Кацаров: Само при над 70% ваксинирани можем да премахнем ограниченията

Опасността не е преминала – има риск от нова вълна през есента
20 май 2021 16:22, Елка Василева
163
Кацаров: Само при над 70% ваксинирани можем да премахнем ограниченията
Снимка: архив, БГНЕС

Едва 5% са ваксинираните българи на възраст между 60 и 70 години и хората, които направиха страната ни последна по ваксинационни темпове в Европа, трябва да имат малко срам да критикуват. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за Дарик радио.

Изказването на Кацаров бе по повод коментар на Костадин Ангелов, който изказа недоволство от новия ваксинационен план, според който с приоритет ще се ваксинират възрастните хора.

Още по темата

„Общопрактикуващите лекари вече няма да се редят по опашки, ваксините ще бъдат доставяни до логистични пунктове, което ще ускори процеса по ваксинация. Ваксините са безплатни за всички граждани, независимо дали са здравноосигурени или не“, посочи Кацаров.

„Хора, ваксинирайте се!", призова той. По думите му има достатъчно ваксини за всички желаещи. „Само когато постигнем над 70% ваксинационно покритие, можем да премахнем ограниченията“, уточни той.

По отношение на ваксините министърът заяви, че това е най-изпитаният метод – приложени са вече на повече от 1 млрд. души. „Не знаем колко точно хора са се срещали с вируса, затова съм възложил в следващите седмици да се направи епидемиологично проучване сред населението, което да ни даде реална представа за ситуацията. Ситуацията в момента не е драматична, намалява разпространението на вируса, но опасността не е преминала – съществува риск от нова вълна през есента“, посочи Кацаров.

Кацаров допълни още, че са взели решение да се присъединим към договора на Европейския съюз, според който производителите на ваксина се задължават при поява на нов щам да изменят състава ѝ, така че да бъде по-сигурна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
14
 
! Отговори
Моля! преди 3 години
Д-р Кацаров, направете проучване в представителна група преболедували миналата година, да стане ясно дали и какъв имунитет имаме, това ще внесе яснота и сигурност по важните въпроси! Че аман от пари и политика вече, искаме повече медицина!
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекари, Адвокати, Политици, Бизнесмени тези ги ваксинирайте първи после няма да имаме грижи.
62
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този маймун така говори за нас все едно *** ще ваксинира, ако им писне на хората и тръгнат на пред няма да има ваксина която да гиспре. Опасна игра играят тия.
61
20
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Антиваксърите защо четете тези новини като няма да се имунизирате? Доста такива познавам- много бяха смели, но като се заразиха и подишаха малко въздух от кислородните бутилки, друга песен запяха. Преди мен се ваксинираха.Оцеляли сме защото сме се ваксинирали. Ако медицината не беше напреднала толкова много, сега щяхме да му викаме не Ковид, а испанския грип на 21 век.Айде със здраве!
60
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да си рискува живота е свободен да се ваксинира!!!!!
59
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно ще трябва да се назначава Мангъров за здравен министър. Поне е честен човек, дето няма да си плюе у сурата като този ***.
58
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска да си рискува живота е свободен да се ваксинират!!!!!
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До факт 59 Е нали ги върна пак .Отделно ,от петък до неделя , който иска може да се боцка без проблем
56
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Великобритания вчера 3ма починали , онзи ден - 7. Положителни проби между 0.2 - 0.3 процента . От близо 4.5 млн случаи регистрирани от началото на пандемията , активни са около 41 000 . В интензивни отделения - 124 Израел - от 840 000 случая досега , в момента имат около 600 активни случая , близо 60 от тях са в интензивно. Положителни проби между 0.1 и 0.2 процента . Смъртни случаи - преобладаващо по 1-2 на ден . Има дни и с 0 починалиРазправят , че в тези държави доста ваксинират
55
5
 
27
 
! Отговори
Антиваксър преди 3 години
Стига сте плюли човека бе хейтъри такива! Той си е мислил че няма вирус, обаче днес се е срещнал с баба Мустафа (Херо) и е разбрал че има вирус. Щото ако няма - ще ходи на лична среща при президента на Занзибар (бивш). Освен това с помощта на американските военни (!!!) са му дарени PCR-тестове. Затова ще има нова вълна, защото тези тестове са само положителни, отрицателните били свършили. Така че четете внимателно и си правете изводите, ако има пипе!
54
8
 
9
 
! Отговори
факт преди 3 години
Комунист отровен лъжец защо отмени "зелените коридори" докато имаше опашки от желаещи?
53
0
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Тоя и тоя се изказа... само като го видя ми е ясен колко акъл има седесарски ***
52
0
 
15
 
! Отговори
Влак GT преди 3 години
Господи прибери си вересиите!!!Тоя съвсем е издухал!!Кой изобщо го е избрал за министър?
51
6
 
12
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Тебе ще те премахнем точно след 50 ДЕНА изобщо нямаш думата какво и как ще правим след 51 дни. Гледай да не провалиш това, което нормалните управляващи създадоха досега като възможности за ваксинация и борба с кризата. Че точно пък ти конкретно вече се изходи на метеното с твоята неадекватна заповед за спиране на ваксинациите от понеделник до четвъртък!
50
1
 
5
 
! Отговори
КироБрейка-оригинала преди 3 години
Запишете се в petreon , за да се поучите!
49
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога. Аз не участвам в експеримент.
48
17
 
5
 
! Отговори
hitko преди 3 години
Щете не щете ще се ваксинирате. Няма друг избор...А другаря по-горе, това са му поръчали да каже,...от къде мозък в главата да мисли. Те са за малко там.
47
6
 
24
 
! Отговори
Маняк преди 3 години
Защо всички ме карат да се ваксинирам? Ами не искам...
46
0
 
15
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Ами аре ваксинирайте де, какво да направя аз по въпроса!?То докато ваксинират населенито ще мине една година и пак ще дойде време за ваксинация и така ще трябва да се ваксинира непрекъснато.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Леша5 % от хората над 60 години са ваксинирани, това се казва в текста