Майки алармират: Джипито връща детето, няма тест - няма преглед

Личните лекари отказвали да преглеждат деца без отрицателен тест
21 апр 2021 19:00,
125
Майки алармират: Джипито връща детето, няма тест - няма преглед
Снимка: Pixabey

Педиатри връщат малките си пациенти и им отказват преглед, ако родителят не представи тест за това, че са отрицателни за COVID-19. За този проблем алармираха майки пред "Монитор", а се оказа, че темата вече е взривила социалните мрежи заради десетките оплаквания на родителите от личните лекари на децата им.

След настъпването на пандемията у нас няма издаден единен протокол за действие при преглед на най-малките, особено когато те са със симптоми, подобни на грипните или коронавирус. Затова личните лекари масово отказвали да прегледат лично децата, докато не им бъде направен PCR или антигенен тест. Самите майки са категорични, че подобни изследвания, ако се правят твърде често, могат да доведат до увреждане на обонянието на децата им или трайни травми на синусите. Отделно, тъй като изследването не е по лекарско предписание, тестът се заплаща от семейството.

Заради това в социалните мрежи майки на малки деца, които посещават ясли и често се разболяват, се оплакват и търсят помощ. Според жените за всяка хрема, кашлица или температура се налагало на дете да се прави бърз тест за COVID-19. Масово майките са възмутени от подобно лекарско отношение и недоумяват как може педиатърът да отказва преглед на малко дете.

Някои от тях дори съобщават, че са подали сигнали за тези нередности към здравното министерство и Българския лекарски съюз (БЛС). От ведомството обаче не потвърдиха наличието на такива сигнали при тях. Същия отговор дадоха и от БЛС, Националната здравноосигурителна каса, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, както и Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари.

Председателят на Националното сдружение на софийските общопрактикуващи лекари Д-р Георги Миндов коментира, че подобно изискване за преглед не е задължително. Той обаче оправда колегите с това, че страната ни се намира в ситуация на тежка пандемия и е нормално лекарите да се страхуват.

Той допълни, че много лекари са пострадали досега, като част от тях са се заразили точно при преглед на деца. Според д-р Миндов от чисто епидемиологична гледна точка е правилно да се изисква подобно изследване, проблем е, че не е изработен национален протокол за действие – кой плаща теста и колко често се прави той.

"Въпросът е, че няма механизъм или някакъв филтър, примерно деца, които са със симптоми на COVID-19, при влизане в едно лечебно заведение да има филтър още на вратата", заяви д-р Миндов. Той обясни, че по процедура пред някои поликлиники има т.нар. триажни фургони за бързо тестване, през които родителите спокойно могат да преминат за изследване на детето си.

"Прави се безплатно тест за 15 минути и всички са спокойни – родители, дядо, баба и лекар, и след това може да се лекува това дете", категоричен бе д-р Миндов. Той посочи и друга причина за появилия се страх у колегите си: "Миналата година се мислеше, че децата нямат проблеми и ги преглеждаха и доста осъмнаха по болниците, и то с доста тежко протичане на COVID-19". Той разказа и за пример с двама педиатри от София, които работят само с деца и са се разболели тежко. Според него те биха били сериозно застрашени в тази обстановка, когато стана ясно, че хлапетата могат да бъдат приносители на вируса, макар и безсимптомно.

Хубаво е да се погледне и от гледна точка на родители, дядо и баба. Децата боледуват с хрема и подкашляне, а бабата и дядото боледуват с пневмония, обясни още общопрактикуващият лекар защо е нужно да се изключи, че причината за грипоподобните симптоми не е COVID.

"Освен това не е редно да се смесват потоците. Знаете в поликлиниките, особено по-старите, в един коридор е целият диапазон от възрасти и болести. Ако едно болно дете е в подобно тясно и затворено помещение, се предава болестта. Не е редно да се смесват потоци, но това е много трудно за осъществяване, да не кажа невъзможно. Тези деца трябва да се отделят, да не са в общата чакалня, не навсякъде има такава възможност", обясни още семейният лекар и добави, че в такава ситуация е много важно и самото дете да бъде спряно от градина.

"Ще ви дам следния пример – ако паднете и си счупите ръката и ви кажа да отидете на рентген и вие ми казвате - не, няма да се снимам. И аз в тази ситуация какво да правя? Да я гипсирам ли, да я масажирам ли, какво да правя с ръката ви? Това е като диагностичния тест", обясни още д-р Миндов. Той все пак призна, че на дневен ред стои проблемът с плащането на изследването.

"За рентген ще ви дам направление, за бърз тест не мога, но мога да назнача PCR тест, който е безплатен. Можем да назначим направлението и електронно. Т.е. без пациента да идва в кабинета, обажда се и му даваме. PCR тестовете са и за деца", коментира още д-р Миндов. Той от своя страна обаче засегна друг нерешен проблем. А именно, че бързите тестове не се покриват по здравна каса и хората трябва или да си ги купуват и да ги правят в кабинета, или вкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези тестове се побъркаха.Като не ми приемат детето ще си намеря такъв който да го приеме и на него ще платя и ще си сменя личния. Това се нарича пазарна икономика.
46
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 41Тога затваряш кабинета, да не рискуваш срещу болести. Обявяваш на родителите да си търсят друг доктор и си късаш дипломата.Има такива договори, още с избирането на лекарската професия си решил, че ще лекуваш хората от болести. Това винаги е значело - риск от заразяване и риск за живота. Затова и вземаш пари от касата, а тя от мен. А на личните, касата плаща на бройка.Та ако си лекар, вземаш мерки и работиш - поклон. Другите да си късат дипломите и вън.
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че искат здрави да им ходят на преглед,а не искат болни от Ковид да заразят останалите пациенти.Това е причината да искат тест.По добре да се изтормози една майка и да заведе да направи тест,вместо това да зарази останалите които са на опашката. Най-добре е да има звена които да преглеждат деца със симптоматика за Ковид. Според мен проблема е че родителите трябва да платят за теста и аз ги разбирам ,един тест е 100 лв.Това са доста пари за повечето хора.Но и лекарите са прави.
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте им бонус за добре свършенета работа.То по тази логика ако един пожар е много голям то пожарникарите могат да кажат като стане по-малък ще го гасим тогава.
43
6
 
10
 
! Отговори
Тутурутка преди 3 години
Балъци сте вии балъци, се казваше в едно хумористично предаване!И тук така!Все по зле ще става, както всеки народ си заслужава управниците, така си заслужава и останалите специалисти!Жалко че не съм лекар, щях да се върна специално за да се гавря с мишоци, като от този форум!Докато не си уважавате лекарите, които са много по-добри от сбирщината в Германия например, ще става все по-зле. Съвсем скоро ще имате всички причини да говорите всичко което говорите от 30 години!Дерзайте глyпаци!
42
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И на тях ли да им пляскаме? Или по-скоро плесници.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 34Симптомите от ковид могат да бъдат от А до Я.
40
1
 
6
 
! Отговори
Загрижен преди 3 години
До ПлоскоземецВсе още Държавата финансира безотказно психиатричната помощ у нас.Възползвайте се овреме, по-нататък може да е късно!
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът с тестове трябва да върви.
38
4
 
15
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Ами то и Пожарникарите се страхуват да гасят пожари, и Полицаите да хващат престъпници - ама нали това им е работата!!!!Вече - всеки Полицай или Пожарникар да иска ПСР тест от хората в горящата сграда или престъпника който трябва да залови!!!Иначе - пас!
37
10
 
10
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Няма договор, който те задължава да си рискуваш живота, за да изпълниш капризите на истерясала майка, която явно е специалист и знае по-добре от лекарите какво е вредно или полезно!Никой никому не е отказал, просто при симптоми на ковид, хората не могат да рискуват близките си и себе си, за да не му се раздразни на маминия нослето!Относно постоянното плюене за пари, личните лекари не са на заплата, а с това което получават си плащат всички разходи,сестри, заплати и т.н Държавата плаща смях!
36
4
 
2
 
! Отговори
20 тона вълна преди 3 години
С тези трябва да се процедира като хиндустанците.
35
12
 
6
 
! Отговори
Плоскоземец преди 3 години
1. Земята е плоска и неподвижна. Трудно е да го приеме човек, закърмен от дете с масонската идея за хелиоцентризма. 2. Холокоста е лъжа. Никой не е убивал чрез обгазяване хора в лагерите на Германия. Но хора там са умирали!3. Ковид е био-оръжие, в комбинация с политически репресии и Пландемия. 4. НАСА е масонски проект, излъгал човечеството, че са ходили много пъти на Луната. 5. Джипитата са в абсолютното си право да изискат тест от децата. Това е не само отговорно, но и професионално.
34
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Викаш лекарите не били длъжни да....лекуват. Ама като лaпаха от касата можеше да лaпат, нямаше проблеми тогава или га ядохме кифтеатат ни ривахме. Като ще е капитализъм, да е капитализъм докрай - който не иска да работи, на улицата! И без това полза от страхливци няма, и не са всички така - по умните не се изолираха, изкараха си грипчето и приемат всеки, както си е редно за лекари, мишките обаче да ги режат от касата и да им дават пътя
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до ДодоКато гледам и ти не си се върнал към света създаден от Бог и корените.Нали знаеш, няма машини, няма компютри, книги и т.н.Знанието е грях, затова сме наказани...Та върни се, в епохите когато масово се е мряло от порязване, глад, грип, чума, холера, венерически болести и какво ли още не. :D
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези са гении искат на преглед да им ходят здрави хора, ако си боле не може.
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали са с маски които пазят?
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 25Ако говориш за извън комунизма... точно лекарите са там и са безнаказани, иначе до сега по-голямата част да са без дипломи или в затвора. Нали знаеш - капитализъм, като не си изпълняваш работата, договора, това за което ти се плаща или съсипеш някой => бърз съд и наказание. Ако беше комунизъм/тоталитаризъм, да са ги мобилизирали без въпроси.Те са избрали тази професия. Някой заради пари и връзки, други от любов към хората и човечността. Та сега си проличава, кой за какво работи.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези тестове са пълна пародия. Ако са минали 5 до 7 дни от началото на симптомите са вече отрицателни. Отделно дават много фалшиви положителни резултати. Един роднина миналото лято кара "безсимптомен" Ковид след положителен ПиСиАр, а преди два месеца се сблъска вече челно с вируса при цялата му прелест, включително хоспитализация.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново герберастките кражби и некадърност не се адресират до първоизточника, а към съсловието , жертва на некадърната власт!Бойко лъжеца тръби месеци наред какви пари раздава на лекарите, а истината е че личните лекари в страната или не взеха нищо, или по800лв+300 за сестрата!От Европа дойдоха пари, изрично изпратени за всеки мед. работник по 1000евро на месец! Всичко е в чекмеджето!PCR теста в нормалните държави е безплатен! А някой да поема смъртен риск за да не им се раздразни нослето ...

Спонсорирани публикации