването е инкриминирано ако незнаеш
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото сте диктаторска фашистка държава и нямате демокрация. Затова сте все на дъното на Европа. Вместо да екзекутирате диктатора си, като Чаушеско, вие сте го пратили в отпуска да играе футбол. Каква свобода може да се очаква да осигури такъв *** народ?
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пикаджийски ***, една от основните причини сте вие!А тая нова опорка - че била виновна опозицията я заврете там откъдето не е трябвало да излизате! Ако опозицията имаше глас в медиите, щяхме да сме на първите места, а не на последните!Прокълнати да сте пикаджии! Прокълнат да е рода на Недодялко!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Те тея свършиха 2005-а.После поумняха и забраняват на медиитв да ги наемат.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото 99% от журналятав БГ са продажници
21
13
 
4
 
! Отговори
някой да даде пример преди 3 години
на кой журналист какво и кой му е забранил нещо да пишебило то и пълни глупостиискам факти
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Орязахте българския език наполовина с вашите измислени цензури, а после що сме на последно място.
19
0
 
4
 
! Отговори
пример преди 3 години
До Дианаза БСП съм съгласен но не ми се явярва една нещастна умираща партия да може да забрани нещо на някой журналистдайде ми пример какво са ви забранили и кой?
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказателството е убийството на Милен Цветков преди година. Много критикуваше и разследваше Бойко Чекмеджето и ето го резултата.
17
2
 
9
 
! Отговори
ФАКТ ФАКТ ФАКТ преди 3 години
Нидялко ПИК на Бойко ако беше единствената медия сега да сме на 851-во място след Сийленд!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само в ЕС. В света сме сред последните места. Заради продажни журналисти и собственици на медии. Толкова сме продажни, че и след 50 години няма да изплуваме.
15
5
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До глупостиСтава въпрос за журналистите в медиите, уважаеми, не за хората с мнение там, въпреки че и техните мнения често се "цензурират"....Журналистите ни имат наистина голям проблем със свободата на словото си и това ще продължава до тогава, до когато не махнем БСП от политиката. БСП няма да се откаже от некоректната борба за власт, а журналистите са важен инструмент в инструментариума им от манипулации, фалшификации, отвличане на внимание, набеждаване невинни хора, отстраняване на пречки..
14
3
 
2
 
! Отговори
до 120 преди 3 години
До глупоститака е защото другите държави имат строги закони и съд и който някой изнесе фалшиви данни като рускинята еленка отива в затвораа при нас ги пазят да не им падне косъм от главата
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои гербуляци твърдят че ГЕРБ били демократи, а тяхното 12 - годишно управление прати България при африканските диктаторски режими по свобода на словото!
12
1
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
До Анонименто точно тия се оплавкат че нямат свобода и изнасят фалшиви данни към статистиците