Доклад: Българското здравеопазване остава на дъното в Европа

Липсва превенция, профилактика, не е достатъчно финанисирането
18 юни 2021 18:11, Анисия Иванова
94
Доклад: Българското здравеопазване остава на дъното в Европа
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на медицинските лица, което затруднява достъпа на всички до здравни грижи. Друг основен пункт е неефективността в болничната помощ. Това от своя страна е придружено с едно от най-високите доплащания от страна на пациента в Европа, което показва, че увеличаването на разходите само по себе си, без да се подобряват здравните показатели, е критерий за ниска ефективност. Това каза Сава Тодоров, ръководител на работни групи в комитет „Здравеопазване" към AmCham, в ефира на предаването „Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Заедно с д-р Боряна Алексиева, също ръководител към комитета, представиха данните от доклада „Здравеопазването като инвестиция“ на Американската търговска камара.

"За да сме честни, българската здравна система има значителен напредък по някои показатели. Това например е увеличаване на средната продължителност на живота, която се е увеличила с 3 години за периода 2000-2018 г. Също, наблюдава се три пъти увеличение на средствата отделени за здраве, но въпреки тези показатели отбелязваме значително изоставане спрямо средноевропейските показатели.“, допълни Тодоров пред Bloomberg TV Bulgaria.

Основните точки, върху които се спира доклада, са липса на фокус върху превенция и профилактика, дигитализация, недостатъчно финанисиране. България изостава значително в някои насоки, където страната е на последно или на едно от последните места.

"При продължителността на живот България е на последно място, по брой инсулти сме страна с много пъти над нормалното като брой заболеваемост“, обясни д-р Алексиева.

Данните показват, че на година изтичат между 200 -300 медицински кадри. Друга информация от НСИ пък говори, че се наблюдава една негативна тенденция на застаряващи медицински специалисти и огромна липса на специалисти по здравна грижа, тоест медицински сестри.

"Всеки един български гражданин би могъл да се превърне в пациент. Истината е, че една здрава нация функционира доста по-добре икономически и като цяло“, коментира д-р Алексиева.

Какви са вариантите за реформа в здравната ни система, според гостите, и как се развиват телемедицината и електронното здравеопазване у нас, вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Болниците в провинцията са отврат.
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравето е отговорност на всеки индивид, не може да льокаш ракия от сутринта, да ядеш пръжки, да пушиш като комин и да си здрав, всеки е отговорен за здравето си. В момента има 15 процента ваксинирани при положение че има море от ваксини, какви ги дрънкате.
54
6
 
8
 
! Отговори
ТУНДЖАНЕЦ преди 2 години
Ако живеете зравословно,много рядко ще имате работа с доктори. В моето семейство живеем така и резултатът е налице--живеем с 15 години повече от средното за страната тук в България,а не навън. Направете го и вие. Нужни са малко воля и постоянство. Успех драги сънародници
53
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така става, откакто бсп направиха болниците търговски дружества..
52
1
 
8
 
! Отговори
Помислете преди 2 години
Системата търпи много критики, но най-лошото е че не мотивира пациентите към по-здравословен и отговорен начин на живот. В немного държави ще докарат жена в безпомощно състояние, пияна и обезводнена, не къпана поне1седмица. После по спешност се хоспитализира, правят се разходи, разтвори, лекарства, скъпи животоспасяващи манипулации, кръвопреливане, спешни диализи,....а тя клошар. Трябва да избират, дали да я спасяват или 99,9% си отива. Мед помощ е за отговорни хора.
51
5
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПАК Е ЧУДО, ЧЕ ИМАМЕ НЯКАКВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СЛЕД НАД 10 ГОДИНИ РАЗОРЯВАНЕ НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ОТ БОРИСОВ !
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като дигнат заплати на лекари и сестри, ще се наводни с хора от Турция, Индия, Афганистан в бг и пак няма да вземат заплати бг лекарите. Учи, ама като няма заплата, няма смисъл.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицай от Дупница обрал банка.Какво става в тази държава?Назначават се прости хора и се въоръжават!!!!
48
0
 
2
 
! Отговори
ДО 52 преди 2 години
Не си прав - това важи за емигранити .
47
5
 
5
 
! Отговори
До Стига сме се плюл преди 2 години
Ти колко пъти отиде в британия на специалист? Щото там нивото е в пъти над нашето и сега недей да ми даваш заключения от единичен случай а гледай статистиката - средната продължителност на живота е най-точен индикатор.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички трябва да разберем, че ние сме държавата. Хората са държавата. Щом не се получава от 30 години, значи има нещо много сбъркано в обществото. Състоянието на тази държава е наша отговорност. Политиците са отражение на народа, защото идват от този същия народ.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Тука казват, че бг продължителност на живота е по-ниска от Британия и ЕС. А там чакат много. Не знаеш на кого да верваш.
44
2
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ТОЙ ДЪРЖАВА НЯМА ТЕ ТЪРСЯТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
43
2
 
8
 
! Отговори
лекаря преди 2 години
Парите или живота!
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България здравеопазването е изключително достъпно, в цяла Европа трябва да чакаш понякога месеци за специалист, а по така лекарства е абсурд да си купиш откъдето и да е.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на дъното ...ПОД ДЪНОТО е ,но всички ,отговорни за това се правят ,че не виждат ..а изнесете истинските данни за смъртността в БГ през последните 30г ,но не фалшивите статистики
40
6
 
9
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
Отиваш на лекар той те пита какво ти е и веднага почва да те лекува от каквото смяташ че си болен, няма преглед няма изследвания няма нищо.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 35 Народа не може да направи нищо за лекарите защото обедня. Богатите не искат да плащат данъци, защото плащат рушвети и ще се ликвидира всичко..
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бугарското здравеопазване работи по плана РАН-ЪТ. Който гласи. Унищожение унищожение и пак унищожение.
37
2
 
9
 
! Отговори
Рижиков преди 2 години
така е в най-бедната държава, всеки крие данъци, не дава и не иска касови бележки и в хазната няма повече от минимална заплата за лекаря. Затова той гледа да изкрънка от касата какво може да върже поне 1000ка.

Спонсорирани публикации