Проф. Кожухарова: Категорично нямаме нужда от НОЩ

Той беше като една сводка на "Информбюро", смята съветникът на здравния министър
187
Проф. Кожухарова: Категорично нямаме нужда от НОЩ
Снимка: БГНЕС

При предишната власт онова, което ми липсваше, бе анализ за епидемията, за да знаем сега кои стъпки са били правилни и кои не. Но такъв анализ, който по принцип се прави при всяка епидемия, няма. Това заяви епидемиологът и отскоро съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Когато се сблъскваме с един нов проблем, такъв анализ е абсолютно задължителен и това е начинът да се предпазим от груби грешки, това не беше направено през цялото време", уточни тя.

Проф. Кожухарова категорично опроверга изказването на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че в момента няма управление на здравната криза, а има само хаос.

Още по темата
"Бях учудена от това изявление. Той какво смята, че целият екип на здравното министерството и хората в мрежата са престанали да работят, защото той не е министър? Хората си работят и те няма да престанат да работят затова, че се е сменил ръководителят", коментира проф. Кожухарова.

По думите й, липсата на Националния оперативния щаб не променя нищо.

"Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на "Информбюро". Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях. В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи“, посочи специалистът.

Тя допусна, че експертите в оперативния щаб вероятно не са били питани по въпроса. „Бяхме свидетели на безкрайно сменяне на съвети, на решения. Нито веднъж никой не каза анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от коли. И това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно", коментира здравният съветник.

Като затвориха Банско анализираха ли каква беше ползата от това, ако бяха направили анализа, нямаше да затворят отделни области, защото се видя, че няма полза от това, допълни тя.

Според проф. Кожухарова България е трябвало да започне с първата доза на ваксинацията много на широко и масово, а  министерството е взело решение да пази втората доза.

"Ако данните, че 50-60% са склонни да се ваксинират, са верни, трябваше на всички да бъде осигурена първата доза и сега да довършваме имунизацията. Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява по отношение на ваксинирането на уязвимата група - възрастни хора и хронични заболявания", каза проф. Кожухарова.

Според данните броят на желаещите да се ваксинират е намалял. В момента преобладават хората, които си завършват имунизацията, уточни тя.

"Като лекар и човек съм потресена. Шокирана съм, че в България могат да се разиграват сценарии, които съм чела в криминални романи", каза проф. Кожухарова относно проверката в болница "Лозенец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
8
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Калинките на мутрите си заработват жълтите стотинки с яко плюене по служебното правителство и президента. Всъщност това е и ще бъде основното им занимание за времето до изборите на 11 юли. След изборите ще са безработни.
112
7
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
ВаксиЗомбитата дали знаят, че в Италия от около седмица се играе в PokemonGo..., при която игра определяш "взелите причаТието на църквата на чичко Билл" чрез използване на блутут. Светят като крушки...Почти Задължителное условието, gsm да е на повече от 5 год, т. к. новите са "странно защо скопени" и не показват ТОВА, което по-старите им колеги регистрират. Клиповете вече са доста масови.Значи и тук ще се проверяваме. Бау... гДе си бре да те разконспирираме... :))
111
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега ще ви кажа, при следващата есенна вълна, отново ще сме шампионите по смъртност. И пак някой друг ще ни е виновен
110
12
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Добре, че поне темповете на ваксиниране сега при служебното правителство са по-високи от темповете в последните дни на правителството на Борисов - средно по 15189 ваксинирани на ден за последните две седмици от управлението на Борисов. Това, че е имало един ден с 36000 ваксинирани и друг с 30000 не променя този факт.
109
13
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Само България пазеше ваксини за втората доза, т е. можеше да се ваксинират два пъти повече хора с първата доза, а не да се казва, че няма ваксини. Ако го бяха направили, както е в другите държави, сега ваксинираните щяха да са 3-4 пъти повече.
108
8
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Лекар 107 ЖЕНАТА ЯСНО И ТОЧНО КАЗА ВАКСИНАЦИЯ. КОЕ ТОЧНО НЕ СИ ПРОЧЕЛ. ИЛИ СМЯТАШ, ЧЕ КАТО СЕ ПОЯВЯВАТ НОЩ ВСЕКИ ДЕН НА ЕКРАНА И БЪЛВАТ СТРАХОТИИ ПЛАШЕЙКИ НАРОДА ВИРУСА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ.
107
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НИЩОТе и с ваксинирането изостават главоломно. При ГЕРБ се ваксинираха последно по 30 000 души на ден, а служебнито не може и 3 000 на ден да направи.
106
10
 
16
 
! Отговори
НИЩО преди 3 години
Никога не е късно да станеш за резил. Гледах цялото интервю по БНТ. След критиките към предишното ръководство на МЗ и НОЩ дойде и резонният въпрос "А КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ?" и тук единственият отговор беше "ваксиниране" и пак общи приказки. Изглежда че скоро титлата професор ще означава "НИЩО" !
105
10
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Така и не разбрахте за какво беше щаба, а то си беше ясно от началото. Щабът нямаше никакви права и беше полузаконна структура без бюджет работещ като пресцентър на правителството. Всичко се решаваше от министъра или от правителството, а щаба беше за отвличане на вниманието от некадърността на управляващите да се справят с епидемията и както се вижда, май успяха. Повечето плюят щаба, а не истинските виновници - правителството.
104
10
 
15
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Нямаме и никога не сме имали. Щаба беше една група хора тръгнали да си правят ПР на гърба на болните.
103
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че то и от вас категорично нямаме никаква нужда, ама все се врете в управлението!
102
4
 
5
 
! Отговори
С две думи: преди 3 години
Случилото се в България за последните тридесет години е: Четвъртият райх!Случващото се е горе долу същото като с третия - българите са еврейте, построеното от тях е нещото за разграбване от четвърторайхниците и така нататък ...
101
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Злобна бабичка!
100
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За старите знаем, сега вие кажете какво правите освен да плюете, виждам експерти сте ама да работите здраво можете ли, а да управлявате имате ли идея как се прави?
99
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще ви видя вас какви налози ще направите като станат 10 000 души на ден заболелите.
98
8
 
17
 
! Отговори
КОЖУХАРОВА преди 3 години
ако кажа, че хев грозна хем нахална, дали ще е нарушение на правилата на форума
97
10
 
18
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Искам пак да чуя Тази Кожухарова на есен , когато почнем пак да измираме масово. Е, пожелавам и на нея подобно "приключение"!
96
11
 
16
 
! Отговори
Айде пак да напиша.. преди 3 години
Защо триете коментари? Нали уж има свобода на словото? Нима е лъжа, че хората бяха плашени с чували с трупове? Нима е лъжа, че Арена Армеец беше пълна с болнични легла? Нима е лъжа, че всяка сутрин с мрачен и потискащ тон се съобщаваше колко са "загинали"? Нима не е вярно, че лекарят трябва да вдъхва вяра и кураж на пациента, вместо да го плаши?
95
10
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
До 92. Ха-ха, служебното правителство преборило епидемията. А бе кой ви ражда такива олигоффрени? Да, епидемията намаля, но защото много хора се ваксинираха и много преболедуваха. И служебното правителство няма никаква заслуга за това, тъппанар.
94
1
 
3
 
! Отговори
Значии... преди 3 години
Аз принципно обичах много да правя сложни и комплексни неща, но обстоятелствата ме принудиха и изискваха да бъде достигната максимално изчистена и ясно разбираема форма в езика, изкуството, правото ... поради което аз мисля, че се справих с поставената ми задача ... и сега преследваме невидимия вълк Фенрир -