Богат-беден: Неравенството у нас е най-високо в ЕС

Броят на бедните е нараснал със 74 хил. спрямо 2019 г.
66

Продължава да расте разликата в доходите между най-бедните и най-богатите у нас. Неравенството в доходите в България е най-високото в Европейския съюз и се увеличава през последните години. През 2020 г. разликата между доходите на най-бедните и най-богатите е 8 пъти, при средно около 5 пъти в Евросъюза.

А бедните у нас са все повече, като в сравнение с 2019 година - броят им е нараснал със 74 хиляди души. През 2020 г. рискът от бедност е най-висок за безработните - над 60 на сто, следват пенсионерите и други икономически неактивни хора, предаде Bulgaria ON AIR.

Величка е пенсионер. Отделя около 100 лв. от пенсията си за лекарства. С останалите 200 преживява. А за храна се ограничава и следи промоциите по магазините.  

"Лишавам се от много неща. Не отивам да си купувам неща, които преди съм си купувала - по-скъпи салами, от 8 лв., от 10 лв. кайма по-скъпа, гледам да си взема пилешката, че е най-евтина. Много рядко си купувам свинско месо да си наготвя", каза тя.

Величка попада в процента на хората, които живеят в бедност у нас. Само за последната година делът им с е скочил с близо 2 на сто и вече е 23 процента.

"При нас големият брой бедни са пенсионери, обикновено самотноживеещи или i много ниски пенсии. Говорим за много безработни или такива останали извън пазара на труда. Заетостта е големият фактор, който успява да изтегли повечето хора от бедността. А там, където имаме заети бедни, те вече са в многочленни домакинства с много зависими лица или малки деца и пенсионери. Не сме отлепили от последното място нито по неравенство, което расте през последните години, нито по бедност в ЕС", посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Освен процентът на бедност, скача и неравенството в разпределението на доходите в България, което е и най-високото в ЕС. В IT индустрията средната заплата не пада под 3200 лв., докато в туризма тя е 650 лв. Други, които попадат в същата графа са безработните. за които или няма работа, или пък избират да съществуват чрез социални помощи.

Според Николов двигателят на бедността е неефективността на социалните политики.

"Голяма част от хората, които остават под линията на бедността, разчитат на доходи от помощи, доходи от пенсии и подобен тип социална защита и тъй като динамиката на заплата в последните няколко дни е доста по-бърза всъщност", допълни той.

От социалното министерство планират мерки за насърчаване на заетостта на родителите чрез гъвкави режими на работа за съвместяване на професионалния и семейния живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: неравенствобедност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
6
 
! Отговори
:( преди 2 години
Някой май не се сеща че и БСП и ГЕРБ една майка ги е раждала, един Доган ги е хранил.Знаем КОЙ им е диктувал и политиката.Да защитаваме едните а да плюем другите е наивно.
28
5
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Уникални са напъните на комуноидните плювалници да приписват всички негативи на ГЕРБ! До 2011 година официално вече си бяха прокудени към1,5 милиона млади българи,когато ГЕРБ още изникваха като партия! И кой ще ражда, червените бабички на Бузлуджа ли? А сега плачат, че сме били на първо място по заболеваемост и смъртност! Разбира се ,че Борисов им е виновен!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тоя данък десятък и с тая образователна система, няма как да е иначе.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много повече ще се вдигне неравенството, само гледайте. Менторите на ГЕРБ - немската вещица Шмъркель и Макарона вече ни обезцениха спестяванията с 40%. Само глейте как се прави.
25
14
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Аз забогатях по времето на ГЕРБ и сега ще гласувам за Слави Трифонов или за Мутри вън! - която партия има повече потенциал да чегърта гербави.
24
3
 
4
 
! Отговори
:( преди 2 години
Най най,За 10 години ГЕРБ а преди това БСП сме Най Най.Най-бедни, най-стари, най-неграмотни, най-корумпирани и най-нещастни, с най малка раждаемост, с най голяма смъртност с най ниска свобода.Евала най най добрите сме пускате за същите
23
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
Искахте нежна революция ? Ето ви резултата ! Вместо лустрация криминална приватизация.Вместо равен старт за всички огромно неравенство.Изводът ! Вие уважаеми читатели го направете.Аз ще (засега)ще се въздържа.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
богатия постоянно трупа и надгражда постигнато до момента! ------/////------- Аз така правя.
21
0
 
10
 
! Отговори
Парич$ко преди 2 години
Богат-беден са доста относителни неща... По-принцип на наистина богатия по нищо не му се разбира, че е богат. А на бедния веднага му се разбира, че е беден... Видиш ли, че някой почва да демонстрира материални блага, нов телефон, кола, маркови дрехи, да се хвали с пачки, значи веднага му се разбира, че е бедняк видял се с малко повече пари, дето утре пак ще ги няма. А богатия постоянно трупа и надгражда постигнато до момента!
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По цял свят има работещи бедни и неработещи богати.
19
2
 
1
 
! Отговори
хаха преди 2 години
На мене ми мирише тука на оня "проектант" на ботове, дето не ги ползва, пък зимал кашон пари под масата. Момче, изтрезнявай, петъка е далече още.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неравенството не ми пречи, ако съм богат, а всички край мене са бедни. Иначе, съм против.
17
2
 
11
 
! Отговори
шматарок преди 2 години
Ако искаш взимай и 50к в чувал под масата, льольо. И да не забравиш да си пуснеш гласлето за Славун. После ей такива като тебе лаят за кюлчета, а проекцията в твоя живот е същата.
16
2
 
7
 
! Отговори
Висшите държавни преди 2 години
служители служат предимно за себе си.Огромен брой чиновници на държавна хранилка,законодателна,изпълнителна и съдебна власти не си вършат коректно работата,но получават затова огромни заплати,надлежно актуализизрани всеки път,когато дадат по 50 лв на дребните писарушки,те вземат по няколко стотин. Затова и е такава битката кой да управлява.Грижата за хората е формална и е страничен ефект,а не главна цел на управлението."Новите"лица са изгладнели стари муцуни или техни производни.Уви!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 10-ти ноември 1989 година хората искаха да са неравни и всеки искаше да стане и бъде милионер. Кой седесар е мислел, че няма да бъде поне милионер? Държавата пречеше да станат милионери, после държавата помогна на някои да станат милионери, а масата станаха бедняци.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работещите бедни не са само в България, а навсякъде. Германия и Англия голма част от населението работят, но трудно връзват двата края. И тук не говорим колко имало за Боза и Хляб, ами за наем и сметки, че нямаш ли, там приключваш. Спрете да го изкарвате все едно само Бг е зле...
13
5
 
9
 
! Отговори
Истина преди 2 години
България е най-бедната държава в ЕС и най-бързо изчезващия народ в света заради неморалната геноцидна политика на корумпираното правителство, което ненаситно краде в особено големи рязмери ЕС а дава жълти стотинки за народа, Дори тези данни са много занижени щом най-високата дадена заплата 38000 а най-ниската пенсия 85 лв. и безсрамно неморалните лидери увеличават високите заплати вкл. своите с 30%, а цинично увеличиват пенсии с 5 - 7 лв. и намалиха обезщетения за безработни от 15 на 9 лв
12
14
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Всъщност, оказа се че София има 110% по-висок стандарт спрямо средно-европейският! Колкото до разделението, да не забравяме при чии управления бяха обезлюдени селата, земята им купена на безценица, и младите прокудени по Столицата и чужбина ! Като се включи и тезата ,че "асфалт не се яде", няма инвеститор който да се занесе в затънтените села! Борисов беше единственият, който правеше усилия да гради, но някои фактори не са заинтересовани България да се развива, а да дъни чалга и да драска талони
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неравенство има между София и Лом. Това са фактите. Забравяме, че БГ не е само София.
10
9
 
11
 
! Отговори
Бау преди 2 години
бедни бедни пък хвърлят от балкона хиляди ... По-скоро "пестеливи".