Богат-беден: Неравенството у нас е най-високо в ЕС

Броят на бедните е нараснал със 74 хил. спрямо 2019 г.
66

Продължава да расте разликата в доходите между най-бедните и най-богатите у нас. Неравенството в доходите в България е най-високото в Европейския съюз и се увеличава през последните години. През 2020 г. разликата между доходите на най-бедните и най-богатите е 8 пъти, при средно около 5 пъти в Евросъюза.

А бедните у нас са все повече, като в сравнение с 2019 година - броят им е нараснал със 74 хиляди души. През 2020 г. рискът от бедност е най-висок за безработните - над 60 на сто, следват пенсионерите и други икономически неактивни хора, предаде Bulgaria ON AIR.

Величка е пенсионер. Отделя около 100 лв. от пенсията си за лекарства. С останалите 200 преживява. А за храна се ограничава и следи промоциите по магазините.  

"Лишавам се от много неща. Не отивам да си купувам неща, които преди съм си купувала - по-скъпи салами, от 8 лв., от 10 лв. кайма по-скъпа, гледам да си взема пилешката, че е най-евтина. Много рядко си купувам свинско месо да си наготвя", каза тя.

Величка попада в процента на хората, които живеят в бедност у нас. Само за последната година делът им с е скочил с близо 2 на сто и вече е 23 процента.

"При нас големият брой бедни са пенсионери, обикновено самотноживеещи или i много ниски пенсии. Говорим за много безработни или такива останали извън пазара на труда. Заетостта е големият фактор, който успява да изтегли повечето хора от бедността. А там, където имаме заети бедни, те вече са в многочленни домакинства с много зависими лица или малки деца и пенсионери. Не сме отлепили от последното място нито по неравенство, което расте през последните години, нито по бедност в ЕС", посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Освен процентът на бедност, скача и неравенството в разпределението на доходите в България, което е и най-високото в ЕС. В IT индустрията средната заплата не пада под 3200 лв., докато в туризма тя е 650 лв. Други, които попадат в същата графа са безработните. за които или няма работа, или пък избират да съществуват чрез социални помощи.

Според Николов двигателят на бедността е неефективността на социалните политики.

"Голяма част от хората, които остават под линията на бедността, разчитат на доходи от помощи, доходи от пенсии и подобен тип социална защита и тъй като динамиката на заплата в последните няколко дни е доста по-бърза всъщност", допълни той.

От социалното министерство планират мерки за насърчаване на заетостта на родителите чрез гъвкави режими на работа за съвместяване на професионалния и семейния живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: неравенствобедност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2004 година баба ми вземаше 40 лева пенсия . Работила е като сестра в болица през почти целия си живот. Купуваше си боза и хляб , само това ядеше , и една крушка и светеше ,само радиоточка бе тв. Аз се опитвах да и помагам с каквото мога. успяваше да си спести за дърва през зимата ,аз и ги цепех и носих. Сега нейните синове са на също пенсионери но могат да си позволят много повече неща . Не само боза и хляб .
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че то това богат беден е целта на всеки комунизъм разделение на класите максимално и без средна класа... така ще има лошите богати и бедните които да ги борят
7
7
 
13
 
! Отговори
izh преди 2 години
Какво се учудвате? Забравихте лукановата зима, Жан Виденовите 4 години плюс онези времена на реализацията на схемите разработени от червените мутри. Та сегашното положение е само НАЧАЛОТО. Когато си узаконят властта след изборите може и някои кратуни да узреят
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото сме работещите бедни. Нямат интерес да се вдига стандарта. Освен това робовладелците дават пари на ръка в частен сектор. Така не може да се каже колко вземат точно нито в туризма, нито по ресторантите. Те сега са млади и не им трябва пенсионно осигуряване. Радват се, че като укриват заплати лъжат държавата с данъци.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При законна сива икономика е нормално да има много бедни и много богати. На държавата обаче не и дреме. Нали държавните службички намазаха здраво покрай "пандемията". Другите да ***.
4
7
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Нормално. 12 години Бойко Борисов гради путинизъм и соц. реставрация.
3
10
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
10 ГОДИНИ КРАДЛИВ ГЕРБ МОЖЕ ДА РАЗОРИ И НАЙ-БОГАТАТА ДЪРЖАВА НА СВЕТА!
2
10
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НА БОРИСОВ ШКАФЧЕТАТА СА ПЪЛНИ ДО ГОРЕ С ПАРИ И ЗЛАТО, А ЗА НАРОДА ПАРИТЕ СТАНИШЕВ ГИ БИЛ ИЗЯЛ!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А парите в плик? Защо го позволяват?