Добро решение ли е безплатната почивка на учители и ученици?

В програмата могат да се включат само 7% от децата
19 юни 2021 15:21, Петя Славова
60
Добро решение ли е безплатната почивка на учители и ученици?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Добра възможност или само добро намерение е безплатната почивка за учениците на морето, която организират от МОН - темата коментираха пред Нова тв директорът на дирекция "Приобщаващо образование" в Министерството на образованието и науката Грета Ганчева и директорът на 107- ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш.

"Имам притеснение, че колегите може да не пожелаят да се включим в програмата, тъй като всеки вече си е направил планове. Това предстои да бъде обсъдено. Програмата е публикувана от два дни, а ние сме в условие на Национално външно оценяване", обясни Калапиш.

"В училището се обучават 661 ученици. По правилата на програмата в нея могат да се включат само 7% от децата. Това за 107 ОУ значи 47 ученици".

"Всички ученици през тази година бяха в особени условия, както и учителите. Всички имат нужда от социализация. От програма, която да ги подкрепи да бъдат заедно. Ние сме направили няколко примерни критерия, които да се взимат предвид от училищата. Те включат по-дългото време, което учениците са прекарали в електронна среда, постигнатите успехи, здравният и социалният статус. От педагогическия съвет могат да изберат и други критерии, които да са подходящи за училището", обясни Ганчева.

Калапиш е на мнение, че за неговото училище най-подходящи от тези критерии са постигнатите успехи и времето онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
5
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
Не ми слагай твой думи...Последното изречение ми е за тази "учителка"
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Т К ОКакво искаш да кажеш? Че учителката от примера на коментар 28 е действала така от изтощение и загриженост? Ако оправдаваш такова поведение, значи и ти си като нея.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добро е нека релаксират децата, пиене от сутрин до вечер и ебание на съученичките в всички дупки да ги подготвят за живота. и мутретата по морето да намажат некой лев и малолетните ***
32
2
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Да, добро решение е, но при наличието на изключително висок процент педофилия е добре да има полицейски контрол.Поради мизерията,в която живеят повечето семейства децата и особено малките момичета стават лесна плячка поради съблазън. Полицията трябва да брани българските деца, а не да бездейства.
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега съм в пенсия,но навремето ходих на летни лагери с деца.Нямате си представа каква отговорност е да отговаряш да толкова много деца на метри от водата и при това денонощно да се грижиш за тях.Била съм с малки деца на лагери.Понякога и по 3 пъти в год.защото никой не изявяваше желание,а моето дете беше вече голямо и нямах проблеми в семейството да отсъствам продължително. Но навремето децата бяха изпълнителни и не като сегашните разглезени.Реално 24ч работихме и 48ч. почивка.Риска е огромен.
30
3
 
13
 
! Отговори
Т К О преди 2 години
До 28.....Пожелавам ти да се грижиш за 12-15 деца 24/7 на лагер и да изпиташ истински какво е!!!!!А иначе навсякъде има черни овце...
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъ пата "програма" е пълен ПОПУЛИЗЪМ, опит да се прави политика чрез децата, това вече е низост. Неясни критерии, неясно къде в кои хотели, неясен транспорт.Абсолютен ФАРС.
28
1
 
11
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
Майка ми е учителка. Сега я питах точно да ми каже как стоят нещата защото знам, че работи по 6 часа в училището (но реално почти до полунощ проверява домашни или прави презентазии и за по- сигурно питах) Та се оказва, че по трудов догово е на 8 часа работен ден, но реално с деца не работи повече от 6 часа на ден. Също питах и една позната работи в ДГ. Тя каза едни ден работим от 7 до 13 часа, на другия ден от 12.30 до 19:00 часа. Това не са 8 часа.Компенсират ги и с по- голяма отпуска 56 дена.
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По повод видовете учители, загрижени и не толкова, се сещам за една училищна екскурзия - едното хваща някъв летен вирус с повръщане и учителката кара няколко деца да ходят да го наглеждат и да му носят чай, за да не се зарази тя. На втория ден децата ни казват на нас, ние казваме на майката. Тя се обажда на учителката, която я успокоява, че всико е наред и няма проблем. На 4 ден майката отива да си прибере детето изпосталяло от повръщане и обезводняване. Та толкова за заргрижените учители...
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е добро решение. Дори не е решение. Програмата е дискриминативна. Не съм съгласна с парите на държавата да се пращат избрани хора по неписани критерии. Не може всяко училище да си измисля критерии. Същото се случва и с клиничните пътеки за почивка. Масово се дават направления на здрави хора и реално болни хора не ползват услугата за 10 дена по 230 лв.за почивка. Комунистически сбъркано отвсякъде. А учителите в детските градини и децата до 7г. как ще възнаградят, като не може да се възползват?
25
3
 
13
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Кой ви излъга, че по договор учителите са на 6-часов работен ден? Изобщо това, което пишете за командировъчни и пр., в какъв документ го видяхте?
24
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите няма да са на почивка. Дори ще плащат командировъчни на учителите, тъй като по трудов договор учителите са на 6 часов работен ден. За да са само на заплата трябва да командироват такъв брой учители, че ако работят 24часа да почиват 48 часа.Само така ще излезе сметката да не доплащат. Няма кой да се върже на сметките им без кръчмар. Отделно това е купуване на гласове. Щом казваха, че Борисов купувал с 50 лв. пенсионерите- сега купуват млади семейства с 500 лв. Разликата е, че ще 300000.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офф стига с тия почивки, не ги позволявайте, ясно е едно излишно харчене на пари, много купони и разврат. Морал нулев...
22
1
 
20
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Глупости от времето на развития соц.
21
5
 
11
 
! Отговори
Фафи преди 2 години
До 18Естествено, че учителите, които БЕЗ ПАРИ денонощно са треперали над децата, са измрели. От глад.
20
0
 
13
 
! Отговори
S преди 2 години
Такива организации ала МОН от днеска за вчера. По-добре да отпуснат малка сума на всеки ученик, а те да си доплатят лагера.
19
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 16 преди 2 години
Не, няма да връчват червени пионерски връзки, а подобни скаутски.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективно 11 "Абе има и такива учители, които денонощно ще бдят над децата" Такива учители все още може и да има, но си мисля, че отдавна са измрели. Такива и БЕЗ пари ще треперят над децата денонощно, и колко са те, и има ли ги изобщо? ВСИЧКИ останали и срещу МНОГО пари няма да си мръднат пръста заради дете с температура, побой или закъснения в дискотека. Чист коМУНЬО-ПОПУЛИЗЪМ, вече ПЕТА година "комунизмът" е много на мода, мизерувайте си на воля!
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то не само, че ще връчиш на учителите една сюрия деца, ами ще са и от различни възрастови групи. Голям купон ще бъде, дано поне успеят да опазят децата от инциденти.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А червени пионерски вратовръзки ще им осигурят ли?