Телеком изпращал на малолетен нецензурни съобщения и така... 127 пъти!

За случая алармира Националната асоциация за защита на потребителите
89
Телеком изпращал на малолетен нецензурни съобщения и така... 127 пъти!
Снимка: Pixabay

Момче на 13 години е получило от мобилен оператор 127 SMS-а с нецензурно сексуално съдържание само за час и пет минути срещу „скромната“ сума от 256 лв. За това разказва бащата на детето в жалба до Националната асоциация за защита на потребителите.

„На 13.12.2020 г.около 23.30 вечерта детето ми е атакувано с СМС-и от номер 144344, които са с нецензурно сексуално съдържание. В първия СМС имало съобщение, че са безплатни и могат да се спрат с изпращане на СМС
с текст „STOP”. След като детето ми изпраща СМС със STOP, до 1 часа сутринта на 14.12.2020 номерът му постоянно получавал от 144344 СМС-и с посоченото съдържание, които детето ми е изтривало. Общо е получило за 1 час и пет минути 127 (?!?) СМС-а от въпросните мошеници“, пише бащата на невръстното момче и допълва, че след това телефонът е бил блокиран поради „значително надвишен кредитен лимит“.

Тогава става известна още една нелоялна практика – мобилният оператор не е спазил уговорката в договора за кредитен лимит от 100 лв., не е изпратил предупредителни съобщения и е допуснал начисляването на сумата от 256 лв., като чак след това е блокирал изходящия трафик. В общите условия изрично се посочва, че при достигане на 75% и 90% кредитен лимит, абонатът получава СМС с предупреждение.

На телефона за клиенти в четири последователни разговора изнервеният родител е получил „разнопосочни, неясни и противоречиви обяснения за високата сметка“ - от „софтуерът на телекома реагира на превишен лимит в рамките на 24 часа ” до „не носят отговорност за СМС-и от трети страни”.

В опит да разнищи казуса, бащата установява и трето нарушение – телекомуникоционната компания не се е съобразила с изрично изразеното от него писмено искане въпросният телефонен номер да не бъде предоставян за целите на нейния маркетинг и на него да не се изпращат такива съобщения.

Това е потвърдено с даденото от един от консултантите на телефона за клиенти обяснение относно изпратените непоискани съобщения, а именно, че мобилният оператор „осигурявал само ползване на мрежата към външна
фирма, която използвала СМС-и от номер 144344“.

„Измислените обяснения на служители на телекома, че компанията им само предоставяла мрежата си на трета страна са умишлени и целенасочени лъжи, защото няма никакво логическо обяснение защо ако само се ползва мрежата на оператора, тарифирането се извършва към договор на клиент на този доставчик“, коментира потребителят и определя това като „порочна търговска практика“, „злоупотреба с лични данни“ и „форма на психически тормоз и насилие над едно малолетно дете“.

„Изпратих до КЗП жалба, на която въпреки предоставените доказателства, ми отговориха формално, че „доводите на другата страна били, че от посочения номер били изпращани СМС-и”. Няма кой да ме убеди, че чисто физически дори възрастен човек, в полунощ, ще успее да изпрати 127 СМС-а с текст към номер. Някои от СМС-ите са с интервал от 3-5 секунди“, пише още бащата до НАЗП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
зарозват преди 2 години
сложете си защитна стена! има настройки за телефон и смс!! забранявя входящи по ваш избор!!!може да пуска само познати записани в паметта!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брутално глупаво заглави ...
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз за това карам на ваучер ... здравей здрсти .... зареждам го 3 пъти в годината ...
47
0
 
18
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Сефте. Ако някой си мисли, че комисия за защита на потребителите наистина защитава потребителите, много се лъже. КЗП защитава потребителите, само след съгласието на големите риби. Разбирай, ако виновника каже да, може....тогава и КЗП казва същото. А с тези мобилни оператори, искат да ни превърнат в Роби.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз страдам от непрекъснатите атаки на А1 с какви ли не предложения, от които може да се откажеш, изпращайки СМС. Вече си мисля да се откажа и да премина към друг оператор. Преди време на една Нова година, ми бяха начислили 6 СМС-а изпратени на един и същ номер през броени секунди. Оплаках се, казаха че ще проверят случая и след това оператора ми се обади, че въпросните СМС действително са изпратени от телефона ми. Реших все пак да проверя на кого - оказа се че са пратени на несъществуващ номер.
45
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар ихтиманецА ти защо си мислиш, че А1 и Виваком са с нещо по-различни? Ако почна да разправям истории, ще си говорим до утре! С А1 имаме много дълга история! Връщали са ми пари поне 3-4 пъти! Сещай се, какви панаири съм вдигал и дали ако не бяха виновни щяха да ми върнат и една стотинка! Ама това съм аз! Ако е някоя баба. Ако имахме работеща прокуратура тия всичките щяха да отнесат по една глоба примерно от 50 милиона и да видиш, как ще започнат коректно да работят.
44
3
 
23
 
! Отговори
продажници преди 2 години
НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ИСТИНСКИ ЖУРНАЛИСТИ! ЗАЩО КРИЕТЕ ИМЕТО НА ТЕЛЕКОМА ? АЗ ЩЕ ВИ ГО КАЖА ! А1!
43
1
 
14
 
! Отговори
x преди 2 години
И НА МЕН МИ ДОЙДЕ НЯКАКВО СЪОБЩЕНИЕ ОТ "COOLLAND" И УЖ СЪМ СЕ РЕГИСТРИРАЛ УСПЕШНО И МИ ВЗЕХА 12 ЛВ.....Х 6 ЛВ ВСЯКА СЕДМИЦА.....УЖ СЕ ОТПИСАХ,НО ЩЕ ВИДИМ.....а НЕ СЪМ СЕ РЕГИСТРИРВАЛ НИКЪДЕ.....ТЕЛЕНОР СА ГОЛЕМИ МАФИОТИ
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой е телекома? Що не кажете?
41
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 2 години
Теленор предлагали "безплатни" смартфони. Питай ей така, какво могат да ми предложат. Апарат за 250 лв /безплатно/ но ако преподпиша на абонаментен план за две години. От разлика със сегашния излиза, че за "безплатния" апарат ще платя 1400 лв ?!?
40
1
 
23
 
! Отговори
Теленор преди 2 години
Моят 10-годишен син беше направил сметка 160 лв от футболни резултати. Обадих се на оператора и ги питах дали е техен номера. Първо отричаха, после потвърдиха. На въпросът ми как може да изпращат съобщение на английски, което излиза на екрана и всеки без да иска може да го потвърди, още по- малко малолетен, човектът ми каза ,че не може да отговори. Благодарих му, казах ,че записвам разговора и ще го отнеса към икономическа полиция. Заплаши ме с адвокат, защото не съм го предупредил за записа.
39
0
 
19
 
! Отговори
Korean soup преди 2 години
Да си го кажем направо: шефовете на КЗП са просто на хранилка при операторите и банките и не ги закачат, за да не им спрат кранчето. Каквито и безобразия да сътворят, КЗП ще ги защитят с мъгливи алабализми.
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недай си боже да имаш проблем с някой от тези оператори. Няма оправия после. Няма закони. Няма възмездие. Колят и бесят.
37
0
 
18
 
! Отговори
асан преди 2 години
всичките оператори са маскари
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оператора е Теленор. Абсолютно същия проблем и в нашето семейство.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ментел най-вероятно
34
0
 
25
 
! Отговори
Бащата нека... преди 2 години
...наеме свестен адвокат-специалист по този вид казуси, и тези 256 лв ще му донесат хиляди във вид на обезщетения за нанесени нематериални щети върху психиката на детето му, вследствие на този рецидивиращ сексуален тормоз. Що се отнася до тарикатите със СМС-ите, тях ги чака затвор за разврат с малолетен, стига прокуратурата да започне разследване!
33
0
 
18
 
! Отговори
До Цветан преди 2 години
Ето точно заради такива овце си позваоляват да го правят! Не е важното на теб да ти е добре - важното е на съседа да му е зле и да се изкажеш като истински умник! СМС-те идват от същия номер от който идват промоции на оператора и сметки! Въпросния модел с СМС СТОП също идва от оператора! Ако бяха странични СМС-и от сайтове и банери - щяха да са от друг номер! Отделно от оператора са длъжно по искане на клиента да забранят всички рекламни СМС-и от кратки номера! Но ти явно си разбирач на банери
32
0
 
12
 
! Отговори
бг преди 2 години
Мобилните оператори за върли мошеници. Бях оставил за три дни личния си телефон в къщи. Заминахме на кратка почивка и си взех само служебния. За три дни са ми набутали някакъв невероятен ИН трафик, при положение, че даже за телефония не съм го ползвал !
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Някой седнал Бай *** да го измами умишлено и да му направи сметка 1000лв. на телефона"Точно за умишлена измама е направен софтуера с тези смс-и. За какво си мислиш, че е направен? Най-лошото е, че КЗП не върши работа в такива случаи, там са поредните безполезни чиновници. Да отнемат лиценза е малко вероятно, щото все пак са си платили за него под и над масата, но ако им тръснат няколко милиона глоба ще преустановят дейността самозадоволяване.