Кацаров: Само при над 70% ваксинирани можем да премахнем ограниченията

Опасността не е преминала – има риск от нова вълна през есента
20 май 2021 16:22, Елка Василева
163
Кацаров: Само при над 70% ваксинирани можем да премахнем ограниченията
Снимка: архив, БГНЕС

Едва 5% са ваксинираните българи на възраст между 60 и 70 години и хората, които направиха страната ни последна по ваксинационни темпове в Европа, трябва да имат малко срам да критикуват. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за Дарик радио.

Изказването на Кацаров бе по повод коментар на Костадин Ангелов, който изказа недоволство от новия ваксинационен план, според който с приоритет ще се ваксинират възрастните хора.

Още по темата

„Общопрактикуващите лекари вече няма да се редят по опашки, ваксините ще бъдат доставяни до логистични пунктове, което ще ускори процеса по ваксинация. Ваксините са безплатни за всички граждани, независимо дали са здравноосигурени или не“, посочи Кацаров.

„Хора, ваксинирайте се!", призова той. По думите му има достатъчно ваксини за всички желаещи. „Само когато постигнем над 70% ваксинационно покритие, можем да премахнем ограниченията“, уточни той.

По отношение на ваксините министърът заяви, че това е най-изпитаният метод – приложени са вече на повече от 1 млрд. души. „Не знаем колко точно хора са се срещали с вируса, затова съм възложил в следващите седмици да се направи епидемиологично проучване сред населението, което да ни даде реална представа за ситуацията. Ситуацията в момента не е драматична, намалява разпространението на вируса, но опасността не е преминала – съществува риск от нова вълна през есента“, посочи Кацаров.

Кацаров допълни още, че са взели решение да се присъединим към договора на Европейския съюз, според който производителите на ваксина се задължават при поява на нов щам да изменят състава ѝ, така че да бъде по-сигурна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
35
 
! Отговори
Мария преди 3 години
Това същият ли е доктор който миналата година говореше съвсем иначе.Какво ли не прави политиката и световният диктат за преформатиране на света. Наистина няма ли да има край това издевателство срещу човечеството.
103
2
 
25
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Значи НИКОГА.
102
0
 
30
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 3 години
Не очаквайте от никого нищо! Нормални интелигентни хора в управлението няма и няма да бъдат допуснати! Партиите нямат никакво значение
101
3
 
33
 
! Отговори
Антиваксър преди 3 години
И тоя е марионетка на конци...Същия *** като предишният
100
0
 
27
 
! Отговори
Не бе преди 3 години
Хич не се натиска и няма облъчване за масова ваксинация, ама грам.
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 70% ваксинирани трябва да се поставят още 8,48 милиона дози на 4,24 милиона човека. При 200000 дози на седмица, ще ни трябват 43 седмици или 300 дни. През това време имунитета на първите ваксинирани вероятно вече няма да го има. При това 200000 на седмица е доста оптимистично. Мутрите поставяха средно по 106320 на седмица в последните две седмици на управлението им.
98
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От октомври 2020 досега, се забелязва една надвишена смъртност по седмици, която е около три пъти по-голяма от смъртността от Ковид-19. Когато от Ковид-19 умират по официални данни примерно 700 човека за дадена седмица, надвишената смъртност е около 2400 човека. Когато умират 300 човека на седмица, надвишената смъртност е около 700 човека. Това означава, че надвишената смъртност е заради Ковид-19, а не заради отказано лечение.
97
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е СВРЪХЕСТЕСТВЕНО. Вече половин година продължаваме да игнорираме реалността и да обсъждаме ваксинен "имунитет". При положение, че никоя ваксина не създава имунитет. Буквално преди два дена и в Англия за пореден път трябваше да им обяснят от телевизора защо "ваксинираните" трябвало пак да се "тестват". Понеже НЯМАТЕ ИМУНИТЕТ БЕ ***! И никой никога не е казвал, че имате! Само се правят на разсеяни, а най-замотаните така и не могат да се събудят и да спрат да фантазират!
96
4
 
10
 
! Отговори
антиваксър преди 3 години
Пожелавам успешно ваксиниране на всички решили да се ваксинират.Дано по-бързо станете 70+%.
95
3
 
14
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Бъдете сигурни, че когато заразените от вируса дневно станат нула, умрелите пак ще ги изкарват по няколко десетки на ден от него!
94
3
 
7
 
! Отговори
до 95 от славянин преди 3 години
''С по 20-30 хиляди ваксинирани на ден никога няма да стигнем до групов имунитет. 20-30 хиляди са от една седмица, преди това при мутрите бяха стигнали максимум до 15 хиляди средно на ден в последните 14 дни на управлението им.''Покрай ваксинираните има и преболедуващи, 80 % от които даже не разбират че iса преболедували, понеже вирусът е ''безпощаден'' и не ''прощава'' на заразените!
93
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С ваксинирането във Великобритания стигнаха до нива, които са все едно в България да има по 227 новозаразени на ден и по 0,75 починали средно на ден, т.е. трима починали за 4 дни.
92
2
 
19
 
! Отговори
Не, не може! преди 3 години
Минимум 100%! Поне 2 пъти в годината. И да си ги плащат! Ще строим светлия Ваксинизъм с медицински фашизъм! Всяка игла куршум, всяка ваксина бомба в сърцето на гнилия вирус! Слава!
91
2
 
8
 
! Отговори
радио преди 3 години
В момента един психчно не добре /луд/ обяснявя колко правилно е възрастните хора да се ваксинират само от понеделник до четвртък и защо е допуснал досегашния екип ваксиниране през цялата седмица.
90
3
 
7
 
! Отговори
до 91 от славянин преди 3 години
''Не спазвате прости мерки и после България с най-много починали от вируса в света благодарение на вас.''Конкретно причината за починалите е прогнилата ''здравна'' система и ''компетентните лекари''! А смъртността в България е рекордна от 3 десетилетия насам, тогава ''страшния'' вирус още е бил само на чертеж в най-добрия случай!?
89
5
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
С по 20-30 хиляди ваксинирани на ден никога няма да стигнем до групов имунитет. 20-30 хиляди са от една седмица, преди това при мутрите бяха стигнали максимум до 15 хиляди средно на ден в последните 14 дни на управлението им.
88
3
 
10
 
! Отговори
до 61 от славянин преди 3 години
Явно ще трябва да обяснявам как се играе играта - когато мерките са леки и ваксинациите малко ни информират, че заразените, болните и умрелите са много, когато мерките станат драстични и ваксинации масови, ни убеждават, че вече заразените, болните и умрелите са малко - тоест, когато ни слушкате - нещата вървят на добре, а когато не ни слушкате - нещата вървят на зле! Само че никой от нас няма как да провери дали нещата вървят зле или добре, просто трябва да вярваме на ''честните'' им думи!
87
1
 
18
 
! Отговори
anonymous преди 3 години
Д-р Кацаров,обяснете как стават такива метаморфози с един човек.Докато не е министър подлага на унищтожителна критика действията на управляващите в здравеопазването,но след като стана министър прави почти същото,но го представя нещо като ноу хау.Или от министерското кресло нещата изглеждат по-различно и вече не е до критика.Сега ще видим до какво ще доведат вашите хаотични напъни.И да не забравяме,че в овладяването на 3-та вълна ваша заслуга няма,дойдохте когато тя вече затихваше.
86
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не спазвате прости мерки и после България с най-много починали от вируса в света благодарение на вас.
85
3
 
19
 
! Отговори
славянин преди 3 години
И тоя държи на ''перфектният'' ваксинен имунитет, не на ''калпавия'' естествено придобит! Но, спокойно, докторче, ще ги отмените и без 70 % да са се наболи с отровните дози!