Акциите на Градус паднаха с 10%, инвеститорите загубиха 24 млн.лв.

Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия
154
Акциите на Градус паднаха с 10%, инвеститорите загубиха 24 млн.лв.

Инвеститорите в „Градус“ са ощетени с повече от 24 милиона лева заради твърденията в парламентарната комисия, уронващи престижа на компанията. Това се казва в съобщение на дружеството. След изявлението на бизнесмена Светослав Илчовски за „кухи фирми“ и увеличаване на оборота „с нашите пенсии“, акциите на компанията поевтиняха с десет процента.

Още по темата

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции, пише в позицията.

В нея се посочва още:

„Относно твърдения за „кухи обороти и фиктивни сделки“:„Градус“ АД е формирано през декември 2017 г. чрез непарична вноска на дяловете и акциите на пет различни дружества–“Лора-2004“ ЕООД, „Жюлив“ ЕООД, „Милениум 2000“ ЕООД, „Градус –1“ ЕООД, „Градус –98“ АД Съгласно изискването на българското законодателство при непаричната вноска е извършена оценка на тези акции и дялове от трима независими оценители, назначени от Агенцията по вписванията. Във връзка с тази оценка, информация относно активите, оборотите и приходите на всички дружества от групата Градус е била предоставена на оценителите и е публично достъпна в Търговския регистър. От 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи. При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките,на което и да е дружество от групата. Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата.За по-малко от три години от регистрирането си за търговия на Българска фондова борса до момента „Градус“ АД е разпределило дивиденти към акционерите си в размер на 40 439 045.86 лв. Дивидентната доходност е 9.22%, а след предложеното изплащане на дивидент, което предстои да бъде одобрено от акционерите през 2021 г. ще надхвърли 10.44%. По размер на реално разпределените дивиденти „Градус“ АД се нарежда сред водещите компании в България. Разпределението на подобен дивидент е категорично доказателство за генериране наустойчив оперативен модел и реален паричен поток. В качеството си на независим член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, възложих изготвянето на справки за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес на групата. Информацията ще бъде публично оповестена в съответствие с приложимото законодателство към дейността на публичните дружества.
Относно твърденията за „акции без стойност и нереални цени“:Първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД беше извършено през юни 2018 г. В него участваха над 1200инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Публичното предлагане беше организирано чрез аукцион на Българската фондова борса. Това е най-прозрачният метод за публично предлагане, при който крайната цена се определя от пазарните участници, а не от „Градус“ АД. Трябва да се подчертае, че от листването си на борсата през юни 2018 г. до 5 май 2021 г., „Градус“ АД изпреварва представянето на водещия борсов индекс SOFIX с над 13%. В същото време, неверните изказвания, уронващи престижа на дружеството, доведоха до спад в цената на акциите, което ощети инвеститорите с реални 24.36 млн. лв. „Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси.3.Относно твърдения за „завишени субсидии“; Дружеството спазва Директива (2007/43/EC от28.06.2007) на Европейския съюз за хуманно отношение към животните,за което получава компенсация за пропуснати ползи по установения ред, без привилегировано отношение. Компенсациите в България са едни от най-ниските в Европейският Съюз и твърденията за огромни суми са подвеждащи и неверни. Ако тези компенсации не съществуват, целият сектор селско стопанство в областта „Отглеждане на животни“, включващи бройлери, патици и свине, няма да може да бъде конкурентоспособен в световен мащаб. По програмата участват малкото компании в България, които успяха да оцелеят на фона на огромната конкуренция от чужбина, която е подпомогната от субсидии в пъти по-големи от тези у нас. Изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер 80 евро на кокошка е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от „Министерство на Земеделието“ и счетоводна информация. „Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти.

“Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси. Дружеството е готово за пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте Маямата и цялата протестърска *** и и мислете какви ще ги вършат ако дойдат на власт.Лъжи, и леене на помия.Те взимат функциите на прокуратурата, което е недопустима в една демократична държава.Скоро ще заприличаме на Русия и С Корея.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо почвайте и за някои банки и да я втасаме съвсем.
27
12
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ДРУГАРЕ, българското земеделие се лекува от русофилия ахахаха а също и македонското
26
10
 
4
 
! Отговори
Сретан преди 2 години
До Анонимен Я ке ви излечим болниот Банкянец со един хап само! :)
25
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пискайте герберунгелчета знаете ли как ме кефите как виете като вълк на месечина нищожестваааа.
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЛЧОВСКИ ЩЕ СИ ПЛАЩА ТЕПЪРВА. РУСКОТО ВЛИЯНИЕ ЩЕ БЪДЕ ИЗГОНЕНО ОТ БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ
23
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съсипване на една успешна фирма от отмъстителни комунисти и отлюспени от всякъде псевдо политици! Това ли ти беше отмъщението Майо? По комунистически унищожаване на конкуренцията! Я кажи коя фирма трябва да заеме дела на Градус на пазара? Дойдохте за да унищожавате работещото в името на олигархически кръгове! А безработните на тая фирма ти ли ще ги храниш ***? Кое следва? Производителите на хлаб, които не изкупуват житото от правилните хора? После кое? Ресторантите дето не пеят със Слави и БСП?
22
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИлчовски ще бъде осъден за клевети с користна цел, предизвикване на дестабилизация на пазара с тежки икономически последици в полза на чужда държава, дестабилизация на европейска партия в полза на руски опит за преврат
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кюлчетата от градус на тиквата в чекмеджето ,а дали не е корумпиран тиквата нали разправям че чекмеджето е монтаж ,ейййй толупееее герберски ще гниете в затвора всички ***.
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЛЧОВСКИ-МАКЕДОНИЯ-РУСИЯ-ЗЕМЕДЕЛИЕ-НЕДВИЖИМИ ИМОТИ
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЛЧОВСКИ СКОРО ЩЕ СТАНЕ МНОГО БЕДЕН ЧОВЕК
18
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много изтекли мозъци,гласуващи за чалгаря и всички тролчета на Черепа лаят под тази статия.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименилчовски го пази ФСБ, но сега ще остане без охрана защото спряха руските туристи
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям смях. Обаждаш се пред депутати, че премиерът ти е съдействал за един сертификат (което си е абсолютно нарушение както и да го погледнеш), разправяш как си продал едни подарени фурми, а накрая другите са ти виновни, че акциите ти падали.Ми то очевидно, че ще паднат - излиза, че това е мутренска фирма, която без подкрепата на сегашното правителство не може да съществува!
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърчете се *** герберски изчадияяяя потънали в корупция ,яко гърч се очертава за герберунгелите.
14
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ДРУГАРЕТЕ НАВЛЯЗОХА БОСИ В ДЕМОКРАЦИЯТА. МИСЛЯТ ЧЕ ТОВА ИМ Е КОМУНИЗМА. НЕ МУ ЗАВИЖДАМ НА ИЛЧОВСКИ И НА МАНОЛОВА СЪЩО. И НА БСП.междудругото каква е връзката между илчовски, македония и русия?
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Градусът падна с 10 градуса.Купувайте евтино.
12
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИлчовски ще бъде осъден и всеки който го подкрепя също.
11
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГРАДУС ЩЕ ОСЪДИ МАЯ МАНОЛОВА ЗА ПУБЛИЧНА КЛЕВЕТА
10
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инвеститорите били ощетени, моля ви се?! Вие чувате ли се? Не чухте ли какво каза Иван Пилето на комисията? Призна, че години наред бизнеса му в чужбина става със съдействието на Б.Б., който им урежда ветеринарните сертификати, призна, че фурмите от Саудитска арабия, които уж бяха дарение според Тиквата, всъщност той ги е продал "за да си избие разходите"...Само това е достатъчно основание не за данъчна , а за прокурорска и митническа проверка!

Спонсорирани публикации