Един цял град се е изнесъл на село през миналата година

100 000 българи са се преместили в малки населени места
15 май 2021 12:03, Елка Василева
127
Един цял град се е изнесъл на село през миналата година
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 100 000 българи са напуснали градските си жилища през миналата година, за да се преместят да живеят на село. Това е повече от населението на град като Плевен.

Хората, изоставили градските удобства, за да заминат на село през 2020 г., са тройно повече от тези, поели в обратна посока – от селата към градовете, сочат данни на Националния статистически институт. Според тях 197 242 лица официално са сменили адреса си в рамките на страната през миналата година. Близо половината от тях (48,4%) или 95 465 души са напуснали градовете, за да се заселят в села. Малко над 30 хиляди пък са тези, които от село са отишли в град.Така се преобръща напълно тенденцията десетилетия наред населението да мигрира от селата към градовете.

От няколко години се наблюдава един процес, в който големите градове, включително София, губят от жителите си за сметка на селата, обясни експертът по демографска статистика доц. Йордан Калчев пред „Телеграф“. Тези процеси сега получават допълнителен тласък заради пандемията от коронавирус. „Създадените пътни комуникации и разширеният автомобилен парк дава възможност на хората да живеят в близките населени места и да имат самостоятелни жилища, а не да живеят в блокове, където комшиите им се сърдят, че викат и шумят. Могат да стоят на чист въздух, да си направят зелена морава, да си сложат чадъри - това е новият бит на потребление, който гледаме по филмите“, посочи доц. Калчев.

Той прогнозира, че този процес на преселване на хората към селата ще продължи. За това ще допринесе и развитието на битовите технологии - соларните системи, които дават възможност за отопление и подгряване на вода.

Освен това благодарение на по-добрите пътни комуникации хората имат възможност да пътуват до работа в големите градове, а да живеят в самостоятелни къщи в близките села. Така нямат и проблеми с паркирането, с каквито се сблъскват например жителите на София.

На много хора дори не им се и налага да пътуват ежедневно до работното си място, тъй като много фирми пратиха служителите си в хоум офис заради коронавируса. Част от компаниите вече заявиха намерение да оставят възможността за дистанционна работа и след като отмине пандемията. Тези тенденции доведоха до увеличение на търсенето на имоти в селските райони.

Семейства например искат по-голямо жилище, за да имат помещения, в които родителите да работят дистанционно, а в същото време децата да учат онлайн, обясни председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев.

Едно от селата, в които масово се купуват къщи през последната година, е родопското Момчиловци. По време на пандемията дойдоха млади семейства, чиято работа е онлайн, разказа кметицата на селото Сийка Суркова. По думите й някои от новозаселилите се дори са си намерили работа в района и активно участват в социалния живот на Момчиловци. Селото стана известно преди време с партньорството си с Китай, където се прави българско кисело мляко, а далечната страна го рекламира чрез самолетни компании в цял свят. Селото се радвало и на голям наплив от туристи по празниците. Всички 15 къщи за гости бяха наети, както и базите до пистата, коментира кметицата.

Новодомци се оплакват от петли и прасета

Куриозни жалби пращат до селски кметове граждани, преместили се да живеят на село, пише „Монитор“.

Някои от тях се оплакват от шума на петлите, прасетата или от кравите на съседите си. Подобни жалби постъпиха преди няколко години в кметството в софийското село Лозен. Там новодомци се жалвали, че им мирише от курника на комшиите, а кравата им мучала силно. В истинска съдебна сага пък се превърна спор между преселили се в първомайско село пловдивчани и техни комшии. Дошлото от града семейство завело иск за 2500 лева срещу съседите, които имали кочина със свине майки и малки прасенца. Гражданите се оплаквали от шума и миризмата и предявили претенции за неимуществени вреди. Съдът обаче отхвърли иска им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: градМомчиловциселонси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
13
 
! Отговори
до Хемус преди 2 години
Ааааааа ама си на 10 минути от града, нали?! Хаахахах, ама защо бе ,пич, нали на село е много хубаво? Ама пак гледаш да си на близичко до града, за всеки случай. LOL
27
3
 
18
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Пичове стига живхте като скотове!Сега поне материали има,може с няколко клипа от нета да си направите имота на село!Хора са минали на локално парно и соларни системи!Стига с това цепене на дърва!Засадете малко райграс,някое декоративно животинче,една беседка си сложете,скара,пей сърце!На десет минути съм от града,не ми пречи!Латиноси в Осеново,Климентово,Куманово,Кичево и Орешак няма,освен от БКС-то!А и нямат шанс да минат през селото!
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, мутропитеците мога да си позволят да си купят къща за 200 000 евро и да си отглеждат шкембето целогодишно. С партийни куфарчета всеки го може това общо взето. Говорим за нормалните хора, които трябва да работят и да гледат деца в сема без никаква инфраструктура, без здравен център, без детски градини и училища, без полицаи, с ромски набези, без канализация и т.н. и т.н.
25
3
 
2
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Приятел булевард 'Княз Борис'( бивш Ленин),на кръстовището с 'Цар Осовбодител' (Васил Коларов',какво ти говори!?Ей така с г-н Даниел Леон,направихме една сделка като му дадох едно парцелче да строи,а той ме компенсира с четири апартамента!Два от тях ги завъртях за къща в Осеново!Така че,ако си рекъл може да си го мерим кой е варненец!И в широк център имам имоти,на границата с кв.Чайка' и 'Левски"!Така че не ме впечатляваш с тераса на центъра
24
4
 
15
 
! Отговори
тъжно бг преди 2 години
По селата само бг погребения и ромски сватби кючеци.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз имам едни познати,които живеят в един такъв блок в софия...една нощ пламва апартамента под тях през нощта и едва се измъкват с децата от блока...само няколко минути след като напускат жилището,пламва и техния апартамент.сега трябва да се бръкнат още минимум 50-60 хиляди лева,за да го направят що-годе годно за живеене...а и същевременно плащат заем за това жилище.
22
6
 
25
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Какви дърва бе?Живея на село и се отоплявам с локално парно на пелети ,а имам и 4 климатика.Токът никога не е спирал,улиците зимата се почистват.Имам си слънчеви батерии на покрива,двор с ливада,цветя,люлки и пързалки за децата и басейн.Лятото лежа на шезлонга, хвърлям пържоли на барбекюто,къпя се в басейна.Пък нека ми е зле.
21
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лятото са много смели, но зимата, като трябва да цепят дърва, да палят печки, когато падне снега и токът спре, няма кой да им почисти улиците, да им донесе хляб, да дойде лекар, тогава ще ги питаме пак..."Ние плащаме на хора, които правят това.
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимени още нещо,лягаш си вечер и не знаеш дали няма да се събудиш през нощта обхват от пламъци,тъй като не знаеш дали съседката от долния етаж не е забравила включена електрическата печка...има доста случаи особено напоследък,при които един апртамент пламва и още поне 4-5 около него стават необитаеми...
19
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди живеех в София, в блок епк, на 15 мин пеша от центъра. Разбити тротоари, коли навсякъде, над блока ниско минават самолети, комшиите крещят, канала мирише, асансьорите спрат и пеша до 12-тия, *** духат на клиенти на паркинга, намръщени, неучтиви хора, ***, лющени семки, кучета домни и бездомни и техните биологични продукти.. Не ми се връща.. Няма да го повторя. В Англия съм в момента (не в Лондон)
18
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
истински ад е да живееш в жилищна кооперация в голям град...типично по байганьовски има толкова много неуредици,че направо ти идва да се хвърлиш от 8 етаж.купища неплатени сметки на съседи,мръсотия на входа,смрад от кучета и котки,всеки със своите чудадости-невротички,истерички,луди,пияници,развратници,постоянно някой нещо ремонтира,нонстоп някой се изнася и ностоп някой се нанася.не благодаря!
17
3
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До Инспектор-НЕГРАМТЕН СЪМ-КАК ДА ПИША ГРАМ0ТН0?-КАК?????? :?
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всеки нормален човек се стреми към нормално самостоятелно жилище в повечето случаи къща...лошото на големия град е,че изключително скъпо и същевременно трябва да споделяш общи пространства с още поне 20-30 семейства...и познайте какво се случва...купища неуредени взаимоотношения и с години не плащани сметки.дори в елитни квартали като лозенец и иван вазов например има жилищни кооперации,където хората масово не си плащат сметките,а пощенските им кутии преливат от съобщения за плащане на сметки.
15
3
 
9
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
До варна-ТУКА СИ МНГ0 ПРАВ-НА ЗАПАД ИМАШ Д0СТЪП Д0 ВСИЧК КАДЕТ0 И ДА СЕ НАМИРАШ.-ЗДРАВЕПАЗВАНЕ-ЛИНЕЙКАТА ИДВА 0Т 7 Д0 10 МИНУТИ.И НЕ ТЕ ДЕРАТ С ПАРИ-ДРИ И ДА НЕ СИ 0СИГУРЕН НЕ ТИ 0ТКАЗВАТ П0МЩ.
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Градски удобства"? Хахаха... Хахаха
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, сега имотната мафия се опитва да пробута на ИТ-тата миризливи гредореди от балканската война за по 100 000 евро.
12
0
 
5
 
! Отговори
Инспектор преди 2 години
До SHEFA Не крещи,бе и пиши грамотно!
11
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лятото са много смели, но зимата, като трябва да цепят дърва, да палят печки, когато падне снега и токът спре, няма кой да им почисти улиците, да им донесе хляб, да дойде лекар, тогава ще ги питаме пак...
10
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само по документи обаче. Когато направиха КППтата миналата година масово си смениха адреса хората на село, но никой реално не се е преместил. Какво да прави там? Има ли лекари, аптеки, магазини, полицай, детски градини, училища? Истината е, че на село няма нищо.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имотната мафия изпусна ИТ-тата. Агнетата избягаха от кошарата.