Емигрантите пратили 8 пъти по-малко пари в България

Кризата в целия свят остави много от тях без работа
112
Емигрантите пратили 8 пъти по-малко пари в България
Снимка: Pixabay

Емигрантите изпращат все по-малко пари на близките си в България. През първите два месеца на годината българските емигранти в чужбина са изпратили общо 24,8 млн. евро. За същия период на миналата година сме получили от българите зад граница 198,2 млн. евро.

Още по темата

Спадът на получените средства от емигрантите е точно осем пъти. Причината за това е кризата в целия свят.

Много българи зад граница загубиха работата си и вече не могат да изпращат пари на роднините си. Други пък заради по-строгите ограничителни мерки в останалите страни от ЕС, предпочетоха да се върнат по родните си места, пише "Труд".

Част от тях, които могат да работят дистанционно, продължават да изкарват пари от чуждестранни работодатели. Но получават заплатите си директно в България и БНБ не отчита сумите като средства от емигранти.

Тенденцията за намаляване на изпращаните от емигранти суми започна веднага след обявяване на извънредното положение през март миналата година. Преди пандемията всеки месец в страната влизаха около 100 млн. евро от емигранти. През март миналата година тази сума намаля до 40 млн. евро, а през април - до 14,2 млн. евро. През следващите месеци имаше леки колебания в размера на изпращаните суми. Но от ноември 2020 г. насам, изпращаните от емигрантите пари намаляха до 11-12 млн. евро на месец.

От обявяване на извънредното положение през 2020 г. досега вече мина една година. За този период изпратените от емигрантите пари са само 160 млн. евро. Това е по-малко от сумите, които преди Covid-19, получавахме само за два месеца. За сравнение за 12-те месеца преди обявяване на извънредното положение получените от емигрантите пари са 1,23 млрд. евро.

Преди пандемията парите от емигрантите бяха повече от преките чужди инвестиции в страната. Но това вече не е така. Преките чужди инвестиции са намалели с 57% и за първите два месеца на годината са в размер на 98,6 млн. евро. Това е близо четири пъти повече от изпратените от емигранти пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: емигрантипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо ,тази статия върви като перпето-мобиле.После,казуса може да се доразвие.Няколко човека да кажат,що ето външни свежи пари и как се работис тях.Били за пенсионери.Може би.ТоКалфин направи така ,че ще бъдемтричани до 66 год.,под мълчаливотосъгласие на лазаретния индианец.Памперсите не помагат сър.
12
3
 
4
 
! Отговори
Телефонен Измамник преди 3 години
УжасТ, ще излезем да стачкуваме.
11
3
 
9
 
! Отговори
???? преди 3 години
Медиите и технологиите манипулират хората.....................дали станахме по-умни с толкова телефони, таблети, компютри, телевизори и т.н...................я кажете!!!По-скоро по - зомбирани..............хората спряха да мислят.............и резултатите са налице!!
10
2
 
10
 
! Отговори
До пияница мистик преди 3 години
Има определени правила, които трябва да се спазват..............но лихвата е измама..........съвременната финансова и банкова система е огромна манипулация..........да знаете............надявам се да се спука като балон един ден!!
9
2
 
12
 
! Отговори
Герчо преди 3 години
Още един пирон в балона на недвижими имоти... задава се яко хвърляне от тераси на имотни инвеститори и брокери...
8
6
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Черен ПетърАй наздраве :))) Ами общо взето, като ви чета болшинството, да. Само аз и няколко още сме наясно с нещата. Вие всички сте панелни и виртуални революционери, дето се бунтувате срещу системата като цяло, но ефекта е само, че си мърдате пръстите по клавиатурата. Аз поне се забавлявам, пия си и ви се кефя на глупостите и знам, кое как седи. С държавата комар не се играе, може само да се лъже и да я крадеш, ако си достатъчно умен, а не да си мислиш, че илюминати и масони те управляват
7
5
 
5
 
! Отговори
Черен Петър преди 3 години
До пияница мастик. Само пияндето ги разбира нещата. Форумният гуру...
6
7
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ????Много интересна идея. Значи викаш, да не се подчиняваме на никой и да живеем в пълна анархия като в "Лудия Макс" :))) Отива примерно някой *** човечец, без образование, да тегли кредит, за да си купи кола и да стане таксиметров шофьор и после казва: "Да не съм луд да ги връщам, като тези пари са на елита, масоните, политиците и мафиотите"....А защо не и на рептилите и илюминатите...Хахахахаха :))) Тук е пълно с акънлии с *** мозък, дето идея си нямат как функционира света
5
11
 
4
 
! Отговори
rado преди 3 години
Zna4i ne sa bylgari i namat pravo na glas, tova sa skyndzi i predateli
4
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бойко суджука икономиката, за по-кратичко бойкономиката се крепи на такси, таксички, глоби, заеми и пари от емигранти пратени за да могат пенсионираните им родители да преживяват, защото със сто и петдесет Евро пенсия, не става, изключваме милиционерскара орда шуробадженакорушветчийски лапачи.
3
5
 
25
 
! Отговори
???? преди 3 години
Хората са не по-умни от стадо овце.............поне 80 % от хората...........лесно манипулируеми..............в цял свят, не само в България!!Средната класа става все по-малка, богатите-по-богати, а бедните-по-бедни...........антиутопията става реалност!!!
2
5
 
22
 
! Отговори
???? преди 3 години
Да, става зле, не само в България..............всички държави, дори най-богатите имат космически дългове към банките, които са собственост на 100-тина богати фамилии и подчинените им световни организации.....ООН. ЕС и т.н.........явно хората сме много глупави, щом допуснахме да станем роби на това малцинство.........елит, масони, политици и мафиоти!!!
1
1
 
15
 
! Отговори
Фикрет преди 3 години
Нема бизнес, нема пАрииии........

Спонсорирани публикации